Wat ik geleerd heb tijdens het opvoeden van een pomeriaan? Je kan bijvoorbeeld nóóit meer uitslapen. Maar ik had ook nooit gedacht dat het zo verschrikkelijk leuk zou zijn met Sketch in huis.

Straf je pomeriaan pup nooit

Laat ik vooropstellen dat ik geen professional, trainer, dierenarts of dierendeskundige ben en dat jouw ervaringen met het opvoeden van je (pomeriaan) pup anders kunnen zijn dan die van mij. Ik heb nooit de intentie gehad om Sketch te leren slalommen of over wipwapjes heen te lopen. Maar een puppy moet natuurlijk wel opgevoed worden; leren luisteren en gehoorzamen bij alledaagse dingen zoal bij mij blijven tijdens het wandelen, stoppen met blaffen, eten, niet bedelen en zulk soort dingen, eigenlijk het ‘opvoeden’ dus. Sketch kwam bij mij toen ze vijf maanden oud was en inmiddels woont ze anderhalve maand bij mij. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik geleerd heb tijdens het opvoeden van mijn pomeriaan pup. Hoe ontzettend veel ik ook van Sketch hou en hoe verliefd ik ook op haar ben, soms is ze een echte draak en vertoont ze simpelweg ongewenst gedrag. Verder heeft ze natuurlijk ook nog wel eens een ‘ongelukje’ in huis en op bepaalde momenten denk ik ook wel eens dat ze nóóit meer zal stoppen met blaffen. Toch moet je een pup nooit straffen. Straffen werkt namelijk averechts. Je hond kan hier juist agressief of angstig van worden, zeker op de lange termijn. Bovendien heeft het straffen van je hond sowieso al geen zin meer als het ‘vergrijp’ al een tijd geleden is. Stel; je komt beneden en je hond heeft een binnenplas gedaan. Je weet niet hoe lang die plas al geleden is, en als je je hond hiervoor gaat straffen, zal hij niet begrijpen waarom of waarvoor hij nu eigenlijk gestraft wordt.

Omgaan met ongewenst gedrag van je pomeriaan pup

Alle pomeriaan pups zullen op bepaalde momenten ongewenst gedrag vertonen. Sketch blaft bijvoorbeeld continue als er mensen lang het huis lopen. Ook wanneer die mensen al láng voorbij zijn, is ze vaak nog steeds aan het blaffen. Je hond hiervoor straffen is niet verstandig. Er zijn twee manieren om met ongewenst gedrag van je pomeriaan pup om te gaan; negeren en afleiden. Pups houden van aandacht. Wanneer je ze geen aandacht geeft, of simpelweg negeert kan dát dus een mogelijkheid zijn om met ongewenst gedrag om te gaan. Het is natuurlijk niet zo zwart / wit, want als ik echt helemaal niets doe als Sketch volop en luid aan het blaffen is, is dat natuurlijk ook niet goed. Maar het gaat dus om het principe van goed gedrag belonen en geen aandacht geven als ze ongewenst gedrag vertoont, en hier dan de juiste balans in zien te vinden. Een andere manier om met ongewenst gedrag om te gaan is om af te leiden. Blaffen is ongewenst gedrag. Als ik Sketch echter afleid van hetgeen waar ze naar blaft, stopt het blaffen vaak vrijwel direct. Zij heeft bijvoorbeeld knuffeltjes waar ze graag mee speelt, en daar kan ik haar dus goed mee afleiden. Dit neemt niet weg dat zodra er zich dan een nieuw geluid aandient, het blaffen weer van voren af een begint. Het is dus blijven oefenen en heel veel geduld hebben.

Goed gedrag van je pomeriaan pup belonen

Ongewenst gedrag van je pomeriaan pup kun je dus negeren of je kunt je pup proberen af te leiden. Dit betekent dat goed gedrag beloond mag worden! Je mag super trots zijn op je pup als hij goed gedrag vertoont en dit mag dan ook diréct beloond worden. Hiermee leer je je pup namelijk dat goed gedrag beloond wordt, waardoor je pup dit goede gedrag vaker en uiteindelijk hopelijk dus consequent zal gaan vertonen. Een pup kun je goed belonen met aandacht (lieve aaitjes!), maar ook met snackjes en spelen. Discipline en geduld is ook hierbij weer erg belangrijk, maar je zult ervaren dat bepaalde dingen heel erg snel gaan. Ik heb bijvoorbeeld een trapje bij de bank, zodat ze er op en af kan klimmen. Sketch is namelijk te klein om op de bank te kunnen komen en voor haar is het heel gevaarlijk om er van af te springen. Sketch wist na slechts een klein half uurtje al het trapje op en af te komen, doordat ik met haar geoefend heb met snackjes. Steeds als ze het trapje af ging, werd ze beloond. Op die manier kun je je pomeriaan pup dus eenvoudige dingetjes leren.

