De oogjes van je pomeriaan schoonmaken is essentieel voor een goede gezondheid en om ontstekingen te voorkomen. Zó doe ik dat.

Waarom is het schoonmaken van de oogjes van je pomeriaan belangrijk?

De oogjes van je pomeriaan schoonmaken is belangrijk voor hun gezondheid, maar helaas vinden ze het niet altijd even leuk. Omdat pomeriaantjes zo klein zijn en ze dus een stuk lager bij de grond zitten dan grotere honden, kunnen hun oogjes echter vrij snel vies worden. Regelmatig schoonmaken voorkomt bijvoorbeeld ook oogontstekingen. In alle artikelen die ik over mijn pomeriaan Sketch schrijf, plaats ik altijd een kleine disclaimer. Ik ben geen dierenarts of expert. Ik deel slechts mijn ervaringen en de tips die ik van mijn eigen dierarts krijg. Het kan zijn dat jouw ervaringen met jouw pomeriaan anders zijn.

oogjes van je pomeriaan schoonmaken

Oogjes van je pomeriaan schoonmaken, dit zijn mijn tips

Het is sowieso altijd belangrijk dat het haar rond de oogjes van je pomeriaan niet te lang is. Ik breng Sketch eens per kwartaal naar de hondentrimsalon waar dat gecontroleerd wordt, maar met beleid kun je deze haartjes ook zelf in toom houden. Voor het schoonmaken van de oogjes van mijn pomeriaan gebruik ik wattenschijfjes en afgekoeld gekookt water. In plaats van watjes kun je ook gaas gebruiken. Gekookt water is steriel en daarom veiliger voor de oogjes dan kraanwater. Ik drenk het wattenschijfje in het water en veeg hiermee van de ooghoek naar de wang toe. Het is vaak het beste om steeds een nieuw wattenschijfje te pakken, zodat je de viezigheid als het ware niet slechts heen en weer veegt. Het gaat vaak makkelijker als het water nog een klein beetje warm is. Let er natuurlijk wel heel goed op dat het water niet te heet is. Ik droog de oogjes na het schoonmaken altijd nog even na met een schoon wattenschijfje. Met wattenbolletjes zou het trouwens ook prima gaan. De oogjes van je pomeriaan schoonmaken vind je pomeriaan niet altijd even leuk. Ben je alleen, dan is het het makkelijkst om je pomeriaan als het ware onder je ene arm te houden en op je arm te leggen. Met je hand kun je je pomeriaan dan bij zijn borst vastpakken. Op die manier ligt hij vrij stabiel. Vaak wil Sketch even snuffelen aan het watje. Dat is prima, hondjes verkennen de wereld nu eenmaal met hun neus. Vind je pomeriaan het echt heel eng, dan is het echt essentieel dat je hem kalmeert. Dat kun je bijvoorbeeld doen door even met hem te gaan zitten en hem rustig te aaien. Wordt niet boos of geïrriteerd. De oogjes van je pomeriaan schoonmaken zul je namelijk regelmatig moeten doen, en als het elke keer een ‘gevecht’ wordt, is dat natuurlijk zowel voor hem als voor jezelf erg naar. Hoe vaak je de oogjes van je pomeriaan moet schoonmaken, zal per hond verschillen. Soms moet het bij Sketch elke dag en soms slechts een paar keer in de week. Na het schoonmaken van de oogjes krijgt ze altijd een beloning in de vorm van een snoepje.

oogjes van je pomeriaan schoonmaken tips

Vieze oogjes kunnen duiden op een oogontsteking

Valt het je op dat de oogjes van je pomeriaan erg vies zijn? Dit kan duiden op een ontsteking. Andere tekenen van een oogontsteking kunnen zijn; waterige oogjes, rode oogjes, een wit waasje over de oogjes, gezwollen slijmvliezen en pus in de ooghoek. Sketch heeft ondanks het feit dat ik haar oogjes regelmatig schoonmaak ook een keer deze klachten gehad en toen ben ik met haar naar de dierenarts geweest. Schoonmaken met afgekoeld gekookt water is dan nog steeds belangrijk, maar niet meer voldoende. Sketch heeft toen druppeltjes gekregen, namelijk CAF oogdruppels. Hiermee heb ik ongeveer 1,5 week gedruppeld en daarna was ze weer helemaal de oude.

MOET JIJ DE OOGJES VAN JOUW HUISDIER OOK REGELMATIG SCHOONMAKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Een kat doet in de regel zelf het schoonmaken van vacht etc. Maar toen Amy een paar weken geleden ziek was en ze als een zielig hoopje op de deurmat lag hebben wij haar oogjes schoongemaakt. Ook zoals jij beschrijft met afgekoeld gekookt water. Ik gebruik dan meestal doorgeknipte wattenbolletjes omdat ik bang ben dat de randjes van een wattenschijfje te hard zijn (maar ik ben een zeurmuts hoor bij Amy:-) Als Amy ziek is laat ze het wel toe. Wat een lieve foto overigens weer van Sketch!

    1. Christiana says:

      Hier ook een zeurmuts hoor;-) Better safe than sorry. Er zit best wel wat verschil in wattenschijfjes van verschillende merken. Die van Demake-up bijvoorbeeld zijn gekarteld en hebben een vrij hard randje. Die zou ik dus nooit gebruiken voor Sketch haar oogjes. Ik gebruik ze nu van Hoogvliet eigen merk en die zijn wel heel zacht.

  2. Ja mijn hondje heeft ook oogjes die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Een boomertje, ik doe het op dezelfde manier als jullie doen.

  3. Marie heeft ook altijd zwart bij haar oogjes en vaak haal ik het gewoon weg met mijn vingers. Vaak doe ik dat als ze heel relaxt is, dan lukt het wel. Ik ken iemand die ook een wit zwarte kat heeft en die heeft exact hetzelfde. De dierenarts heeft er nooit iets van gezegd dus ik denk dat het geen kwaad kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.