Heb je zelf een hondje en ben je benieuwd naar het eetpatroon van mijn pomeriaan Sketch? Dit voer en deze snackjes krijgt ze.

Eetpatroon van mijn pomeriaan toen ze nog een puppy was

Sketch wordt volgende maand alweer twee jaar. Op dit moment weegt ze 2,4 kilo en ze is nu echt volwassen. Ik vermoed dat ze niet groter of zwaarder zal worden dan dit. In dit artikel zal ik wat meer vertellen over het eetpatroon van mijn pomeriaan Sketch. De disclaimer die ik in alle artikelen over Sketch geef, geldt ook weer hier; ik ben geen hondenexpert of deskundige. Dit zijn gewoon mijn ervaringen en houdt verder ook altijd rekening met het feit dat elke pomeriaan weer anders is. Sketch kwam bij mij wonen toen ze vijf maanden oud was. Er is een bepaald advies wat puppyvoeding betreft dat je veel tegenkomt en dat ik ook toegepast heb. Je kunt natuurlijk gewoon verder gaan met het voer wat je puppy bij de fokker kreeg. Wil je echter overstappen, doe dat dan geleidelijk. Het makkelijkst is om het nieuwe voer te mengen met het ‘oude’ voer. Bij dit proces ga je het percentage nieuw voer bij elke voederbeurt weer ophogen. Er bestaat natuurlijk de kans dat je pup het ‘oude’ voer waar hij dus mee bekend is, er tussen uit zal halen. Sketch heeft dit niet gedaan en ik ben vrij snel overgestapt op het droge puppyvoer van Royal Canin. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking wat betreft de hoeveelheid voer die je puppy krijgt. Dit is afhankelijk van het gewicht en natuurlijk van het ras van je hond. Een puppy krijgt normaal gesproken vier keer per dag voer. Geef dan steeds kleine hoeveelheden. Routine voor een hond is enorm belangrijk. Je doet er goed aan om steeds op dezelfde momenten eten te geven, op dezelfde plek en uit dezelfde voederbak. Een hond heeft in principe niet zoals een mens behoefte om steeds iets anders te eten. Zodra een hond volwassen is, zijn er in principe twee voedermomenten per dag.

eetpatroon pomeriaan

Welke voeding krijgt mijn pomeriaan Sketch?

Voor haar eetpatroon is het goed om te weten dat Sketch vorig jaar gecastreerd is. Hiervoor heb ik heel bewust gekozen in overleg met de dierenarts, niet alleen omdat ik geen nestje wilde, maar vooral omdat hiermee de kans op kanker verkleind wordt. Na zo’n operatie verandert echter het metabolisme van je hond. De stofwisseling wordt langzamer terwijl de eetlust vergroot wordt. Direct na de operatie ben ik dus overgestapt naar het speciale voer van Royal canin, namelijk het ‘Sterilised’ voer. Ook die overgang is bij Sketch vrijwel vlekkeloos gegaan. Als je zelf een hond hebt of mensen in je omgeving hebt met honden, zal het je waarschijnlijk opgevallen zijn dat elke hond zo zijn eigen eetpatroon heeft. Sommige honden die hun eten krijgen, slobberen alles direct op en dan is de bak binnen enkele minuten helemaal leeg. Voor het eetpatroon van mijn pomeriaan Sketch geldt dat ze een langzame eter is. Wanneer ik haar eten ’s ochtends in haar bakje doe, laat ze dat eten rustig nog één of twee uur volkomen onaangeroerd, omdat ze lekker ligt te slapen. Sketch is een hondje dat op haar dooie gemak naar haar bakje sjokt, één en soms een paar brokjes eet en dan weer iets anders gaat doen. Zo deed ze dat al vanaf het moment dat ze bij mij woonde. Ik las vaak het advies om bij honden die niet zo goed eten na een half uur de bak weg te halen en dan pas uren later weer terug te zetten. Zo zou je stimuleren dat de hond beter gaat eten. Echter, uiteindelijk eet Sketch gewoon haar bakje meestal leeg, alleen doet zij er gewoon de hele dag over. Ik zou niet weten waarom dit niet goed zou zijn en waarom ze het allemaal achter elkaar naar binnen moet schuiven. Wat ik er nog wel aan wil toevoegen is dat dit met droogvoer natuurlijk makkelijker kan dan met natvoer. Ik kan me voorstellen dat het voor de kwaliteit niet heel goed is om een bak natvoer een hele dag te laten staan. Een verklaring voor honden die hun eten heel snel achter elkaar opeten is dat ze bijvoorbeeld uit een gezin komen met meerdere honden en dus ervaren hebben dat hun eten door andere honden werd opgegeten als ze dat zelf niet (snel genoeg) deden. Het kan uiteraard ook honderd andere redenen hebben, net zoals de ene persoon gewoon sneller eet dan de andere persoon.

Hoe voorkom je dat je pomeriaan gaat bedelen?

