Ga je binnenkort een pomeriaan adopteren? Dit zijn acht echte musthaves voor je pomeriaan die ik dagelijks gebruik voor mijn pomeriaan Sketch.

Een instaptuigje en rolriem zijn musthaves voor je pomeriaan

Al voordat Sketch bij mij woonde, kreeg ik van diverse kanten het advies om voor haar niet een gewone halsband te kopen, maar een instaptuigje. Pomeriaantjes zijn fragiele hondjes en omdat een tuigje aan de voorkant van het borstbeen ligt, heeft dit geen invloed op de luchtpijp. Ik heb zelf een instaptuigje van Susan Lanci en hoewel dit merk wat duurder is dan de ‘standaard’ tuigjes, is de kwaliteit enorm goed. Voordat Sketch los leerde lopen, gebruikte ik de bijpassende riem van Susan Lanci, maar inmiddels gebruik ik alleen nog maar de rolriem. Hiermee heeft ze natuurlijk een stuk meer bewegingsvrijheid en dat vind ze heerlijk.

Een hondentrapje

Als jij het goed vindt dat je pomeriaan op de bank ligt, mag een hondentrapje absoluut niet ontbreken op het lijstje met musthaves voor je pomeriaan. Juist omdat pomeriaantjes fragiel zijn en zwakke knietjes hebben, mogen zij niet onnodig hoog of laag springen. Qua hoogte red Sketch het niet eens om überhaupt op de bank te klimmen, terwijl ze daar wel heel graag ligt. Er van af springen kan ze wel en soms doet ze dat uit enthousiasme ook, maar ik zie liever dat ze met het hondentrapje gaat. Ze had het traplopen eigenlijk al binnen tien minuten door en ik hou inmiddels al niet eens meer bij hoe vaak ze dagelijks het hondentrapje op en af gaat. Het is heel aandoenlijk om te zien!

Borstels en een kledingroller voor jezelf

Ook borstels zijn echte musthaves voor je pomeriaan. Ik heb er inmiddels meerdere en ik vind zelf deze borstel erg prettig in gebruik. Hij is vrij compact en bijvoorbeeld onder de oksels kun je de wat smallere zijkant gebruiken. Dit heeft wel te maken met persoonlijke voorkeur, want er zijn ook mensen die juist de voorkeur geven aan een grotere borstel. Verder is het handig om een kleine kam in huis te hebben, voor eventuele klitjes. Sketch gaat eens per drie maanden naar de trimsalon waar haar vacht getrimd wordt en haar nageltjes geknipt worden, maar ze moet daarnaast meerdere keren per week door mij geborsteld worden. Heel soms moeten haar nageltjes ook tussendoor geknipt worden, en daarvoor gebruik ik deze nagelknipper. Een kledingroller is verder niet zozeer een musthave voor je pomeriaan zelf, maar geloof me, voor jezelf wil je echt een paar goede kledingrollers in huis hebben liggen als daar ook een pomeriaantje woont. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom. Ik heb er sowieso standaard eentje in de gang en eentje in de auto liggen.

Dekens en zachte doeken

Ook dekens zijn echte musthaves voor je pomeriaan. Zelf gebruik ik gewoon fleecedekens van de Action en dan voor meerdere doeleinden. Zo liggen ze in haar honden automand voor tijdens het auto rijden. Als ik haar meeneem naar een winkel waar honden zijn toegestaan, bijvoorbeeld het tuincentrum (waar ik heel graag en regelmatig kom!) gebruik ik de dekens in de winkelkar, zodat ze niet met haar pootjes tussen de openingen van de kar valt. Ook fiets ik sinds kort met haar en dan gebruik ik de dekens op de bodem van de fietsmand. Hier kan ze lekker op zitten en op liggen. Dat is natuurlijk een stuk comfortabeler voor haar. Ook zachte doeken zijn echte musthaves voor je pomeriaan. De tip van de zachte doeken kreeg ik ooit van iemand in het hondenpark, en dat is inderdaad een hele goed tip. Zelf gebruik ik de wat grotere dweilen van de Action. Ja echt, de doeken waar je normaal gesproken dus de vloer mee dweilt. Waarom zijn die zo handig voor je pomeriaan? Omdat ze heel goed vocht opnemen. Vanwege haar lange vacht raakt Sketch al gauw helemaal doorweekt als het regent en zodra ik dan thuis zijn, is zo’n zachte doek ideaal om haar af te drogen.

