Comments onder je blogs krijgen is in de eerste plaats vooral hartstikke leuk, maar het is ook best belangrijk! En is er een manier om (meer) comments te krijgen?

Hoe belangrijk zijn comments onder je blogs eigenlijk?

Comments onder je blogs, dat is nogal een dingetje. Want die komen echt niet vanzelf. Laat ik maar direct met de deur in huis vallen door te zeggen dat bezoekersaantallen in feite niet altijd persé heel veel te maken hebben met het aantal comments dat geplaatst wordt op zo’n blog. Er zijn genoeg voorbeelden van blogs die relatief weinig bezoekers hebben en toch veel comments, en misschien nog wel veel meer voorbeelden van blogs die een gigantisch bereik hebben en toch geen enkele comment krijgen, ook al is de mogelijkheid tot het geven van een comment er wel. Zijn comments onder je blogs belangrijk? Ja, ik vind van wel. Comments zijn toch een soort waardering voor al je harde werk. Je lezeressen laten zien dat ze je artikel hebben gelezen en wat ze ervan vinden. Maar laten we eerlijk zijn, comments onder je blogs zijn ook gewoon goed voor de vindbaarheid van je blog. Google vindt een blog waar interactie plaats vindt nu eenmaal interessant en dus zul je ook beter gevonden worden. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat dat niet het enige is wat meetelt voor de vindbaarheid van je blog.

Comments plaatsen

Meer comments op je blog komen niet vanzelf. Ik blog inmiddels al heel wat jaren en ik heb gemerkt dat bepaalde dingen zeker werken om meer comments te krijgen. Maar het begint natuurlijk allemaal bij het creëren van content. Interessant content. Originele content. Er bestaan natuurlijk blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen en het is ook zeker zo dat het ene onderwerp meer reacties uitlokt dan het andere onderwerp. Bovendien is het ook afhankelijk van waar je bezoekers vandaan komen. Vorig jaar heb ik maanden achtereenvolgens gewerkt om mijn blog SEO-proof te maken en dat heeft absoluut vruchten afgeworpen. De vindbaarheid van mijn blog in Google is nog nooit zo groot geweest als nu, maar dat betekent wel dat het aantal terugkerende bezoekers lager is. Ik denk dat het een heel logisch gegeven is dat mensen die via Google op je site terecht komen veel minder snel geneigd zijn om een reactie achter te laten dan mensen die je blog wellicht al heel lang volgen. Dit is niet iets wat ik denk, maar iets wat ik gewoon zie gebeuren. Toch zijn hier uitzonderingen op. In het verleden heb ik bijvoorbeeld artikelen geschreven over mijn zenuwoperatie en over mijn ervaringen met een medicijn tegen heftige acne. Deze oude artikelen scoren enorm hoog in Google en dit zijn zonder twijfel de blogposts waar de meeste comments onder staan. Dit zijn allemaal mensen die zelf ervaring hebben met het onderwerp, een vraag hebben of gewoon meer informatie willen. Maar dit zijn natuurlijk vrij uitzonderlijke onderwerpen. Sowieso zijn het geen dingen waar ik nu nog (met regelmaat) over schrijf, en toen ik die artikelen ooit publiceerde had ik natuurlijk nooit kunnen denken dat die vandaag de dag nog steeds zoveel mensen zouden trekken. Wat ik verder zo leuk vind aan comments is dat ik weet hoe een onderwerp ‘leeft’ onder mijn bezoekers. Het is ook al regelmatig voorgekomen dat ik inspiratie kreeg voor een nieuw artikel door vragen die gesteld werden in de comments!

Hoe krijg je nu meer comments onder je blogs?