Ritme en consequent zijn is heel belangrijk tijdens het opvoeden van je pomeriaan pup

Regelmaat is ontzettend belangrijk voor je pomeriaan pup. Ik heb een schema gemaakt en hoewel er natuurlijk dagen met uitzonderingen zijn, hou ik zoveel mogelijk vast aan het schema als het gaat om uitlaten en slapen. Ik ga hier binnenkort nog wat uitgebreider over vertellen. Hoewel ik het liefst de hele dag met Sketch knuffel, is het super belangrijk om de slaaptijd van je pomeriaan pup te respecteren. Je merkt eigenlijk al direct dat je pup zelf op zoek gaat naar een plek die hij zelf als fijn, rustig en vooral veilig ervaart. Wanneer je pup slaapt, laat hem dan ook slapen. Er is daarna nog tijd genoeg om te spelen en te knuffelen. Het is prima om regels te hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een regel dat Sketch niet mag bedelen als ik aan het eten ben. Omdat ze nooit een hapje van mijn eten krijgt wanneer ik aan het eten ben, weet ze dat inmiddels ook en bedelt ze ook niet tot nauwelijks. Het is bij dit soort regels super belangrijk om consequent te zijn. Als je je pomeriaan pup namelijk één keer wel iets toe gaat stoppen, zal ze vanaf dat moment waarschijnlijk wel actief gaan bedelen. Zorg er dus voor dat alle mensen in huis en alle mensen die bij je op bezoek komen op de hoogte zijn van je regels, zodat je hond niet in de war raakt. Je hond zal het simpelweg niet begrijpen als jij een keer een uitzondering maakt op je regels.

HEB JIJ EEN HUISDIER? HERKEN JE IETS IN DEZE PUNTEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

20 Comments

 1. Ik herken het zeker. Dat straffen werkt niet, je ziet het wel eens in die filmpjes dat honden wegkijken als ze iets stouts hebben gedaan. Doe hetzelfde, dus boos toespreken als ze niks hebben gedaan, en dan reageren ze exact hetzelfde. Al denk ik wel dat als ze iets stouts hebben gedaan het wel beseffen.
  Niet uitslapen, ik weet het. Al is dat ook met mijn katten. Eigenlijk komt Marie bijna iedere ochtend om 6.30 uur vragen om eten. Dan is ze net thuis van haar rondje door de buurt. En volgens mij komt dan ook al het verkeer op gang.
  Bij katten is het lastig als ze een muis mee naar binnen nemen. Ik raak dan serieus in paniek (bijna hysterisch ;)) maar zo een beestje ziet het juist als een cadeautje of aanwijzing dat ik vaker moet zorgen dat er vers vlees om mee te spelen in huis is. Gruwel…Ik vind het zo zielig voor zo een muisje.
  En mocht Sketch een keer aan de dunne zijn, ik hoop het niet, dan kan je om de 10 minuten naar buiten. Maar je krijgt zoveel liefde terug van je huisdier dat je het er graag voor over hebt!

  1. Christiana says:

   Ik denk ook zeker dat als diertjes iets ‘stouts’ gedaan hebben, ze dat heus wel beseffen. Ik zag laatst iets voorbij komen van ‘niemand rent harder dan een peuter die iets vast heeft waarvan ‘ie weet dat ie het niet vast mag houden. Ik appte toen naar Andre; ‘Nou, ik weet wel iemand’. Als Sketch weer eens een sok uit de wasmand graait of mijn pantoffels o.i.d., weet ze niet hoe snel ze ermee weg moet rennen! Oh je, ik ben ook vreselijk bang voor muizen, ECHT! Dat heb je natuurlijk met katten, Sketch neemt nu vooral blaadjes mee naar binnen, en daar hoef ik niet echt bang voor te zijn;-)

 2. Ach wat een schatje is het toch! En heel goed dat je dat van het straffen benoemt. Het heeft inderdaad geen nut! Of de hond met hun eigen neus erdoor heen halen. Verschrikkelijk! (dom) als mensen dit doen!

