Ga je een pomeriaan adopteren? Er zijn een aantal dingen die je moet weten over de gezondheid van je pomeriaan. Dit zijn 7 belangrijke punten om op te letten.

De gezondheid van je pomeriaan

In mei wordt Sketch al weer twee! Ze kwam bij mij wonen toen ze vijf maanden oud was en voordat ze kwam heb ik me natuurlijk uitgebreid verdiept in het ras en alle informatie die ik maar kon vinden. Ik heb heel wat geleerd, gelukkig al van tevoren, maar ook sinds ze bij me woont. Omdat ik toch altijd wel veel vragen krijg over Sketch, leek het mij wel eens nuttig om een artikel te schrijven over de gezondheid van je pomeriaan. Dit zijn de dingen die je echt moet weten als je een puppy adopteert, en een aantal dingen gelden dus heel specifiek voor pomeriaantjes.

Dít is giftig voor hondjes

Chocolade is erg giftig voor hondjes, en dit wordt veroorzaakt door de stof theobromine. Des te donkerder de chocolade, des te giftiger. Het geldt dus voor alle hondjes, maar juist omdat pomeriaantjes zo klein zijn, kan chocolade ook al giftig zijn in kleine hoeveelheden. Andere etenswaren waar je met je hond mee op moet passen zijn onder andere noten, druiven en rozijnen, xylitol, uien, knoflook en champignons. Ook pitten van bepaalde fruitsoorten kunnen erg gevaarlijk zijn. Zo vind Sketch een stukje appel heel lekker, maar ze mag het klokhuis bijvoorbeeld niet hebben. Verder zijn er een aantal veel voorkomende planten en bloemen die ook giftig zijn voor honden. Dit gaat onder andere om de rhodondendron, taxus, gouden regen, vingerhoedskruid, ridderspoor, aloë vera, sasevieria en monniksap. Andere planten en bloemen kunnen irritatie veroorzaken, zoals de monstera (gatenplant), aronskelk, krokus, blauwe regen, tulpen en hyacinten. Kijk tijdens kerst op met maretakken, want ook deze zijn giftig voor honden. Deze lijst is zeker niet compleet. Als je het zeker wilt weten, raadpleeg hiervoor dan de juiste materie. Wees je er vooral bewúst van dat veel voorkomende planten en bloemen dus giftig kunnen zijn voor je pomeriaan, en voor alle hondjes in het algemeen.

Goede zorg voor de pootjes in alle seizoenen

Als het in de winter sneeuwt en er wordt gestrooid, is het extra belangrijk om de pootjes van je pomeriaan (en van elke hond) goed schoon te maken na een wandeling. Hondjes die strooizout aan hun poten krijgen, gaan dit er af likken en het zout dat ze binnen krijgen kan toxisch werken. Je hond kan hiervan erg ziek worden. Meestal gaan ze braken of krijgen ze last van diarree. Was de poten dus echt goed na het wandelen. Let verder echter ook op met warm asfalt gedurende de zomer. De kussentjes onder de pootjes van je pomeriaan zien er schattig uit, maar ze hebben ook een heel belangrijke beschermende functie. Deze kussentjes kunnen verbranden wanneer je pomeriaan te lang op heet asfalt loopt. Vaak kun je zelf wel een inschatting maken of een bepaald moment het juiste moment is om je pom uit te laten. Door je hand op het asfalt te leggen, voel je al gauw hoe heet het is. Is het asfalt te heet voor je hand, dan is het zeker te heet voor je hond. Kies er op heel hete dagen dus bijvoorbeeld voor om zo vroeg en zo laat mogelijk uit te gaan, of til je pomeriaantje tot aan een grasveld. Met een gemiddeld gewicht van 2,5 kilo moet dat lukken. Pomeriaantjes hebben heel dunne, fragiele pootjes. De pootjes breken snel, dus het is raadzaam om er op te letten dat pomeriaantjes niet van grote hoogtes afspringen. Met een hoogte van ongeveer twintig centimeter is een gemiddelde bank voor een pomeriaan al vrij hoog. Ik heb dus een hondentrapje zodat ze makkelijk en veilig de bank op en af kan. Verder komt patellaluxatie bij pomeriaantjes en bij andere kleine hondjes helaas vaak voor. Bij deze aandoening zit de knieschijf los waardoor je hond niet meer goed op een pootje kan steunen. Het kan ook voorkomen in beide pootjes. Omdat pomeriaantjes zo enorm snel leren en hun baasjes graag pleasen, kun je in principe heel goed agility training met ze doen, maar let dus op die pootjes.

Gezondheid van je pomeriaan, wat te doen bij braken?

Wanneer je hond braakt, is er zeker niet altijd iets ernstigs aan de hand. Het komt af en toe voor dat honden een keer moeten braken, maar dat ze daarvoor en daarna gewoon lekker rond dartelen alsof er niets aan de hand is. Ik heb met Sketch een keer ervaren dat ze in een periode van ongeveer drie uur vijf keer moest braken. Toen heb ik de dierenarts gebeld en van haar kreeg ik deze tip die ik graag wil delen. Honden ervaren braken vaak niet als zo vervelend zoals wij mensen het ervaren. Tussen het braken door blijven ze dus vaak gewoon door eten. Sketch deed dat dus ook, maar elke keer spuugde ze al het eten er net zo hard weer uit. Op het advies van de dierenarts haalde ik haar voer toen tijdelijk weg en toen stopte het braken dus ook. Pas als hondjes lange tijd niet meer willen drinken, is het raadzaam om de dierenarts in te schakelen. Er bestaat dan namelijk kans op uitdroging.

