Sketch wil bijvoorbeeld altijd met je knuffelen en niemand is zo blij om je weer te zien als je thuis komt als zij. 

Een pomeriaan ziet er ontzettend lief uit en is heerlijk zacht

Ik bedoel, kijk nou! Dat kleine lijfje, die korte pootjes die zo stevig op de grond staan en die schitterende krul in de wollige staart. En dan dat snuitje; zo’n kort en puntig zwart snoetje, twee kleine, ovale pikzwarte oogjes om van te smelten erboven en dan heb ik het nog niet eens over die kleine oortjes gehad. Maar het allerliefste is misschien wel dat kransje (ook wel het kraagje van de pomeriaan genoemd) om dat snoetje. Soms vind ik Sketch net een heel klein leeuwtje. Een pomeriaan is verder super zacht. Iedereen, en dan bedoel ik ook echt iédereen, die Sketch voor het eerst aanraakt, roept direct hoe zacht ze is. En óf ze zacht is. Ze heeft nu nog een beetje haar puppyvacht, die vrij ‘dun’ maar wel ongelofelijk fluffy is, maar straks zal haar vacht wat stugger worden, maar dus wel zacht blijven. De kleur van Sketch haar vacht wordt trouwens Orange sable genoemd. Toen ze nog heel jong was, was ze overwegend grijs. Nu is een groot deel van dat grijs uit haar vacht, maar uiteindelijk wordt ze meer oranje-bruin.

redenen waarom een pomeriaan super leuk is

Een pomeriaan is ongelofelijk dapper

Ik heb Sketch nog nooit echt bang gezien. Ze vind alles even interessant en even leuk. Andere mensen, andere honden, maar ook dwarrelende blaadjes, voorbij rijdende auto’s, vogels, eenden, zwanen, katten, noem maar op. Ze wil met iedereen kennis maken en met alles en liefst ook met iedereen spelen, dus ja, ook met katten die een heel hoge rug opzetten zodra ze aan komt drentelen. Ik vind dat dan een wat minder goed idee. Tijdens de jaarwisseling trok ze aan de riem zodra ze vuurwerk hoorde knallen, in plaats van er zo ver mogelijk vandaan te rennen.

is een pomeriaan een leuk hondje

Een pomeriaan is heel erg slim

Pomeriaantjes staan wel bekend om hun slimheid en om hun vermogen om snel dingen op te pakken en te leren. Zo heb ik een speciaal hondentrapje voor haar gekocht omdat ze te klein is om op de bank te springen, en al helemaal om er weer van af te springen. Het heeft enkele snackjes en zo’n vier minuten gekost om haar te leren om het trapje op en af te gaan. Maar het leukste gebeurde een keer toen ik met haar aan het spelen was. Ze vind het altijd leuk om zo hard mogelijk achter me aan te rennen wanneer ik rondjes door de woonkamer ren. Op een gegeven moment had ze door dat ze de weg makkelijk kon afsnijden door tussen de bank en die pilaar door te rennen en dat ze zo dus veel sneller bij mij was. Dat is toch súper slim?

Een pomeriaan is gék op aandacht en wil áltijd knuffelen

Als Sketch de kans krijgt, ligt ze het liefst de hele dag op schoot, en als dat niet lukt, dan toch in ieder geval op de grond aan mijn voeten. Ze wil áltijd knuffelen, gekroeld en geaaid worden en vind het altijd prima om opgepakt te worden, om zo dus nog meer knuffels in ontvangst te nemen. Elke houding is hierbij ook goed. Zittend op schoot of op de bank, liggend op haar rug (liefst met de pootjes in de lucht) om op haar buik gekroeld te worden, als ik op de bank zit in mijn nek en als ik in bed lig letterlijk bovenop me, danwel op mijn hoofd!

redenen waarom het leuk is om een pomeriaan te adopteren

Een pomeriaan is ontzettend klein en licht

Sketch is nu zeven maanden oud en weegt nog geen twee kilo. Ze is echt super klein en licht, en buiten het feit dat dat gewoon heel cute is, is dat ook super handig, want ik kan haar als het nodig is met één hand optillen. Ideaal als ze niet luistert tijdens het wandelen en meer stil staat dan loopt. Dan moet ik soms even streng optreden en haar oppakken, alhoewel ik eigenlijk betwijfel of ze dat nu wel zo héél erg vind. Buiten het feit dat het dus heel handig is dat ze zo compact is, is het ook nog eens heel erg gezellig, want ik kan haar heel makkelijk op schoot leggen. Met een hond van een groter formaat gaat dat natuurlijk niet altijd zo eenvoudig.