Musthaves voor je pomeriaan tijdens het wandelen

Niet het leukst in aanschaf, maar wel echt essentieel natuurlijk. Ik heb voor Sketch deze biologisch afbreekbare poepzakjes die ‘geurdicht’ zijn. Wel zo fijn, want ook kleine poepjes van kleine pomeriaantjes kunnen stinken. JC pets geeft trouwens aan dat deze zakjes gewoon in de groene container kunnen. Dat is in feite ook het geval, omdat ze gemaakt zijn van maïszetmeel en dus 100% recyclebaar zijn. Ik zou je echter afraden om poepjes standaard in je groene container te gooien, en al helemaal niet in de zomer. Hier kunnen namelijk echt vliegen op afkomen die uiteindelijk maden worden, en geloof me, die wil je niet. De prullenbakken op straat en in de parken worden natuurlijk met grotere regelmaat geleegd dan de groene container, die hier om de week geleegd wordt. Verder is een lampje voor aan de halsband ook een musthave voor je pomeriaan, en dan vooral in de winter.. Op dagen dat het al vroeg donker wordt, zul je evengoed in de avond met je pomeriaan naar buiten moeten en omdat ze zo klein zijn, zie je ze dan soms heel moeilijk. Ook voor andere mensen is zij zo beter zichtbaar. Hiervoor maak ik in de winter altijd een flikkerend lampje aan haar tuigje vast. Ik gebruik hiervoor een fietslampje van HEMA. Er bestaan trouwens ook lichtgevende banden met LED-lampjes voor honden die je om hun hals kunt doen, maar ik weet eigenlijk niet helemaal zeker of die ook in pomeriaan-maatjes bestaan.

HEB JIJ EEN HUISDIER? WAT ZIJN VOOR JOUW HUISDIER ECHTE MUSTHAVES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wat een leuk artikel en aandoenlijke foto’s weer van Sketch. Ha, ha voor Amy is een badkamerlade met handdoek of fleece een must:-) We hadden eerst in beide huizen een Hemnes meubel maar ook hier weet ze haar plekje feilloos te vinden. Gelukkig blijft ze rond de 3 kilo want anders lukt het echt niet. Verder een borstel voor haar vacht, en ik gebruik luierzakjes van de Action/Kruidvat om haar urine/ontlasting uit de kattenbak dagelijks in te scheppen. Verder kleedjes, bij voorkeur van wol:-). We zijn uiteindelijk toch voor Oosterse kleden gegaan 1 antieke en 1 van Ikea (die overigens ook niet nieuw zijn). Zie Keuringsdienst van Waarde afgelopen donderdag. Verder de nodige speeltjes en balletjes maar eigenlijk is een gewoon touwtje favoriet. Als laatste liggen er op 3 plekken deurmatten waar ze haar nagels scherpt. Een nagelknipper heb ik ook maar mevrouw weigert dat altijd.

  1. Christiana says:

   Haha, grappig om te lezen dat jij luierzakjes gebruikt;-) Zo hebben wij ook altijd snoetenpoetsers in huis voor haar. Er bestaan ook speciale varianten voor dieren, maar als de doekjes voor baby’s gebruikt kunnen worden, dan toch ook voor Sketch, dacht ik zo. Ach, die dieren van ons zijn toch ook soms net kinderen hè!

 2. Heel leuk om te lezen! Wat handig, zo’n trapje! Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond, maar het klinkt ideaal. Bij het lezen over de maden kreeg ik even koude rillingen, haha. Snap helemaal dat je de zakjes dan liever in een andere container gooit! En de kledingroller is hier ook met een kast een musthave. Anders is zwarte panty’s dragen geen optie 😉

  1. Christiana says:

   Dat trapje is echt de beste aankoop ever. Wij kregen zelf weer de tip van kennisjes die een pomeriaantje hebben, want ik had er ook nog nooit van gehoord. Toen Sketch bij ons kwam wonen, had ze het traplopen eigenlijk ook al binnen tien minuten door en nu rent ze de hele dag het trapje op en af;-)

 3. Slim, die zachte doeken die vocht opnemen! Poepzakjes hoeven wij niet te kopen, want die biedt de gemeente tegenwoordig gratis aan. Aan rolriemen heb ik echt een hekel, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk 😉

  Mijn honden houden allebei erg van zachte knuffels. En als kooikerhondje moest Mango natuurlijk een eend hebben. Dat hoort er echt bij!

  1. Christiana says:

   Oh echt joh? Ik vind een rolriem juist ideaal, omdat ze dan meer bewegingsvrijheid heeft, maar net wat je zegt; iedereen heeft zo zijn voorkeur.

 4. Bijna al deze items heb ik ook voor onze viervoeter (behalve het trapje), binnenkort wil ik alleen een ander hondenmandje kopen die is wel aan vervanging toe (heb gewoon een mooiere gezien haha) x

  1. Christiana says:

   Een hondenmand, dat is hier een dingetje. Hier hebben er al drie de revue gepasseerd, maar mevrouwtje gaat er niet in liggen! Ze ligt liever op de rand van de bank of gewoon op de vloer;-)

 5. Ik vind dat hondentrapje helemaal geweldig. Dat ziet er zo enorm schatting uit en zo kan je lieverd zelf naar je toe wandelen!❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.