Zoals ik al zei; ik denk dat het in de eerste plaats heel erg te maken heeft met wat voor blog je hebt en over welke onderwerpen je schrijft. ByChristiana is al jaren echt een lifestyleblog en hoewel alle content door mijzelf geschreven wordt en ik ook alleen maar gebruik maak van mijn eigen beelden in en rond mijn eigen huis, is het zeker geen ‘persoonlijk blog’. Ik publiceer dus bijvoorbeeld nooit diary’s of dergelijke artikelen. Toch zie ik om me heen wel dat dat soort artikelen regelmatig veel comments ontvangen. De allerbeste tip die ik je kan geven? Ga op onderzoek uit en ga zelf comments plaatsen op andere blogs. ‘Ja, maar dat kost super veel tijd!’. En dat klopt! Een blog hebben en onderhouden kost sowieso al veel tijd, maar met alleen het publiceren van een blog ben je er niet. Je wilt dat zo’n blog ook daadwerkelijk gelezen wordt en waarschijnlijk zul je, net als elke andere blogger, blij worden van comments onder je blogs. Zoek blogs die je leuk vindt en die wellicht ook raakvlakken hebben met jouw blog en / of de onderwerpen waar je over schrijft. Laat ook vooral gemeende comments achter waaruit blijkt dat je het artikel ook daadwerkelijk gelezen hebt. Van een comment met alleen maar ‘leuk’ wordt de blogger zelf waarschijnlijk niet erg enthousiast en de kans dat mensen nieuwsgierig worden naar de persoon achter de comment is nihil. Door een vraag onderaan een blogpost te stellen nodig je ook al reacties uit. Vraag bijvoorbeeld of je lezeressen ervaring hebben met het onderwerp, hoe zij er over denken of wat hun plannen zijn. Maak het plaatsen van een comment ook vooral makkelijk. Ik haak zelf ook af als ik tot vier keer toe zebrapaden, verkeerslichten en bromfietsers moet aanvinken om aan te tonen dat ik geen robot ben. Door Aksimet te installeren maak je al korte metten met de meeste spam en bots.

Reageren op je comments

Ik geef direct toe dat ik het niet altijd gedaan heb, maar sinds twee jaar probeer ik altijd te reageren op relevante comments onder mijn blogposts. Ik bof echt met een aantal trouwe lezeressen die comments achterlaten waaruit ook echt blijkt dat ze het artikel (met plezier!) gelezen hebben. Het is niet op alle comments nodig om te reageren, maar zeker comments waar vragen in verwerkt zitten probeer ik altijd te beantwoorden. Soms is een comment vrij persoonlijk en dan kies ik er ook nog wel eens voor om die persoon via een mailtje te beantwoorden. Ik zie het vooral bij grote blogs gebeuren dat er niet of nauwelijks word gereageerd op comments en / of vragen onder blogposts en ik moet zeggen dat ik dat zelf altijd erg jammer vind. Natuurlijk kost het tijd om vragen te beantwoorden, maar ik denk dat het als blogger erg belangrijk is om vooral niet te vergeten dat jij nergens, helemaal nergens, zou zijn zonder je lezeressen, of die nu wel of nooit een comment achterlaten.

Betekent meer bezoekers dan ook meer comments?

Nee, zeer zeker niet. Als ik het gemiddeld aantal comments onder een blog zou delen door het aantal bezoekers zou dat percentage echt verwaarloosbaar zijn. Natuurlijk is de kans dat jij meer comments onder je blogs krijgt groter naarmate je meer bezoekers hebt, maar zoals je ziet spelen er heel veel andere factoren mee. Een groot deel van de comments die ik ontvang op artikelen die ik nu publiceer, komen van andere bloggers. Logisch, als blogger weet je namelijk als geen ander hoe enorm fijn het is om in de vorm van een comment een klein stukje waardering te krijgen. En bovendien lokken bepaalde onderwerpen nu eenmaal meer comments uit dan andere.

NU BEN IK NATUURLIJK ERG BENIEUWD NAAR DE MENING VAN BEZOEKERS DIE WEL LEZEN, MAAR NOOIT EEN COMMENT ACHTERLATEN, WAAR LIGT DAT AAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

22 Comments

  1. Mooi artikel. Als ik een blog heb gelezen, laat ik altijd een reactie achter. Het voelt ook ‘raar’ om het niet te doen. Zelf vind ik het ook ontzettend leuk om reacties te krijgen. Daar haal ik dan ook weer lering en inspiratie uit.

  2. Ik probeer er zelf steeds meer op te letten om te reageren wanneer ik een blog geplaatst heb. Zeker omdat ik inderdaad merk dat meer bezoekers zeker niet tot meer reacties leidt. Wel merk ik dat ik veel reacties krijg op oudere blogposts, waarvan het product op dat moment in de aanbieding is. Dat mensen bijvoorbeeld toch nog net een vraag hebben voor ze iets willen kopen. Alleen merk ik ook dat hoe groter ik word, hoe meer mensen bij reacties of persoonlijke mails je reactie eisen. Dat staat me wel een beetje tegen eerlijk gezegd.

    1. Christiana says:

      Het is altijd een goed teken als je reacties krijgt op oude(re) blogposts, dat is een teken dat die blogs goed gevonden worden! Ik ervaar dat zelf ook met bepaalde blogs, dat daar vrijwel dagelijks mails over binnen komen of reacties onder. En dat zijn natuurlijk allemaal mensen die via Google op je site terecht komen.