  1. Dom wil ik het niet noemen, vroeger was het heel anders. Zo kregen wij het geleerd, het was eerder onwetendheid.

  2. Christiana says:

   Wat een moppie is het he? Oh, vreselijk als mensen dat doen inderdaad! Bah, nee, van mensen die zo met dieren omgaan word ik heel verdrietig:-( Het is inderdaad niet meer iets van deze tijd.

 3. Ik heb diverse hondjes gehad en vroeger waren er net als nu met kinderen opvoeden andere regels, je wist niet beter.
  Dus ik kan er nu niets over zeggen, want sommige dingen staan haaks op wat ik destijds geleerd heb op de trainingen.

  1. Christiana says:

   Wij zijn toevallig laatst naar puppytraining geweest, eens, maar nooit weer. In ieder geval niet bij die mensen. Of wij serieus dachten dat onze hond van ons houdt, vroeg hij. Nee hoor, honden houden alleen van eten en aandacht. Het kwam er op neer dat ze (volgens hem dus) mee zouden gaan met iedere willekeurige voorbijganger die je hond maar iets te eten geeft . Het leuke was dat hij een voertje aan Sketch aan bood voor de training begon. Ze snuffelde eraan, maar nam het mooi niet aan. Haha, slimme meid;-) Als ik zie hoe ze met ons omgaat, denk ik daar dus heel anders voor. Ik ben het zeker met je eens dat zulke dingen mee veranderen met de tijdsgeest. Dat er vroeger heel anders over opvoeden werd gedacht, zowel opvoeden van je kind als je huisdieren.

  2. Hi, leuk om te lezen, ben benieuwd naar je schema!

 4. Wat een handige tips! Ik heb zelf een cavia van ondertussen vijf jaar en ik herken de punten zeker. Ik heb hem heel tam gekregen met veel liefde en belonen en dus zeker niet straffen. Hij mag bij ons door de hele woonkamer lopen, want zijn kooitje staat altijd open en we hebben hem zindelijk gekregen. Daarnaast weet hij precies hoe laat het is en loopt hij naar de keuken als het etenstijd of snoepjestijd is. Ideaal als we zelf de tijd even vergeten zijn 😉

  1. Christiana says:

   Haha, wat lief dat hij vanzelf al naar de keuken loopt! Wij merken dus nu ook Sketch het bijvoorbeeld merkt als ik bijna thuis kom. Dat is zo rond zeven uur, op de dagen dat ik werk, en dan is Andre aan het koken. Ik denk dat ze die geuren associeert met het feit dat ik er dan ook op een bepaald moment aankom, want ze gaat nu steeds rond tien voor zeven bij de achterdeur staan. En dan blijft ze daar dus staan tot ik daar naar binnen kom. ZO LIEF!

  2. Jacqueline says:

   Dag wij hebben een pompiaan uit het asiel maar hij gromt en gaat happen en bijten als hij iets ziet in zijn omgeving tuigje vind hij ook verschikkelijk met omdoen wij zijn er al steeds mee bezig eenmaal om is het prima loop die mee maar auto.s en andere honden is hij weer aan het grommen blaffen en wil hij gaan bijten bestelen is ook al zo.n ding in het asiel hebben ze verteld dat hij niet goed is opgevoed maar hij kent wel zit pootje geven lig dus hij moet toch wat geleerd hebben hebben jullie nog tips want dit is som best moelijk wij doen ons best om het goede gedrag te stimuleren met beloning zijn nu met wandelen bezig de klik training om hem af te leiden met snoepjes en beloning maar het kost tijd en vergt veel energie van de baas

 5. Een nieuwe poging om een comment achter te laten (ik had gisteren echt een heel verhaal geschreven ;-))
  haha nooit meer uitslapen… tja, je krijgt er inderdaad wel iets heel moois voor terug. Misschien kunnen jullie af en toe nog wel om en om uitslapen. Ik geef niet zo om uitslapen en vind het dan ook niet erg dat mijn dochter in het weekend om 8:00 voor mijn bed staat (eerder mag niet; gelukkig kan ze inmiddels klok kijken hihi).

