Je huis puppy-proof maken? Zó heb ik dat gedaan voor de komst van mijn pomeriaan Sketch. En nog steeds leer ik elke dag bij.

Je huis puppy-proof maken bleek uiteindelijk makkelijker dan ik dacht

Ik weet nog goed dat sommige mensen me met opgetrokken wenkbrauwen aankeken, toen ik zei dat ik een hondje zou krijgen. ‘Maar jij hebt toch helemaal geen puppy-proof huis?’ zeiden ze. Ik ben natuurlijk nogal georganiseerd en netjes en de stofzuiger staat vaker wel aan dan niet. Achteraf gezien bleek mijn huis dus eigenlijk juist ontzettend puppy-proof te zijn. Sketch kwam bij mij in huis toen ze net vijf maanden oud was, een puppy dus nog. Ik spreek natuurlijk vooral voor Sketch, maar ik heb zo’n vermoeden dat er (veel) meer honden zijn die hetzelfde ‘gedrag’ vertonen. Sketch pakt alles, en dan bedoel ik ook echt álles, van de grond. Niet zo gek, het is haar manier om de wereld te ontdekken en ze is verschrikkelijk nieuwsgierig. Ze doet dit trouwens niet alleen binnen, maar ook buiten. Alles gaat in die bek. Variërend van stofplukken tot kruimels en van die schuimpjes uit verpakkingen tot een handschoen die per ongeluk uit je tas valt. Ze gaat er op kauwen en afhankelijk van wat het is, slikt ze het dus ook állemaal door. Oké, die handschoen natuurlijk niet. Gevaarlijk natuurlijk. Haal losse dingen van de grond. Heb je kinderen en dus speelgoed in huis, kijk hier dan echt goed mee uit. Ik was een keer bij mijn zus waar losse lego blokjes lagen, en die had ze sneller te pakken dan dat ik mijn ogen kon knipperen. Houdt ook rekening met het feit dat het reukvermogen van honden heel groot is, groter dan dat van ons. Soms pikt Sketch dingen op die ik zelf nog niet eens had zien liggen, puur omdat ze ze zo goed kan ruiken. Let hier op tijdens het koken en tijdens het eten en snacken. Bepaalde dingen die wij eten kunnen voor honden levensgevaarlijk zijn, zoals chocolade, en dan met name donkere chocolade. Ik heb hier de prullenbakjes in één van de keukenlades weggewerkt, maar heb je een losse prullenbak, houdt dan weer rekening met het feit dat vooral de geur ervan erg aantrekkelijk is voor een pup. Dagelijks stofzuigen is verder absoluut geen overbodige luxe met een pup in huis.

Je huis puppyproof en veilig maken

Draden vinden puppy’s ook vaak heel interessant. Maar ook draden kunnen natuurlijk gevaarlijk zijn voor puppy’s. Werk ze weg in kabelgoten of zorg er in ieder geval voor dat ze hoog / hoger hangen zodat je pup er niet bij kan. Zitten je stopcontacten laag? Bij de bouwmarkt kun je speciale plaatjes kopen die je over stopcontacten kunt plaatsen. Pups kunnen zich als muisjes onder heel kleine kasten wurmen. Sketch zat bijvoorbeeld laatst onder het tv-meubel. Ga er dus zeker niet klakkeloos van uit dat je pup ergens niet bij kan. In bepaalde gevallen is een traphek aan te raden. Nogmaals, ik spreek in dit artikel vooral van uit mijn eigen ervaring. Mijn pomeriaan pup Sketch is erg klein, zij kan (en mag!) de grote trap naar de bovenverdieping niet alleen op. Ik let er dus goed op dat de deur voor die trap altijd dicht is als ik naar boven ga. Heb je geen deur voor je trap, overweeg dan een traphek. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar voor Sketch heb ik een speciaal hondentrapje gekocht, zodat ze zelf op de bank kan klimmen en er ook weer zelf af kan. Dit moet je natuurlijk alleen doen als jouw pup op de bank mag. Ik kan me ook voorstellen dat je liever niet wil dat je pup op de bank ligt. Van mij mag ze dat, en het trapje vind ik dan ook ideaal. Een pomeriaan heeft vrij broze knietjes, waardoor het voor zo’n hondje gevaarlijk is om hoog te springen, of om omlaag te springen vanaf een relatief grote hoogte. Met haar hoogte is in feite vrijwel élke hoogte relatief hoog. Sketch had binnen een dag door hoe het trapje ‘werkt’ en ze klautert nu diverse keren per dag op het trapje om op de bank te gaan liggen, en er weer af. Ik vind het echt een aanwinst voor haar.