  3. Ik weet dat mijn blog gelezen word, maar ontvang per artikel amper 1 of 2 comments. Ik reageerde in het begin, maar vind dit wel een beetje moeilijk. Je kan toch niet steeds gaan antwoorden met ‘dank je’ als de comment enkel de woorden ‘mooi artikel’ bevat. Maar ik moet misschien hier weer eens tijd voor maken.. misschien werpt het terug zijn vruchten af.. En ik ben me al een tijdje weer aan het verdiepen in SEO en hoop dat dit eveneens helpt.. Bedankt voor dit artikel, het gaf me weer eens een soort van wake-up call 😉

    1. Christiana says:

      Ben ik helemaal met je eens. Het is ook afhankelijk van de comments die je krijgt en daarom schreef ik in het artikel ook over reageren op ‘relevante comments’. Fijn dat je iets aan het artikel hebt, daar doen we het voor natuurlijk!

  4. Heel herkenbaar! Ik reageer altijd op comments als er echt vragen in staan, maar op de rest eigenlijk te weinig. En dat terwijl ik het net als jij wel altijd erg waardeer bij anderen.

    Originele en goede content is voor mij inderdaad ook echt een voorwaarde om bij anderen te reageren. Korte artikelen die niet veel nieuws bieden, nodigen daar toch minder toe uit.

    1. Christiana says:

      Ben ik helemaal met je eens. Ik reageer bijvoorbeeld ook minder snel op persberichten, artikelen die niet door een blogger zelf geschreven zijn maar die zijn aangeleverd door een bedrijf (die haal je er toch altijd makkelijk uit) en gastblogs.

  5. Natascha says:

    Als collega blogger kan ik alleen maar zeggen; heel herkenbaar 😉 Toen ik jááren geleden begon met bloggen had ik misschien 500 bezoekers per maand maar wel 20 reacties op een blogpost. Nu heb ik véél meer bezoekers maar tegelijkertijd véél minder comments haha. Ik reageer eerlijk gezegd ook lang niet bij alle blogs die ik lees. Bij jou bijvoorbeeld wel maar lang niet alles. En zeker niet bij alle blogposts die ik via Google vind 🙂

    1. Christiana says:

      Herkenbaar! Toen ik net begon met bloggen (jaaaaren geleden) heb ik ook een periode gehad dat ik juist heel veel comments kreeg. Maar dat was ook de tijd dat alle ‘bekende’ beautybloggers nog volop blogden en dat we met z’n allen zelfs twee blogs op een dag plaatsten. Ik denk dat het publiek door de jaren heen sowieso veranderd is en dat veel van die mensen blogs en bloggers op een bepaald moment uit het oog verloren zijn door andere interesses, maar ook door de komst van Instagram. Ik heb juist op Instagram denk ik minder connectie met mensen, maar ik zie andere accounts waar tientallen of zelfs honderden reacties onder een post staan. Het is dus echt een verschuiving volgens mij. Ik besteed de laatste tijd wel meer tijd aan Instagram, maar ik zal denk ik altijd een echte blogger blijven. Zelf vind ik Instagram te ‘vluchtig’.

  6. Zeker heel herkenbaar. Wat me de laatste jaren opvalt is dat mijn bezoekersaantallen groeien, maar er veel minder comments worden achtergelaten. Aan de ene kant vind ik dat natuurlijk jammer, maar ook wel begrijpelijk (ik zelf reageer ook een stuk minder dan vroeger; ik heb gewoon niet zoveel tijd meer) en geniet ik des te meer wanneer er wél comments worden achtergelaten 😊.

    1. Christiana says:

      Zo ervaar ik dat zelf ook, zeker omdat uit de fijne en leuke comments die we krijgen (ik zie dat bij jou ook!) echt blijkt dat mensen je artikel daadwerkelijk gelezen heb en je harde werk waarderen.

  7. Goed artikel! Het staat inderdaad aan de ene kant los van elkaar, maar heeft ergens toch wel weer een connectie.

    Ik reageer zelf meestal alleen als ik het idee heb dat mijn comment echt iets toevoegt of als ik er ook echt iets over wil zeggen. Het kan dus best zijn dat ik bij iemand 3 artikelen lees en maar bij eentje reageer, maar soms ook dat ik er twee lees en bij allebei reageer. Ligt er heel erg aan wat voor soort artikel het is en of ik die ‘behoefte’ heb!

    En ik merk dat dat andersom ook zo is. Op de ene post ontvang ik best veel comments en bij de andere ben ik al blij met 1, haha! Ik probeer net zoals jij inderdaad wel altijd te reageren op de comments die ik krijg :).