Honden leggen super snel associaties. De kans is groot dat als jij je hond één keer iets van jouw eigen bord gegeven hebt, hij vanaf dat moment áltijd zal komen bedelen om eten. Het klinkt dus misschien simpel; geef je hond dus nooit iets van jouw bord en hij zal dit gedrag ook niet aanleren. In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig. Omdat ik vanaf het begin af aan gewaarschuwd werd dat pomeriaantjes zwakke maagjes hebben en absoluut geen mensen-eten mogen hebben, ben ik daar ook heel streng in geweest. Sketch krijgt geen restjes en mag ook geen bordjes aflikken, ook niet als er bezoek komt, echt nooit. Ik maak hier nooit een uitzondering op. Toch staat ze steevast naast mij aan tafel als ik aan het eten ben, elke keer weer. Ik moet zeggen dat dit mij niet stoort, maar ik kan me enorm goed voorstellen dat dit gedrag jou wel kan irriteren. Dan is het vaak een kwestie van trainen, trainen, trainen om je hond op zijn eigen plekje te laten vertoeven terwijl jij zit te eten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je hond te belonen als hij op zijn eigen plekje blijft liggen.

eetpatroon pomeriaan

Déze snacks krijgt mijn pomeriaan

Sketch is gek op snoepjes en ze doet dan ook echt alles voor een snoepje. Het is natuurlijk leuk om je hond af en toe iets lekkers te geven en snackjes kunnen daarnaast ook helpen bij het trainen van je hond. Sketch krijgt zo nu en dan een kauwstick. De kip kluift ze hier altijd binnen enkele minuten af en de rest van de dag heeft ze dan nog veel plezier van het stokje zelf. Tussendoor krijgt ze af en toe deze kleine hondensnackjes. Deze zijn vrij zacht en heel makkelijk te breken, dus vaak breek ik de snoepjes dan ook nog eens in twee of zelfs drie stukjes. Hier is ze helemaal gek op en deze snoepjes gebruik ik ook tijdens het trainen. Ik verstop ze soms ook in een speelbal of in haar snuffelmat. Zoals ik net al zei geef ik haar nooit eten van mijzelf. Ik heb echter wat dingetjes gevonden die ze veilig kan eten (met mate) en die ze ook erg lekker vind. Dat zijn stukjes appel (let er dan op dat je je hond nooit het klokhuis geeft, de pitjes kunnen erg gevaarlijk zijn), watermeloen en komkommer.

WELKE SNACKS KRIJGT JOUW HOND?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

  1. Leuk om te lezen! Ik denk overigens dat regelmaat voor ieder dier belangrijk is al kan ik zelf alleen oordelen over een kat. Amy is ook “gewend” aan een bepaalde routine. Zo krijgt zij iedere avond voor wij slapen gaan een cupje koffiemelk. Dat is precies groot genoeg en ook daar zit weinig lactose in net als in kattenmelk maar voor ons zijn die flesjes simpelweg te groot en moet ik het na 2 dagen weggooien. Qua snacks en extra’s geef ik haar soms kipfilet ik koop dan een klein exemplaar pocheer het en knip het in kleine stukjes. Een deel gaat dan in porties in de vriezer. Ook Amy is een slechte eter en er wordt geadviseerd om het eten na een uur weg te halen als het niet op is omdat er dan parasieten in zouden kunnen komen= maag/darmproblemen. Ik doe dat eigenlijk alleen bij extreem warm weer en dan maak ik de porties soms ook kleiner. Voor brokjes gaat dat natuurlijk niet op. Ach en ieder dier heeft zijn/haar eigen ritme qua eten eigenlijk net als mensen:-) Je hebt er ook die hun eten snel naar binnen schrokken…

    1. Christiana says:

      Absoluut, regelmaat is super belangrijk! Ik weet nog goed toen Sketch net bij ons woonde. De eerste dag had ze nauwelijks geslapen omdat we van hot naar her met haar gingen en de dag erna at ze helemaal niets en lag ze alleen maar te slapen. Ik had werkelijk geen idee….Nu weet ik dat slapen enorm belangrijk is en dus ook echt onderdeel van die routine. Sketch krijgt droogvoer, dat laat je makkelijker staan dan natvoer inderdaad.

  2. Ik heb twee veelvraat-viervoeters die ik voer vanuit een antischrokbak, zodat ze nog een beetje rustig eten, haha! Heel wat anders dan Sketch dus. Ik heb altijd verschillende snacks in huis. Vishuiden vindt Sproet bijvoorbeeld heerlijk.

    Als het gaat om overstappen van voer, klopt je advies niet helemaal. Het hangt af van het type brokken of vlees dat je nu geeft en wat je wil gaan geven. Geperste brokken, krokante brokken en verschillende soorten vleesvoedingen hebben een ander verteringssysteem, dus dat houdt in dat je soms juist niet moet mengen om problemen te voorkomen.

    1. Christiana says:

      Bedankt voor je aanvulling! Daar zullen veel mensen baat bij hebben. Omdat Sketch al droogvoer kreeg en wij ook alleen droogvoer wilden gaan geven, ben ik echt uitgegaan van dit advies. Maar het zal inderdaad heel erg afhankelijk zijn van het soort voer. En wat ik er nog niet eens bij gezet heb; ik kan me ook voorstellen dat sommige honden kieskeurig(er) zijn en bepaald voer niet eens (willen) eten;-)

  3. Onze Marie is wisselend qua eten, de ene keer is het bakje zowat leeg, de andere keer gaat het in etappes. De overstap naar speciaal voer voor haar nieren ging niet moeiteloos, Royal Canin lustte ze niet en die van Prins ging er met gemak in. Ik haal ook nooit de bakjes weg, ze eet gedurende de dag een hapje hier en daar.

  4. Wat een liefje! Hij heeft het goed bij jullie zo te horen. Lekkere hapjes, speeltjes en een lekker matje. Heerlijk zo’n lief hondje!

  5. Wat een geweldige foto van Sketch!

    1. Christiana says:

      Haha, geniaal hè! Het was echt een toevalstreffer! We wisten niet zeker of deze foto scherp was, dus ik had haar daarna nog een keer met de pootjes op tafel gezet, maar toen ging ze er steeds weer heel snel af voordat we nog een foto konden maken. Maar uiteindelijk bleek deze perfect. Vaak zijn die toevallige foto’s toch de leukste.

  6. Ik heb zelf geen hond, maar kan enorm genieten van alle stories die je met haar maakt! Zo schattig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.