Een pomeriaan vertrouwt je volkomen

En is zeer gehecht aan je. Het gebeurt heel soms wel eens dat ik per ongeluk op haar pootje ga staan, dan hoor ik haar bijvoorbeeld niet aankomen en staat ze ineens achter me in de keuken. Maar in plaats van dat ze dan gaat piepen of wegrennen gaat ze dan juist likjes geven. Net zoals tijdens het borstelen, na een regenbui heeft ze soms wel eens klitjes en dan is het borstelen best een beetje pijnlijk, maar ook kan kruipt ze tegen me aan en gaat ze likjes geven, alsof ze wil zeggen; ‘Het is niet zo erg, mam’. Ook het feit dat ze echt dagelijks op haar rug gaat liggen om over haar buik geaaid te worden, toch wel een redelijk kwetsbare houding natuurlijk, toont wel aan dat ze je volledig vertrouwt.

Een pomeriaan raakt compléét door het dolle als ze je ziet

Als Sketch alleen is geweest, of dat nu drie minuten is of een paar uur, en ze ziet je weer, gaat ze echt compleet door het lint, in positieve zin. Ze springt wild op en neer, rent rondjes om je heen, geeft volop zachte bijtjes en likt je óveral waar ze maar bij kan komen, liefst op je neus trouwens, maar als ze een oog kan raken is dat ook helemaal prima. Op dagen dat ik aan het werk ben en weer thuis kom, zit ze ook echt bij de deur te wachten. Zo aandoenlijk. Ik vond het altijd al fijn om weer naar huis te gaan, maar met Sketch is thuiskomen echt nóg veel leuker geworden.

10 redenen om een pomeriaan te adopteren

Een pomeriaan is altijd enthousiast

Sketch heeft eigenlijk twee standen. Ze slaapt en dan is ze natuurlijk helemaal kalm, of ze is wakker en als ze wakker is, dan is ze altijd vrolijk en enthousiast. Ik heb Sketch nog nooit chagrijnig of boos meegemaakt. Ze vind alles leuk en ze ziet overal mogelijkheden om aandacht te krijgen (daar is ze dol op) of om te spelen. En dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Als ik soms niet lekker in mijn vel zit, en ik knuffel met Sketch en ik voel en merk hoe vrolijk en blij ze is, dan vrolijk ik daar ook altijd van op. Je kunt echt nooit lang boos blijven op een pomeriaan. Hoewel ze soms wel twintig minuten achtereenvolgens keihard kan blaffen, zó hard dat dat hele lijfje met haar mee trilt en ik vaak de indruk heb dat ze haar oren meer voor de sier heeft dan voor het luisteren, kan ik toch nooit lang boos op haar blijven. Want dan houdt ze dat koppie scheef, gaat die staart kwispelend heen en weer, en kijkt ze je met die grote ogen aan en dan…kun je dat gewoon niet weerstaan.

ZOU EEN POMERIAAN IETS VOOR JOU ZIJN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Aww, wat een knap dametje en een schatje is Sketch toch! Zo’n lief artikel, dit! Wat is het toch fijn om een huisdier te hebben, zeker als je huisdier zo enthousiast, altijd vrolijk en knuffelig is. Dat trappetje is ook wel héél schattig trouwens.
  Ik herken best wel veel van Sketch in Pippa, vooral het aanhankelijke en dat ze me altijd zit op te wachten als ik thuis kom. Echt niemand kan zo’n warm welkom geven als een huisdier. Alleen al daarom ben ik zo gek op Pip.

