Je tong tegen je gehemelte drukken om de gevreesde onderkin-foto te voorkomen? Ik denk dat ‘leuk op de foto staan’ vooral te maken heeft met andere dingen.

Leuk op de foto

De ’trucjes’ van je hoofd schuin houden, nooit frontaal recht voor de camera gaan staan en je tong tegen je gehemelte drukken om de gevreesde onderkin-foto’s te voorkomen, dié kennen we inmiddels denk ik allemaal wel. Ik denk echter dat ‘leuk op de foto staan’ vooral te maken heeft met andere dingen. Ik deel mijn tips vandaag zodat je vanaf nu alleen nog maar leuke foto’s van jezelf hebt waar je dan vervolgens ook weer leuke dingen mee kunt doen! Om te beginnen, je pose. want hoe ga je staan voor een leuke foto? Een pose die onnatuurlijk voelt, zal er waarschijnlijk ook onnatuurlijk uitzien op een foto. Zorg er dus voor dat je comfortabel zit of staat voor een foto, dan zal het effect ook veel natuurlijker lijken. Verder hoef je voor een foto zeker niet altijd maar recht in de camera te maken. Wat hierbij wel belangrijk is om wel altijd ‘ergens’ naar te kijken. Doe je dit niet, dan kun je wel eens een ‘glazige’ blik in je ogen krijgen wat er wellicht een beetje gek uitziet.

Door te bewegen en te ontspannen sta je altijd leuk op de foto

Ik kan me heel goed voorstellen dat er veel mensen zijn die het moeilijk of ongemakkelijk vinden om voor een foto te poseren. Ook al voelt je houding natuurlijk, met een camera op je gericht kan het toch allemaal een beetje gek aanvoelen. Een goed idee is dan om gewoon te gaan bewegen, voor de fotoshoots die ik sinds begin dit jaar met een fotografe doe, lopen we, of liever gezegd, loop ik, echt heel wat af tijdens de shoots. Op die manier zit er ook meer leven in een foto. Het is hierbij wel belangrijk dat je fotograaf meerdere foto’s maakt. Een foto waarop je beweegt kan natuurlijk al vrij snel opscherp zijn, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een ander leuk idee is bijvoorbeeld om ergens te gaan zitten en je benen te laten bungelen. Dit voelt waarschijnlijk ook al prettiger dan ergens stijfjes te zitten en de effecten zijn verrassend leuk. Je ontspannen voelen is wat mij betreft heel belangrijk tijdens het maken van een foto. Dat begint natuurlijk met de ‘relatie’ tussen jou en de persoon die de foto maakt. Het maakt niet uit of dat nu een professional is of iemand die je kent. Als je het moeilijk of zelfs een beetje eng vind om op de foto te gaan, spreek dat dan uit. Dat is echt niet gek en de persoon die de foto maakt kan hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door je aan het lachen te maken of je een welgemeend compliment te geven.

Poging 3636

Eigenlijk niets leuker dan een echt spontane lach op de foto. Bovenstaande foto bijvoorbeeld vind ik super leuk. Ons idee was om een foto te maken tussen de duiven, maar ze wilden maar niet echt ‘opstijgen’. Een toerist kreeg ons in de gaten en gooide een handvol voer naar me toe en daar kwamen die vogeltjes dus wél op af. Wij moesten daar zó hard om lachen, en deze foto was daarvan dus het resultaat. Het klinkt cliché, maar het is gewoon een feit dat spontane foto’s toch vaak stiekem het allerleukst zijn. Vraag de persoon die foto’s van je maakt tot slot altijd om er een paar achter elkaar te maken, zodat je er een aantal hebt om uit te kiezen. Soms is het gewoon zo dat een foto die een seconde later wordt gemaakt dan de ander, gewoon net even wat flatteuzer is dan een andere. Het valt me altijd op dat ‘oudere’ mensen, van een vorige generatie zeg maar, vaak slechts één foto maken. Logisch, zij zijn het rolletjes-tijdperk nog niet vergeten. Anno nu kunnen we echter zonder omhaal meerdere pogingen doen en alle misbaksels gaan gewoon rechtstreeks de virtuele prullenbak in. Geen haan die er naar kraait! En als je dan eenmaal leuke foto’s hebt, bijvoorbeeld van tijdens een feestje of je vakantie, dan kun je daar weer heel leuke dingen mee doen. Ik schreef bijvoorbeeld laatst al een artikel over originele dingen die je met foto’s kunt doen; zoals ze onder een stolp zetten, op canvas laten afdrukken en je kunt er zelfs verjaardagskalenders mee laten maken. En dat is dan bijvoorbeeld weer een super leuk cadeau idee, zeker voor die ‘oude generatie’. Ik denk in ieder geval dat ik mijn vader heel blij zou kunnen maken met een verjaardagskalender met leuke (vakantie)foto’s!

