Het is belangrijk om je pomeriaan in de zomer goed in de gaten te houden. Zó voorkom en herken je oververhitting van je pomeriaan.

Beware

De vacht van je pomeriaan in de zomer

Wanneer wij het (te) warm hebben, gaan we zweten. Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Honden kunnen echter niet zweten. De enige manier voor hen om warmte kwijt te raken is door te hijgen en via de kussentjes onder de poten. Je moet er echter rekening mee houden dat het oppervlak bij pomeriaantjes (en in feite bij alle honden) waar warmte het lichaam kan verlaten heel klein is, waardoor je pomeriaan dus snel oververhit kan raken. Het kan overigens nóg sneller gaan bij zwarte of donker gekleurde pomeriaantjes. Het is erg belangrijk om te voorkomen dat je pomeriaan oververhit raakt. Pomeriaantjes staan natuurlijk vooral bekend om hun kleine lijfjes, guitige koppies, en bovenal hun prachtige vacht. Een pomeriaan heeft een zogenaamde dubbele vacht. Naast de lange, rechte bovenvacht, heeft een pomeriaan een korte en dikkere wollige ondervacht. Het is heel belangrijk om de vacht van je pomeriaan goed te verzorgen. De vacht heeft namelijk een isolerende werking in de zomer en een verwarmende functie in de winter. Sowieso is het belangrijk om de vacht van je pomeriaan regelmatig te borstelen. Ook moet de vacht regelmatig getrimd worden. Door de vacht goed te onderhouden, voorkom je dat de vacht gaat vervilten. Dit kan namelijk op den duur echt pijnlijk zijn voor je pomeriaan en bovendien is een pomeriaan met een gezonde vacht beter in staat om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Je pomeriaan in de zomer uitlaten

De meeste pomeriaantjes vinden naar buiten gaan en wandelen heel erg leuk. Ga je er met je pomeriaan in de zomer op uit, dan zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Let er bijvoorbeeld op dat het asfalt niet te heet is. Dit kun je eenvoudig controleren door met je hand te voelen. Voelt het asfalt heet aan onder je hand, dan is het zeker te heet voor de pootjes van je pomeriaan. Omdat pomeriaantjes gemiddeld zo’n twee-en-een-halve kilo wegen, kun je je pomeriaantje makkelijk optillen en hem op gras neerzetten zodat hij daar lekker zijn ding kan doen. Omdat pomeriaantjes de wereld echt met hun neus verkennen, zijn putten en stalen roosters vaak heel interessant. Deze kunnen echter ook erg heet worden in de zomer, let hier dus op met je pomeriaan in de zomer. Ga ja naar het strand met je pomeriaan? Ook zand kan erg heet worden. Je kunt verder de momenten waarop je met je pomeriaan in de zomer naar buiten gaat, aanpassen. Kies er bijvoorbeeld voor om je uitgebreide wandeling(en) in de ochtend en in de avond te doen, en niet midden op de dag waarop het allerheetst is.

je pomeriaan in de zomer koel houden tips

Zorg ervoor dat je pomeriaan in de zomer voldoende water drinkt

Water drinken is altijd belangrijk, maar in de zomer is het helemaal belangrijk dat je pomeriaan voldoende water drinkt. Zorg er ten alle tijde voor dat je pomeriaan toegang heeft tot schoon water. Loopt je pomeriaan zelf naar binnen en naar buiten? Zorg dan ook voor vers water buiten. Zeker water in de tuin of op een balkon kan gauw lauw worden. Het is geen overbodige luxe om dit water tussendoor lekker te verversen. Wanneer je op pad gaat met je pomeriaan, dan kun je een drinkfles meenemen. Er bestaan speciale hondendrinkflessen, maar je kunt natuurlijk ook een normale drinkfles meenemen. Het is wel handig wanneer je er eentje kiest met een bekertje als dop. Op die manier heb je altijd iets bij je waar je pomeriaan uit kan drinken. Het is niet verstandig om je pomeriaan (te) veel te laten drinken uit plassen of uit de zee. Hierdoor krijgt je pomeriaan namelijk te veel zout binnen, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Hoe herken je oververhitting?

Oververhitting kan overal gebeuren. Grote risico’s loop je door je hond in een auto achter te laten. Zeker wanneer de auto in de zon staat, kan de temperatuur razendsnel oplopen wat echt fataal kan zijn voor je pomeriaan. Pomeriaantjes zijn vaak erg actief en ondernemend en hebben zelf niet altijd door wanneer ze zich te druk maken. Kies er dus voor om op een heel warme dag wat minder actief met je pomeriaan te spelen en hem van een warme plek te halen wanneer hij te lang in de zon ligt. Het is erg belangrijk om oververhitting te herkennen, zodat je direct actie kunt ondernemen als het onverhoopt zo ver komt. Een pomeriaan die oververhit is, kan erg sloom worden. Het kan zelf zo erg zijn dat je hond letterlijk door zijn pootjes zakt. Wat je ook vaak ziet bij een pomeriaan die het (erg of te) warm heeft, is dat hij erg snel gaat ademen en veel hijgt. Ook kan je pomeriaan gaan kwijen. Bij oververhitting kunnen de slijmvliezen, die te zien zijn wanneer je de lip optilt, rood kleuren of juist heel bleek worden. Op den duur kan ook de hartslag versnellen.

Wat kun je doen bij oververhitting?

Wanneer je merkt dat je pomeriaan oververhit is geraakt, is het essentieel om hem direct naar een koele plek te brengen. Voorkom het om koud water over je pomeriaan te gieten. Hiermee bereik je namelijk een averechts effect omdat juist door de dikke vacht, de natte vacht als het ware afgesloten wordt waardoor je pomeriaan zijn warmte alleen maar nog moeilijker kwijt kan. Beter is het om je hond met een natte (niet ijskoude) washand of handdoek plaatselijk te koelen, in ieder geval bij de oksels en bij de poten. Een pomeriaan kun je eventueel ook met de pootjes in een bad zetten, dit is namelijk ook een manier om je pomeriaan in de zomer af te laten koelen. Is het erg warm (geweest) en merk je dat je pomeriaan erg sloom is en / of bijvoorbeeld (plotseling) last heeft van diarree? Schakel dan de dierenarts in.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Wat een heerlijke foto’s toch van jou en Sketch! In de buurt loopt er tegenwoordig ook een pomeriaantje rond en iedere keer als ik het hondje zie moet ik aan Sketch denken en aan jou tips. Terwijl ik zelf niet eens een hondje heb. 😅

  2. Wat een dotje is Sketch toch, dat koppie! Je moet inderdaad uitkijken met die hitte, ze kunnen zo hun voetzooltjes verbranden. Hoop dat sommige baasjes ook hun hond niet meer in de auto laten zitten als het zo warm is, dat is zo gevaarlijk. Totaal onverantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.