    1. Christiana says:

      Mooi gezegd inderdaad! Dat je veel bezoekers hebt is dus inderdaad geen garantie voor meer comments, maar op een blog die nauwelijks bezoekers trekt kun je natuurlijk ook niet verwachten dat je überhaupt comments krijgt. En inderdaad; op sommige artikelen wil je graag reageren, over andere artikelen heb je eigenlijk niet zoveel te vertellen.

  8. Leuk geschreven! Ik moet zeggen dat ik altijd mijn comments lees, maar er zelden op reageer. Zo stom! Dat schiet er veel te vaak bij in. Maar ik lees ze dus wel en ik vind het enorm leuk! En ook om te reageren op andere blogs (al schiet het reageren er dan ook vaak genoeg bij in).

    1. Christiana says:

      Ik vind het ook altijd echt leuk om te reageren op andere blogs. Jij staat inmiddels natuurlijk ook al jaren in mijn lijstje van bloggers die ik heel graag volg. Leuk om te zien hoe we allemaal groeien, veranderen en door verschillende fases heen gaan. Ja, reageren op andere blogs is voor mij echt een leuke dagelijkse routine geworden.

  9. Een tijdje terug heb ik hier ook over geschreven en mijn bezoekers blijven groeien, maar de reacties nemen af. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet meer dagelijks blogs lees of reageer, de tijd is er dan gewoon niet. Maar op dagen zoals vandaag neem ik er dan wel echt even de tijd voor, omdat ik zelf ook weet hoe leuk het is om reacties te krijgen op je artikelen 🙂

    1. Christiana says:

      Ik kan me dat artikel nog wel herinneren inderdaad, en ook dat dáár in ieder geval wel comments op kwamen;-)

  10. Leuke reacties, daar word ik altijd blij van. Of tips die mensen geven, dat vind ik ook fijn. Zoals laatst voor Marie, dan reageren er mensen die waarschijnlijk wel trouw je blog volgen maar nooit een reactie achterlaten. Het leuke is dat je dan een idee hebt wie jouw blog eigenlijk leest. Vooral de KeeK op de WeeK (en mijn verhaal over mijn longontsteking) doet het goed, ik denk dat mensen het leuk vinden om een kijkje te nemen in je privé leven en dat te volgen. Vaak vind ik persoonlijke verhalen bij andere bloggers ook het leukst. Je praat toch anders als je het over de dingen van de dag hebt dan over een of ander beauty product.
    Soms reageer ik op een comment maar soms hoeft dat niet. Dan is er niks aanvullends op te zeggen.
    De leukste comments zijn die mij aan het lachen krijgen, die springen er altijd uit!

    1. Christiana says:

      Net wat je zegt; ik zou ook zo graag willen weten wie al die mensen nu zijn die hier dagelijks even langskomen. Ik weet (ongeveer) hoe oud ze zijn en waar ze vandaan komen, maar daar houdt het wel een beetje mee op;-) Ik heb inderdaad ook wel eens comments gehad waar ik heel hard om moest lachen, of ik lees ze op andere blogs. Zoiets kan mijn dag helemaal maken!

  11. Leuk om te lezen en zeker herkenbaar! Ik reageer altijd op de blogs die ik lees en ik reageer ook altijd op de reacties op mijn blogs, maar ik moet bekennen dat ik daarin helaas altijd wat achterloop. Ik neem mij voor om meteen te reageren, maar voor ik het weet zijn er toch al weer wat dagen of een week overheen gegaan. Ik vind de interactie, zowel op blogs van anderen als op mijn eigen blogs van heel veel meerwaarde!

    1. Christiana says:

      Ik vind die interactie ook echt een absolute meerwaarde hebben, gewoon om persoonlijke redenen, en niet eens omdat het misschien beter is voor Google! Het is zo leuk om reacties te krijgen waaruit blijkt dat mensen echt iets aan je artikel hebben of er inspiratie door hebben opgedaan. Ik krijg ook regelmatig berichtjes van mensen die dan bijvoorbeeld iets hier gezien hebben en naar aanleiding daarvan iets gekocht hebben of iets in huis gedaan en dan denk ik: ‘Ja, daar doen we het toch ook allemaal voor!’.

  12. Heel interessant artikel! Ik vind het zelf ook altijd zo fijn om een comment te krijgen want dan is het inderdaad ergens een waardering op jouw content. Zo plaatste ik ooit eens een blogpost over mijn ervaring met Vinted en ik krijg echt dagelijks vragen hierover. Heb ooit al lachend gezegd dat ik misschien mij even moet gaan aanmelden als hun klantendienst :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.