Geef je pup een eigen plek en (kauw) speeltjes

Puppies ontdekken de wereld via hun bek. Dat is de reden dat ze zoveel in hun bek stoppen. Als ze beginnen met het wisselen van de tandjes zijn kauwspeeltjes of kauwsnackjes essentieel. Het is goed voor de tanden, het geeft ze rust en ze vinden het vaak ook leuk en als het om kauwsnackjes gaat, natuurlijk ook lekker! Door je pup te voorzien van kauwspeeltjes en snackjes voorkom je ook dat je pup gaat kauwen op dingen waarop niet gekauwd mag worden. Wellicht is mijn laatste tip eigenlijk de belangrijkste tip wanneer het gaat om het puppy-proof maken van van je huis. Wanneer je pup haar of zijn eigen plekje in de diverse ruimtes in je huis krijgt, dan zal ze zich daar ook vanzelf vaker terugtrekken. Het geeft een pup veiligheid. Wanneer je voldoende aandacht aan je pup besteedt, regelmatig met de pup naar buiten gaat en er is genoeg om mee te spelen, dan zal de pup zich minder gauw gaan vervelen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar over het algemeen gaan honden die niet lekker in hun vel zitten of zich vervelen op slooptocht. Dán is de kans groot, of in ieder geval groter, dat een pup zich gaat ‘vermaken’ door met dingen te ‘spelen’ waar niet mee gespeeld mag worden; krabben op de bank, kussens of boeken kapot bijten, zulke dingen. Nogmaals; ik heb het artikel geschreven vanuit mijn eigen ervaring met mijn pomeriaan pup Sketch. Sketch is nog geen twintig centimer hoog en kan dus simpelweg niet bij heel veel dingen in huis. Er zijn natuurlijk genoeg hondenrassen die als pup al vele malen groter zijn dan Sketch ooit zal worden en met deze puppy’s is het ook weer belangrijk om op andere zaken te letten.

HEB JIJ NOG AANVULLENDE TIPS OM JE HUIS PUPPY-PROOF TE MAKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

12 Comments

 1. Goede tips. En een hele leuke en mooie foto van Sketch!

 2. Ik herken je verhaal direct! Nu was onze Greyhound geen pup, maar onze Vinkie wel. (bastaard mengelmoesje van een boerenfox , vader onbekend) .
  Toen wij Vinkie erbij namen en een dagje weg gingen was de thuiskomst een complete verassing… De boeven hadden onze bank totaal gesloopt en uitgehold. De hele kamer lag vol met “stukken” van de bank, haha!
  Verder hebben ze schoenen, afstandsbedieningen van de tv etc. gesloopt, eigenlijk te veel om op te noemen. Maar boos worden deden wij nooit, die tandjes hè…
  Op een bepaald moment hadden wij een camera neergezet om te kijken hoe dat dan in zijn werk ging. Ook wel uitlokking, haha, want wij hadden wat worst op tafel gezet. Zodra wij de deur dicht hadden gedaan (wij bleven gewoon bij het huis staan) gingen ze samen rondjes om de tafel lopen. Zo van: “Durf jij het te pakken?”
  Ze zijn zo slim dat ze mooi even wachten tot wij weg zijn.
  Ik had een keer, heel stom, een glazen bonbonschaaltje met deksel op tafel laten staan en toen ik thuis kwam schrok ik mij rot. Whippet (de Greyhound) had de schaal kapot gebeten, haar tong zat onder het bloed! Dus ik naar de dierenarts, ook om te kijken of ze ook chocolade binnen had gekregen. Gelukkig was dat niet het geval, maar inderdaad, chocolade is puur gif voor honden. En de snee in haar tong viel gelukkig die ook mee. Het stomme was dat ik haar op proef had via het dierenasiel om te kijken of het klikte, dus dat was geen goed begin. Maar had verder geen consequenties gelukkig.
  Dat trapje bij jullie bank is slim! Ik zag bij Action zo een leuk kattenhuisje van hout met een trapje, al denk ik dat katten gewoon die sprong maken zonder de trap te gebruiken. Zal je altijd zien, maar het ziet er zo geinig uit. Misschien ga ik hem toch kopen al is die voor Action begrippen best duur.
  Goede tips voor degenen die een pup in huis nemen, better safe than sorry!

