Vroeg opstaan is niet voor iedereen even makkelijk. Ik geloof ook wel echt in het fenomeen ‘ochtendmensen’ en ‘avondmensen’.

Ga op tijd naar bed als je vroeg op moet staan

Ik ben echt een ochtendmens en dat ben ik altijd al geweest. Voor mij betekent dit dat ik in de ochtend veel actiever, maar vooral ook productiever ben dan in de avond. Maar het is nu eenmaal een feit dat, wat voor type je ook bent, je soms, of wat vaker, wel vroeg op moét staan. Voor je werk, voor een afspraak, of vanwege je kind(eren) of huisdier(en). Ik geef je een paar tips om vroeg opstaan wat makkelijker te maken. Sommige tips zijn toe te passen als je eenmalig of af en toe vroeg op moet staan, maar de meeste tips zijn handig wanneer je eigenlijk graag stelselmatig vroeg(er) op wilt staan. Wanneer je vroeg op moet staan, doe je er goed aan om (redelijk) op tijd naar bed te gaan. Ieder mens heeft een aantal uren slaap nodig, en meestal weet je van jezelf wel hoeveel uren dat ongeveer zijn. Houdt er natuurlijk rekening mee dat wanneer je opeens eens eerder naar bed gaat dan je gewend bent, dit vaak wel even tijd gaat kosten om er aan te wennen. Stel dat je bijvoorbeeld opeens (stelselmatig) op een ander tijdstip op je werk moet verschijnen, geef je lichaam dan echt de tijd om in die nieuwe routine te komen en verplaats het aantal uren van je slaap als het ware op de klok. Houdt natuurlijk ook wel rekening met de kwaliteit van je slaap. Als je bij wijze van spreken om negen uur ’s avonds naar bed gaat, maar je valt steeds pas uren later in slaap, dan kun je je afvragen of het voor jou eigenlijk wel zinvol is om eerder naar bed te gaan.

Gewoontes aanleren

Als je dingen wilt veranderen, of anders wilt gaan doen, dan kun je dat natuurlijk van de ene op de andere dag proberen om te gooien, maar we zijn nu eenmaal gewoonte-dieren, en zoiets is erg moeilijk om vol te houden. Stel dat je gewend bent om elke dag om 08.00 uur op te staan en je gaat plotseling de wekker om 06.00 uur zetten, dan ga je hier problemen mee krijgen, dat kan ik je nu al garanderen. Ga je echter de wekker eens om 07.30 zetten en dan een paar dagen later om 07.00, dan zul je ontdekken dat dit vroeger opstaan je makkelijker afgaat. Veel dingen die je anders wilt, kun je trouwens op deze manier aanpakken. Minder geld uitgeven, of minder snoepen, of meer bewegen bijvoorbeeld. Als je jezelf van de ene op de andere dag niets meer gunt of je ‘moet’ opeens van alles, dan is het veel moeilijker om dit soort dingen vol te houden, dan wanneer je rustig af- of opbouwt. Denk verder niet te veel na over het vroege opstaan. Dit werkt voor mij altijd erg goed. Als mijn wekker erg vroeg gaat, en ik ga in bed liggen denken hoé vroeg het eigenlijk nog is, hoé lekker ik lig, hoé warm het in bed is en ga zo maar door, dan denk ik met al die dingen tegelijkertijd hoe erg ik niet uit bed wil komen. Maar als de wekker gaat en ik zet hem uit en ik stap direct uit bed, dan hoef je nergens meer over na te denken. Je bent tenslotte al uit bed. Ik weet dat dit heel simpel klinkt, en in feite is dat het ook. Probeer het gewoon eens.

Bedenk wat het je oplevert om vroeg op te staan

Vroeg opstaan heeft veel voordelen. Vroeg opstaan betekent bijvoorbeeld dat je letterlijk meer tijd hebt om dingen te doen. (Vroeg) in de ochtend wordt je vaak nog niet gestoord door telefoontjes, mailtjes, Whatsappjes of de deurbel. Je hebt dus meer tijd voor jezelf. Je kan je dag kalm en zonder stress beginnen, dit is echt zoveel waard. Stel je jezelf eens voor hoe je altijd liep te rennen om de trein te halen, tussendoor een halve boterham naar binnen duwde en compleet gestrest op het werk aankwam. Dat moet toch veel relaxter kunnen? Nu kun je rustig opstarten, voor jezelf bedenken wat je allemaal nog wilt (of moet) doen voordat je de deur uitgaat. Je kunt rustig je spullen pakken en wellicht nog iets voorbereiden voor je werk of voor je afspraak van die dag. Geef jezelf iets om naar uit te kijken als je vroeg op moet staan. Dat kan voor iedereen iets anders zijn natuurlijk. Zelf vind ik het bijvoorbeeld altijd heel fijn om te douchen in de ochtend, met fijne producten. Ik geniet daar dan echt van. Het kan ook een kop koffie, thee, smoothie of gewoon een lekker ontbijtje zijn. Misschien vind je het leuk om tijdens je ontbijt iets te lezen, of een filmpje op Youtube te kijken. Dat doe ik bijvoorbeeld graag. Als je eenmaal gewend bent om vroeg(er) op te staan, houdt dat ritme dan aan, liefst ook in het weekend, of in ieder geval op dagen dat jij vrij bent. Als je namelijk op de dagen dat je vrij bent, wel tot 11.00 uur in je bed blijft liggen, gaat het vroeg opstaan waarschijnlijk toch niet goed in je systeem zitten, buiten het feit dat je je waarschijnlijk de hele dag moe zult voelen als je plotseling wel weer (heel) lang in bed blijft liggen.