VIND JIJ HET LEUK OM TE POSEREN VOOR EEN FOTO? OF STA JE LIEVER ACHTER DE CAMERA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Goede tips! Het liefst sta ik achter de camera dan ervoor tegenwoordig. Poseren blijf ik moeilijk vinden, zoals: Waar laat je die armen toch?
  Soms kijk ik in magazines (gewoon die waarin kleding aan de man wordt gebracht) hoe die modellen staan en zitten. Soms zijn het heel oncomfortabele poses maar op de foto klopt het gewoon weer.
  Ik zeg ook altijd tegen Jeroen, klik maar gewoon door, dan moet er toch eentje tussen zitten die een beetje leuk is. En de rest gaat de prullenbak in inderdaad! 😉

 2. Handige tips! Ik vind het meestal echt vreselijk om foto’s van mezelf terug te zien, al hebben sommige fotografen wel al kunnen bewijzen dat ik best leuk op foto’s te kunnen staan, haha!

 3. Heel lastig vind ik poseren en ja spontane foto’s zijn vaak de leukste.

 4. Ik ben blij dat mijn moeder de foto’s maakt… voor een 74 jarige doet ze het, ondanks haar beperkingen, fantastisch!
  Ik heb vroeger als model vaak in de Sligro folder gestaan.

 5. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik maak de foto’s liever haha want ik ben zo iemand die echt zelden leuk op foto’s staat. Omdat ik voor m’n blog ook regelmatig foto’s maak word ik er wel iets makkelijker in maar ik kan nog veel van jou leren 😉

 6. Wat sta jij toch altijd mooi en stralend op de foto! Het zijn stuk voor stuk schitterende foto’s, maar die spontane foto tussen de duiven springt er ook voor mij toch wel echt tussenuit. Bewegen voor de foto is inderdaad ook wel iets wat ik vaker probeer te doen. Dat levert vaak heel wat leukere foto’s op dan als je stokstijf stilstaat. Ooit was ik nogal cameraschuw, maar nu vind ik het juist leuk om op de foto te gaan. Ik moet alleen eigenlijk nog eens wat meer poses leren, want mijn variatie in poses is niet heel groot 😉

 7. Jij staat altijd zo goed en natuurlijk op de foto. En ik kom daarentegen zo stijfjes over vind ik zelf. Misschien ben ik wel te kritisch. Ik ben niet zo’n fan van foto’s van mezelf en sta er net als Babs liever achter dan voor hihi. En dat wordt steeds erger kan ik je vertellen. Maar soms hoort het er ook gewoon bij, zoals laatst bij een event bij Mama Kelly. Ik bedoel, het is een groot Instagram Walhalla, daar moet je gewoon -al is het er maar 1- foto hebben in die mooie omgeving. Gelukkig had ik toen geduldige en lieve mensen om me heen die foto’s van me hebben gemaakt.

 8. Wat een leuke tips! Ik vind die foto met de duiven van jou zo ontzettend leuk, die kan zo in een magazine! Ik maak tegenwoordig eigenlijk altijd de foto’s zelf, en dat gaat me best goed af (al zeg ik het zelf).

 9. Ik vind de foto’s hierboven ook super leuk, waarop je lacht ook! 🙂 leuke tips geef je.

 10. Ik ga het liefst helemaal niet op de foto, maar in dit wereldje is dat soms wel nodig…ik ga eens met je tips aan de slag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.