Blog tips, LIFESTYLE

maak ik mijn blogfoto’s

 

Ik blog ondertussen vier jaar en nog steeds heb ik geen létter gelezen van de handleiding van mijn camera. Ik heb echt geleerd door het gewoon te doen. Héél veel te doen.

Eén van de leukste dingen van het bloggen vind ik zelf toch echt de productfotografie. Ik vind het leuk om steeds weer nieuwe dingen te bedenken en daar heerlijk creatief mee bezig te zijn. Het meest bijzondere van een foto vind ik altijd het feit dat je iets heel nieuws creëert, je maakt echt ‘iets’. Iets nieuws dat een half uur daarvoor gewoon nog niet bestond.  Ik vertel je vandaag hoe ik mijn productfoto’s maak. Ik zeg dus zeker niet dat het zo ‘moet’, maar wellicht kun je er voor jezelf iets uithalen.

Mijn camera

Ik maak vrijwel al mijn foto’s met een Panasonic DMC-GF5 camera. Dit is absoluut geen hele fancy camera, maar ik heb hem al jaren en ik ben er nog steeds super tevreden mee. Ook al mijn event- en vakantiefoto’s zijn tot nog toe allemaal met deze camera gemaakt. Ik gebruik nooit een statief, maar het kan handig zijn als je niet echt een vaste hand hebt.

Licht

Als basis voor mijn ‘fotostudio’ (bij gebrek aan een beter woord) heb ik een eenvoudig Lack tafeltje van Ikea. En, misschien nog wel belangrijk dan de camera zélf, is natuurlijk licht. Goéd licht. En dat ís er gewoon niet altijd. Ik maak dan ook vrijwel altijd gebruik van een daglicht set, deze set om precies te zijn (#nospon). Deze lichtset bestaat uit twee lamphouders, twee quick-softboxen, twee statieven en in totaal acht spiraallampen. Wat ik hier ook zo handig aan vind, is dat de boxen in hoogte verstelbaar zijn. Fotograferen met zonlicht kan ook erg mooi zijn, je krijgt dan (harde) schaduwen, het geeft gewoon een heel ander effect.

Ondergrond

 Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat ik erg van kleur hou. Ik heb dan ook ondergronden in alle kleuren van de regenboog. Dit zijn gewoon eenvoudige kartonnen vellen die ik bij de hobbywinkel haal. Hier heb je namelijk veel meer keus dan bij een ‘gewone’ boekhandel, waar het assortiment vaak beperkt is tot de primaire kleuren. De vellen bij de hobbywinkel variëren in prijs van € 1,50 tot € 2,05 voor de pastelkleurige varianten. Ik zorg er wel altijd voor dat ik dik karton koop, je hebt ook van die flimsy velletjes, maar die kreuken al wanneer je er alleen maar naar kijkt. Mocht je nu ook wel houden van een marmer ondergrond; bij Gamma kun je plakfolie kopen met een marmer print. In het verleden gebruikte ik dit wel eens, maar ik moet zeggen dat ik, nu we een marmer keukenblad hebben laten installeren, altijd die als ondergrond gebruik. Het is toch nét wat chiquer.

Om je foto op te leuken

Ik krijg niet de zelden de vraag; “Heb jij een bloemenwinkel?’ ‘Nee’, zeg ik dan, ‘maar ik kom er wel graag’. Ik fotografeer heel graag met bloemen. Het is echt mijn stijl geworden. Ik haal diverse losse bloemen en takjes bij het tuincentrum, en deze worden door mij op alle mogelijke manieren gebruikt. Ik gebruik de volledige takjes maar ook losse bloemen, losse bloemblaadjes en zelfs stukjes daarvan. Je kunt echt eindeloos variëren met bloemen. Ik zorg er wel altijd voor dat ik een volledige dag uittrek voor het maken van foto’s wanneer ik nieuwe bloemetjes heb. Op een dag maak ik gemiddeld voor zes artikelen foto’s. En alle bloemetjes die  ik niet verknipt heb, gaan na een fotosessie gewoon een vaasje in. Het is natuurlijk best een kostenpost, altijd bloemetjes, maar ik vind het zóveel mooier staan dan kunstbloemen. Wat leuk is aan deze tijd van het jaar zijn de eucalyptustakken.

Accessoires voor op de foto

Die zijn super goedkoop, heel mooi op foto’s, én leuk in je huis. Ik leg nu ook graag kerstballetjes, strikjes en lintjes neer. En als je hier regelmatig een kijkje komt nemen, weet je dat ik ook graag glitters op foto’s gebruik. Deze komen gewoon van de Action en je kunt ze vinden in het hobbyschap. Negen buisjes glitters voor nog geen euro!