  1. Christiana says:

   Bijzonder is dat he, dat enthousiasme als je thuis komt? Het maakt bij Sketch trouwens ook niet heel erg uit hoe lang je weg geweest bent, want ze is even blij om me na een paar uurtjes te zien als na tien minuten. Ik ben ook zo blij met dat trapje bij de bank. We kregen deze tip van mensen die zelf ook een pomeriaantje hebben en ze maakt er dagelijks echt veelvuldig gebruik van. Het blijft ook schattig om te zien hoe ze er op en af gaat. Ze probeert soms ook wel eens een knuffeltje op de trappetje mee te nemen, maar dat lukt haar dan meestal niet;-)

 2. Zo leuk om te lezen, alle foto’s zijn ook zo lief! Word je spontaan blij van.
  Ik ga toevallig vrijdag met mijn ouders bij een hondje kijken, het is een vuilnisbakras en een stukje groter dan Sketch, haha. Maar ik vind het zo leuk dat we nu een zoektocht zijn gestart naar een hond.

  1. Christiana says:

   Oh wat super leuk om te lezen, inmiddels ben je dus al geweest! Ik ben erg benieuwd hoe het gegaan is;-)

 3. Ah jaaa, zo ontzettend schattig! Wij gaan toevallig in het voorjaar voor een hond kijken, alleen dan een hele andere. Maar een pomeriaan is zo knuffelbaar <3

  1. Christiana says:

   Je wil bijna niet anders dan met haar knuffelen als je haar ziet, en ze is ook zo heerlijk zacht. Toevallig is ze afgelopen week naar de trimsalon geweest waar ze heerlijk gewassen en netjes geknipt is, en nu is zo nog zachter;-) Wat leuk dat jullie ook naar een hond gaan kijken, spannend hoor!

 4. Zoals je zegt: Kijk nou, dat kleine lijfje, die korte pootjes die zo stevig op de grond staan en die schitterende krul in de wollige staart… Ik hoor het je gewoon zeggen en inderdaad, hij is om op te vreten zo schattig als ie eruit ziet! Natuurlijk niet letterlijk, maar het is mij toch een moppie die je hart snel zal stelen. Handzaam is inderdaad ideaal, je kan hem zo makkelijk overal mee naar toe nemen. Ik zou zo een speciaal mandje of bakje kopen voor op de fiets, kan hij gezellig mee.
  Straks ontketen je een Pomeriaan hype, nog even en iedereen wil een Pomeriaan hebben, haha!
  Toen wij voor een hond gingen kijken wilden wij een beetje hond van formaat met een lekkere dikke vacht waar je zo lekker doorheen kan kroelen. Kwamen wij thuis met een super gestroomlijnde hond met nauwelijks vacht. Het was puur door de lieve blik in de ogen van Whippet, zij keek zo zielig. Alsof ze niet in het asiel thuishoorde tussen alle andere blaffende honden die er waren. Een soort gevangenis met zware delinquenten en zij keek echt zo triest. Zo zie je maar weer. Het maakt mij niet zoveel uit welk merk het is qua hond, als ie lief is is het al goed. En bij Whippet was het liefde op het eerste gezicht. Ach, wat mis ik haar soms…

  1. Christiana says:

   Haha, Babs, grappig dat je dat zegt van die fiets! Voordat we Sketch hadden, had ik dus al mooie dromen dat ik lekker met haar zou kunnen fietsen, maar dat bleek in de praktijk toch een beetje anders…Ik heb het al heel snel geprobeerd, in het kader van haar zo snel mogelijk aan dingen te laten wennen. Ik heb een mandje voorop mijn fiets en ik had daar dus dekentjes in gelegd zodat ze lekker comfortabel zou kunnen zitten of liggen, maar eenmaal in die mand bleef ze dus staan en ging ze totaal niet zitten of liggen. Ze klom steeds met haar pootjes op de rand van die mand om om zich heen te kijken, dat doet ze in de auto ook. Ze zit dan bij mij op schoot terwijl Andre rijdt, en dan gaat ze steeds met haar voorpootjes op het dashboard staan omdat ze alles wil bekijken. Nu is dat in de auto niet erg, want dan kan ik haar vasthouden, maar op de fiets kan dat natuurlijk niet. Nee echt, ik stond bijna doodsangsten uit, zo bang dat ze uit dat mandje zou springen en op straat terecht zou komen en sindsdien heb ik geen nieuwe poging gewaagd om haar mee te nemen op de fiets. Ah ja, ik kan me helemaal voorstellen hoor, liefde op het eerste gezicht met een hond! Als het goed voelt, voelt het goed, en dan maakt het ras natuurlijk helemaal niets meer uit.