  1. Christiana says:

   Wat slim zo’n camera! Wij zagen een keer een filmpje op Youtube van mensen die een cameraatje geplaatst hadden op de rug van hun hond. Die bleek eerst overal zijn baasjes te zoeken zodra die de deur uit gingen. Later ging hij uit de WC drinken en inderdaad eten pakken, wat dus niet van hem was haha;-) Oh, wat moet jij geschrokken zijn toen met Whippet! Glas en chocola! Ik hoorde gelukkig ook op tijd van mensen hoe gevaarlijk chocola is voor hondjes, nog voordat Sketch er was , dus we letten er altijd goed op! Dat trapje is zo’n aanwinst. Ook weer een goede tip die we kregen van mensen die zelf pomeriaantjes hebben. Ze had binnen een dag al door hoe het werkt;-)

 3. Eigenlijk zou je je huis zo moeten inrichten en bekijken, zoals je dat ook met kinderen doet zo te lezen. Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat je op moet letten met stopcontacten en losse draden! Aan kleine prulletjes dacht ik wel, maar er komt zoveel meer bij kijken. Dat trapje voor de bank is trouwens enorm cute!

  1. Christiana says:

   Ja, eigenlijk wel! Ik denk dat hondjes net zo nieuwsgierig zijn als baby’tjes;-)

 4. Er staan ongeveer dezelfde dingen in waar je op moet letten om je huis kids-proof te maken. Handig zo’n trappetje, heeft mijn vader ook voor zijn hoogbejaarde poes. Super leuke foto’s weer van Sketch, ze is echt een plaatje.

  1. Christiana says:

   Wat een lieverdje he! Dat trappetje is zo handig! Ze raast er de hele dag door op en af;-) Soms probeert ze ook haar knuffel Pompom dat trapje mee op te nemen, die is ongeveer even groot als zijzelf. Dat ziet er echt zo schattig uit, de ene keer lukt het wel, andere keren geeft ze op en laat ze Pompom toch maar beneden aan het trappetje liggen;-)

 5. PS. En nog de beste wensen.. of had ik dat nu al eerder gezegd 😂. Ik ben het een beetje kwijt vandaag.. maar zeg het liever een keertje extra dan dat ik het vergeet.

  1. Christiana says:

   Jij ook lieve Deb, alle goeds voor jullie voor het nieuwe jaar!

 6. Wat een leuke foto’s!

 7. Dat trapje, zo cute! en heerlijk als je zo voor je hond kan zorgen. En ook heel goed dat je alles voor het beestje over hebt! In de toekomst zou ik ook zo graag een hond willen.. maar dan moet ik toch echt minder gaan werken of een uitlaatmensje moeten hebben. Misschien kan dan mijn nichtje die nu 11 is de hond even uitlaten, dat is natuurlijk wel een optie haha.. die kan er dan even lekker mee spelen etc.

 8. Wat een leuk idee zo’n trapje! Ik vraag mijn paps of hij er 1 kan maken, voor de toekomstige hond! Je weet maar nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.