  1. Christiana says:

   Nou, hoe wij het nu doen is als volgt; ik laat haar in de ochtend uit en Andre doet in de avond de laatste ‘avondplas’. Overdag wisselen we af, net wie er thuis is. Als we allebei thuis zijn, gaan we vaak samen met haar wandelen, dat vinden wij leuk en zij zelf ook;-) Zo vinden we het allebei prima. Ik ben echt een ochtendmens en ik KAN gewoon niet laat opblijven (haha, ik word oud!!) en Andre vind vroeg opstaan best moeilijk. Sketch daarentegen lijkt trouwens elk moment van de dag energie voor tien te hebben;-)

 6. Wij krijgen binnenkort ook een pomeriaantje. Heel veel zin in! Wij vroegen ons af welke beloningssnoepjes jij gebruikt en welke brokken Sketch het liefste eet. Groetjes Laura

  1. Christiana says:

   Hi Laura, wat enorm leuk, heel spannend! De beloningssnoepjes die wij voor Sketch gebruiken zijn van het merk Dogmio en dan om precies te zijn de Barkis. Dit zijn heel kleine, zachte snoepjes die je heel makkelijk door midden kunt breken. Omdat Sketch gesteriliseerd is, krijgt ze speciaal dieetvoer, namelijk Neuteric Adult (small dog under 10 kilo) van Royal canin. Hiervoor kreeg ze ook voer van Royal canin, maar dat waren de standaard puppy-brokjes. Wat geadviseerd wordt is om eerst het voer van de fokker te geven en dat dan te gaan mengen met het voer wat je zelf wilt gaan geven, op die manier kan je pup er langzaam aan wennen.

  2. Jacqueline says:

   Mijn vertoond ook agressief gedrag ik denk dat het in dit ras vaak voor komt vroeger waren ze als keeshond waar ze vanaf stammen best agressief en werden ze gebruikt op een woonerf voor bewaking van het erf dus ik weet niet of dat nog er in blijft zitten met door fokken naar kleiner vraag me dat wel af want ik hoor meedere zeggen en ik lees dat ze consequent opvoeding nodig hebben dat ze kunnen grommen happen als ze iets niet zint ik denk dat het karakter trekjes nog over hebben genomen van vroeger met terug fokken na pompiaan kleine keeshond niet bij kinderen in huis want ze blijven som onverspelbaar vrouwtjes misschien iets makkelijker en gefokt misschien met een ander ras erbij zijn ze ook wat gemoedelijker denk ik maar ras zuiver denk dan aan de keeshond groot

 7. Wat een leuke blog, erg handig tips ook! Ik heb nu een pomeriaan pup en het gaat super goed. Ik krijg alleen zijn halsband niet om. Ik vind het ook erg lastig om hem om te doen want ik wil niet dat er haren tussen de sluiting komt te zitten. Wat voor halsband gebruik jij ?

 8. Hoi ik heb een pomeriaan van ander half reutje het is een schatje alleen vertoont agressief gedrag als me zoon bijvoorbeeld de woonkamer in komt en hij lig bij mij of op de grond bij de bank grommen heb het idee dat die angstig is hij is nu ander half jaar en niet geholpen als er kindje is gaat goed alleen als die op ze plekje lig en ze komen dan in de buurt word die ook agesief grommen iemand tips ? Groetjes Maria

 9. Ik lees wat over naar gedrag, maar denk dat de mensen ook vooral naar zichzelf moeten kijken. Een hondje als dit wordt vaak iets meer verwend, opgetild, als kind behandeld en dan is het vreemd dat ze raar gedrag vertonen, wat dan weer afgeleerd zou moeten worden. Ze zijn erg aaibaar, maar laat ze vooral hond blijven. Dan komt het goede gedrag vanzelf. Het zijn geen kleine mensjes die heel veel mensen aandacht zouden moeten krijgen. Verder zijn het echt prachtige hondjes 😉

 10. Kunt u mij zeggen hoe ik bij mijn pomeriaan Beer met de brokjes die hij krijgt door het hele huis neer gooit, kan ik dat er nog uit krijgen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.