 5. Ik smelt gewoon wanneer ik jou met Sketch zie. Je ziet pomeriaantjes steeds vaker en ik vind ze super schattig, ook mijn dochtertje wordt helemaal enthousiast wanneer ze er een ziet. Dan wil ze het hondje direct aaien en knuffelen. Mochten we ooit voor een hond gaan dan zou een pomeriaan zeker iets voor ons zijn.

  1. Christiana says:

   Ah, wat lief Deb! Haha, ik kan bijna niet met Sketch over straat zonder aangesproken te worden;-) Veel mensen willen haar aaien, kindjes, maar ook volwassenen. Laatst nog stopte zelfs iemand met de auto die haar even wilde bekijken. Maar ze houdt gelukkig ook wel van al die aandacht!

 6. Het is sowieso leuk om een hond te hebben 🙂 Ik vind Sketch wel écht een schatje, al net zo’n model als haar baasje haha! xxx

 7. Germaine Cooman says:

  Hoi wat een schatje en wat leuk om te lezen. Heb mijn hondje Storm nu net 5 maanden ik zie zoveel hetzelfde van Sketch terug. Ik heb nog wel een paar vragen hoe je het doet als je gaat werken. Wil hem nog niet alleen laten. Ik regel dan meestal een oppas. In zijn bench gaat hij hard piepen. Dus haal ik hem er weer uit. Erg leuk om dit allemaal te lezen. Ik hoop wat van je te horen. Gr Germaine

  1. Christiana says:

   Hi Germaine, bedankt voor je bericht! Allereerst, wat een mooie naam, Storm! Prachtig:-) Ik vind het ook altijd heel erg leuk om te zien hoe pomeriaantjes veelal hetzelfde gedrag vertonen. Bij ons in de buurt lopen ook een paar pommetjes rond en de manier waarop ze rennen, bewegen en je aandacht vragen lijkt heel erg op elkaar. Het alleen laten is inderdaad een ding! Sketch wordt in mei twee en hoewel het altijd heel goed gaat, vind ik het nog steeds enorm moeilijk om haar alleen te laten. Niet omdat ze het niet kan, maar omdat ik het gewoon zielig vind. Sketch heeft geen bench. We hadden die in de eerste instantie wel aangeschaft, maar toen ze er eenmaal in zat, vond ik het erg zielig om haar in zo’n kooitje te zien. Die hebben we dus direct weer weg gedaan. Wij kregen Sketch toen ze vijf maanden was, net zo oud als Storm nu dus. Ik ben de eerste vijf weken toen vrijwel elke dag bij haar geweest. Na ongeveer drie weken ben ik begonnen met haar kort (enkele minuten per keer) alleen te laten door bijvoorbeeld alleen naar boven te gaan. Ze vond dat in het begin absoluut niet leuk en ging toen heel erg piepen. Dit heeft een flink aantal weken geduurd. Het zinde haar helemaal niet als ze niet bij ons kon komen, terwijl ze ons wel kon horen. Het is echter echt essentieel om hiermee door te zetten, hoe moeilijk dat ook is, want anders leert je pommetje het nooit. Uiteindelijk stopte het piepen. Als we er nu niet zijn, zet ik haar in de slaapkamer met haar plasmat, mandje, speeltjes, eten en drinken binnen bereik. Wat ik je aanraad is een hondencameraatje. Daarmee kun je op elk moment van de dag zien hoe het met je pom gaat. Wij ontdekten dat Sketch vooral heel veel slaapt en echt heel rustig is wanneer wij er niet zijn. Ze raakt niet van slag en toen ik dat wist werd ik er ook wel geruster op om haar alleen te laten. Een pom is echter geen hondje die je echt elke dag lang alleen moet laten. Het zijn echte gezelschap dieren die heel graag bij je zijn en dat ook gewoon nodig hebben. Ik werk zelf parttime waarvan ook nog een dag in het weekend, en dan is mijn man weer thuis. Uiteindelijk is Sketch dus 1,5 dag per week alleen (nu vrijwel nooit omdat mijn man al een jaar lang thuis werkt ivm corona). Maar ze kan dat dus wel, ze is altijd helemaal door het dolle zodra wij dan thuis komen en blijft ongeveer tien minuten rond stuiteren van pret. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Ik heb een uitgebreide rubriek over Sketch, waarin je nog veel informatie kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.