De gezondheid van je pomeriaan, hoe moet je de vacht verzorgen?

Een pomeriaan is natuurlijk een prachtig hondje, maar eén van de meest prachtige uiterlijke kenmerken is toch wel de vacht. Pomeriaantjes hebben een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange volle bovenvacht. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen of te kammen. Regelmatig betekent zeker eens in de week bij een volwassen pomeriaan. Begin hier al mee zodra je je pomeriaantje in huis hebt, zodat hij direct kan wennen aan het borstelen. Als je pomeriaan een harnasje draagt, kan het zijn dat de vacht wat sneller vervilt onder de okseltjes. Dit kan pijnlijk zijn voor je pomeriaan. Ik merk dit bij Sketch bij de voorpootjes ook. Het is dus echt essentieel om vooral hier goed en regelmatig te borstelen. Er bestaan speciale hondenhaar serums waarmee je de klit wat zachter kan maken, zodat je deze er makkelijker uit borstelt. De vacht van een pomeriaan is niet alleen mooi, hij heeft ook een beschermende en isolerende functie. Het scheren van de vacht wordt niet aangeraden. Ook mag de vacht zeker niet te kort worden geknipt. Sketch gaat eens per drie maanden naar de trimsalon waar ze gewassen en geknipt wordt. Natuurlijk zijn er nog (veel) meer dingen die belangrijk zijn om te weten over de gezondheid van je pomeriaan, maar met deze punten heb je in ieder geval al heel essentiële basis kennis voor wanneer je een pomeriaan pup gaat adopteren.

WIST JIJ AL DEZE DINGEN OVER DE GEZONDHEID VAN JE POMERIAAN AL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

  1. Wat een goed en interessant artikel om te lezen, al hebben wij geen Pomeriaan,. Goed verdiept ook in van alles wat eigenlijk iedere hondenbezitter zou moeten weten. Dat zie je helaas nu wel anders met al die “Corona”honden en puppies. Benieuwd hoe het na corona gaat of de asiels dan niet vollopen met honden (en katten).

    1. Christiana says:

      Vreselijk, het breekt mijn hart als ik sommige verhalen lees, hoe makkelijk sommige mensen een dier adopteren en als ze hem of haar zat zijn, gewoon ‘wegdoen’. Ik kan me daar echt helemaal niets bij voorstellen.

  2. Goed dat je hierover schrijft! Het meeste wist ik al, maar dat braken bij honden eigenlijk vrij normaal is, wist ik niet. Mango doet dit namelijk ook wel regelmatig, maar Sproet echt nooit, dus het is echt een nieuw iets voor ons.

    Wat ik me trouwens wel nog afvroeg: waarom kregen jullie Sketch eigenlijk pas toen ze 5 maanden was?

    1. Christiana says:

      Ik moet zeggen dat ik de eerste keer ook wel erg schrok van dat braken. Maar als hondjes iets verkeerd gegeten hebben, spugen ze het meestal weer uit en that’s it., terwijl je als mens echt van slag kunt zijn van braken. Goede vraag! De reden daarvan is dat we in die tijd met een aantal heel grote verbouwingen in huis bezig waren. Het leek ons een heel slecht idee om haar op te halen terwijl het huis echt een bouwput was en dus gevaarlijk voor een pup. Natuurlijk vind ik het soms wel eens jammer dat we die eerste maandjes op die manier gemist hebben, maar ik ben toch ook blij dat we haar niet onnodig hebben blootgesteld aan mogelijke gevaarlijke situaties in huis.

  3. Wauw, dat Sketch alweer bijna twee wordt! Wat gaat de tijd hard, ik weet nog heel goed dat jullie haar kregen. Goed dat je je al zo verdiept hebt in de gezondheid van honden en in het algemeen die van de Pomeriaan. En over het asfalt had ik eigenlijk nog nooit nagedacht! Wij willen proberen om met de Siberische kat van de zomer ook naar buiten te gaan, aan een tuigje. We doen het nu al op het balkon en ze vindt het geweldig. Handig om te weten dat we dan heet asfalt moeten vermijden!

    1. Christiana says:

      Ja, de tijd gaat zo snel! Terwijl ik me nog precies dat moment kan herinneren dat ik haar vast had en dat ze toen echt met ons mee naar huis ging. En toen ze eenmaal als Dora the explorer door het huis liep, was het net alsof ze er altijd al was;-) Dat van dat asfalt is dus typisch iets wat ik geleerd heb! Ik had daar van tevoren ook nooit bij stil gestaan, maar het is dus inderdaad belangrijk om daar goed mee op te passen.

  4. Ja, dat braken… en dan gewoon dooreten, ik ken het. Heet asfalt, inderdaad uitkijken.
    Pfff.. vanmorgen was hier paniek in de tent met Marie. Die was plots verdwenen… gelukkig weer terug maar ik hield mijn hart vast. Het welzijn van je huisdier is zo belangrijk, goede tips!

    1. Christiana says:

      Oh, vreselijk, dat was schrikken. Gelukkig was ze gauw weer terug Babs!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.