Heel veel pogingen

Wanneer ik een passende ondergrond heb gevonden start ik met het maken van een flatlay, dat is natuurlijk wel echt mijn signature style. Ik schreef eerder al een post over het maken van een goede flatlay. Wanneer ik tevreden ben, schiet ik wat foto’s en dan ga ik ze op mijn computer bekijken. Ik vind namelijk dat ik dan een veel beter beeld heb van de compositie. Ik voel ondertussen al direct aan of een foto ‘klopt’ of niet. Soms verander ik de compositie echt totaal, ik haal nét één blaadje of bloemetje weg of ik verschuif het product een heel klein beetje. Serieus; dit soort kleine aanpassingen kunnen écht het verschil betekenen. Ik maak altijd meerdere foto’s van een dezelfde compositie, vaak ook vanuit verschillende hoeken. Ik begin pas aan een nieuwe compositie zodra ik honderd procent tevreden ben over een foto. Hoewel geduld niet bepaald mijn middle-name is, lukt het me over het algemeen toch wel om heel geduldig met foto’s bezig te zijn. Over het algemeen word ik er rustig, ontspannen en heel erg blij van, maar…het kan me soms ook tot wanhoop drijven!

Gouden tip: buddies!

Sommige producten blijven gewoon niét liggen. Ze vallen om of ze rollen weg. Dit los ik heel eenvoudig op door er een posterbuddy onder te plakken. Die koop je gewoon bij de Action, die zijn véél goedkoper dan de Pritt variant. Bovendien is het veel makkelijker dan plakband, waarmee ik algauw mijn kartonnen ondergrond zou beschadigen.

Nabewerken

Ook wat nabewerken betreft ben ik eigenlijk heel basic. Wat ik doe is mijn foto’s aan naam geven. Hier ben ik echt heel consequent in en voor mijzelf vind ik dit belangrijk om ze goed in mijn archieven terug te kunnen vinden. Ik verklein ze en snijd regelmatig bij. Resizen doe ik in Photoshop. Wanneer ik een zwarte ondergrond gebruik, pas ik de kleuren wat aan in Paint en verder bewerk ik niets. Nee, écht niéts! Ook foto’s van mijzelf photoshop ik niet, je krijgt mij dus precies zoals ik ben, met rimpeltjes en al.

Heb jij een blog? Vind jij het leuk om productfoto’s te maken?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved

9 Comments

 1. Leuke tips en die Buddies kende ik nog niet. Dank, wat dat scheelt echt wat frustratie! Ik vind jouw flatlays altijd erg mooi en ze hebben inderdaad jouw signature. Je kunt gewoon zien dat je er lol in hebt. Dat heb ik minder met fotografie, ik vind het schrijven veel leuker om te doen. Resultaat: al heel veel posts klaar, en nog heel weinig foto’s 🙂

 2. Jouw foto’s zijn zo herkenbaar, ik herken ze ook direct als ik door Instagram scroll. Leuk dat je een kijkje geeft hoe je dat aanpakt!
  Ik vind het vaak leuk om te fotograferen, behalve als iets ontzettend spiegelt, dan zie ik altijd mijn camera reflecteren.
  Die buddies heb ik ook, ideaal zijn ze!

 3. Wat een fijn artikel! Ik was al héél benieuwd naar je tips omdat ik jouw foto’s veruit de mooiste vind van alle blogs die ik volg. Ik heb gisteren mijn eerste spiegelreflex camera binnengekregen, dus nu kan ik ook lekker los!

 4. Fijne artikel! Ik maak zelf altijd gebruik van daglicht, nu inderdaad erg last maar ik kan er gelukkig nog wat mee. Vervolgens bewerk ik het lichtelijk via photoshop, hier doe ik nog wat aan belichting en klaar…

 5. Wat leuk om te lezen. Die buddies gebruik ik ook af en toe als het nodig is. Heel erg leuk met die verse bloemen. Het is wel kost geld want bosbloemen is niet goedkoop en bovendien heb ik niet zo veel beauty producten

 6. Ik bewerk mijn foto’s ook verder niet alleen soms wat bijsnijden maar that’s it. Ik heb ook geen tijd om uren foto’s en video’s te bewerken 🙂 Ik gebruik bij voorkeur mijn witte tafel als ondergrond maar ja, soms is het product ook wit dus ik ga eens kijken bij dat hobby papier 😉

 7. Wat een fijn artikel en prachtige foto’s maak je!

 8. Wat een super leuk artikel! Ik vind jouw foto’s altijd helemaal geweldig! Helemaal door de decoratie van bloemen.

 9. Wat een heerlijk artikel! Ik kan zo genieten van jouw foto’s! Knap dat je het jezelf allemaal hebt aangeleerd. Ook erg leuk om te zien hoe jouw stijl de afgelopen jaren is veranderd, misschien is geëvolueerd wel een beter woord. Je maakte een tijd terug ook prachtige foto’s waarbij je producten plaatste in tijdschriften en het net leek of het product op een stoeltje stond. Ook heel bijzonder. Nu zijn je foto’s heel erg fleurig met veel bloemen, love it ♥. De buddies vind ik een goede tip, zelf gebruik ik vaak plakband om dingen op hun plek te houden, maar die beschadigen soms het fotopapier inderdaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.