KUN JIJ MAKKELIJK VROEG OPSTAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

  1. Ik heb niet zoveel moeite met vroeg opstaan. Soms zitten er wel dagen bij dat ik zou willen blijven liggen, bijvoorbeeld als het heel hard regent..een ritme is gewoon heel fijn en helpt echt. Mijn wekker gaat van maandag tot en met donderdag om 5.45 uur om naar mijn werk te gaan en ik hou er wel van om een beetje de tijd te hebben voor mijn ochtendritueel.

    1. Christiana says:

      Ik heb dat precies zo. Ik sta liever wat vroeger op zodat ik echt rustig de tijd heb om op te starten dan dat ik me ontzettend moet haasten. Dan begint je dag direct al slecht, wat mij betreft.

  2. Superleuk om jouw tips voor vroeg opstaan te lezen 🙂 Er zitten er best wel wat bij die ik zelf ook toepas. Ik ben ook echt een ochtendmens, maar wel pas vanaf zeven uur, haha 😉 Mijn vriend is totaal geen ochtendmens, dus in het weekend ben ik vaak al 2 uur op voordat hij een keer zijn bed uit komt, haha. Ach, zo vullen we elkaar aan.

    1. Christiana says:

      Same here. Andre slaapt in het weekend ook wat langer uit. Vaak heb ik op een zondagmorgen al een hele huishoudelijke to-do lijst afgewerkt als ik hem boven de gordijnen en de rolluiken open hoor doen;-) Maar ik vind dat ook wel lekker, dat rommelen in huis, heerlijk in mijn pyjama!

  3. Ook ik ben echt een ochtendmens. Ik heb veel meer energie en ben productiever in de ochtend dan in de avond. Al moet ik wel zeggen dat als mijn wekker gaat, omdat ik wil hardlopen, ik echt mijn gedachten op nul moet zetten, haha. Momenteel heb ik alleen een wekker als ik naar het ziekenhuis moet voor iets (ik zit ziek thuis), maar ik word eigenlijk altijd uit mezelf al wakker tussen 7 en half 9.

    1. Christiana says:

      De gedachten op nul zetten, dat is inderdaad een beetje wat ik bedoel met ‘denk er niet over na’ 😉

  4. Ohh ja echt zo belangrijk! Handige tips geef je. Ik merk ook echt dat ik totaal geen ritme heb, wat erg vervelend is.

  5. Ik was vroeger echt een avondmens en nu meer een ochtendmens. Als de wekker gaat of als ik wakker word dan spring ik direct uit mijn bed. Zeker als ik ergens naartoe moet, want als ik blijf liggen dut ik weer in. Het heeft bij mij er ook mee te maken dat mijn rug helemaal vast zit en dan moet ik gewoon gaan bewegen, blijven liggen is pijnlijker.

    1. Christiana says:

      Ja, ik denk dat ik me dat in jouw geval wel kan voorstellen, dat je om deze reden verandert van een avondmens naar een ochtendmens.

  6. Vroeger was ik meer een avondmens dan een ochtendmens. Gelukkig is dat in de loop der jaren omgedraaid. Ik sta nu graag vroeg op om voor de middag al een hele takenlijst weggewerkt te kunnen hebben.

  7. Ik sta graag vroeg op en heb er ook weinig moeite mee. ’s Avonds zak ik in en Oudejaarsavond is mijn minst favoriete avond van het jaar. Ga ook meestal gewoon naar bed en er om middernacht een uurtje uit..en als je in de zorg werkt moet dat ook wel. Vind het ook heerlijk om op mijn werk nog even te zitten en een kop koffie te drinken.

    1. Christiana says:

      Haha, dit vind ik dus heel leuk om te lezen, want ik ben precies zo. Oudejaarsavond, vreselijk. Ik probeer altijd echt wel wakker te blijven, maar het lukt me gewoon niet, zelfs niet deze ene avond. Aan de andere kant liep ik op nieuwjaarsdag dan wel weer om zes uur ‘ochtends met het hondje buiten;-) Werkend in de zorg, zul je inderdaad vaak onregelmatige diensten draaien, dan is alle slaap die je kan pakken helemaal super belangrijk.

  8. Ik ben zelf wel echt een avondmens, al probeer ik wel op tijd naar bed te gaan. Zo ben ik ’s ochtends ook nog wat waard.

  9. Ik heb niet zoveel moeite met opstaan. Maar vind het wel enorm irritant wanneer ik wakker word voordat de wekker (ik heb een hele fijne wake-up light trouwens) gaat. Ik ben net als jij echt een ochtendmens, maar merk wel dat ik in het weekend (wanneer ik minder verplichtingen heb; alleen een boterhammetje smeren voor mijn dochter in de ochtend) toch graag iets langer blijf liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.