Op warme dagen is verkoeling voor je hond extra belangrijk. Ik leg je uit waarom en hoe ik dat aanpak met mijn pomeriaan Sketch.

Ga op de juiste tijdstippen naar buiten

Wanneer wij het (te) warm hebben, gaan we zweten. Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Honden kunnen echter niet zweten. Zij raken het teveel aan warmte kwijt door te hijgen en via de kussentjes onder de poten. Je moet er echter rekening mee houden dat het oppervlak bij honden waar warmte het lichaam kan verlaten heel klein is, waardoor honden erg snel oververhit kunnen raken. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je hond oververhit raakt. Hoewel honden heel erg gebaat zijn bij een vaste routine, doe je er verstandig aan om toch enigszins van de routine af te wijken bij heel warm weer. Ga op een warme dag liever zo vroeg mogelijk en zo laat mogelijk naar buiten, in ieder geval niet op het heetst van de dag. Zorg er ook voor dat je je hond zo veel mogelijk op gras laat lopen, en zo min mogelijk op het asfalt. Dit kan namelijk erg warm onder de pootjes worden en dat is erg vervelend. Sketch is zo klein dat ik haar makkelijk op kan tillen en pas weer neer zet zodra ik bij gras ben aangekomen. Met een grotere hond is het misschien een idee om eens voor een andere route te kiezen, één waar dus meer gras is, in plaats van asfalt.

Laat je hond voldoende drinken

Het is altijd erg belangrijk dat je je hond voldoende laat drinken, maar het is extra belangrijk op warme dagen. Zorg dat je hond steeds toegang heeft tot vers drinkwater. Controleer het bakje regelmatig of het water niet te lauw is geworden en of er nog voldoende in de bak zit. Loopt je hondje gedurende de dag van binnen naar buiten, zet dan gerust een extra drinkbak buiten, uiteraard op een plek die zoveel mogelijk beschut is. Denk eraan dat je een hond geen ijsblokjes mag geven. Tijdens een wandeling doe je er ook goed aan om een drinkfles meenemen. Er bestaan speciale hondendrinkflessen waar een bakje aan vast zit. Een ‘gewone’ drinkfles waar je het water in de dop kunt schenken zodat ze daar uit kunnen drinken werkt natuurlijk ook prima.

verkoeling voor je hond op een warme dag tips

Zorg voor schaduw ter verkoeling voor je hond

Sketch is altijd erg goed in het zoeken van schaduwrijke plekjes. Zo heb ik een grote boom midden op het grasveld in de tuin waar ze heel graag onder ligt, maar ze ligt bijvoorbeeld ook vaak onder de loungeset. Ik kan me echter voorstellen dat niet alle honden, om wat voor reden dan ook, op zoek gaan naar schaduwrijke plekken. Zorg er voor dat je voldoende plekjes hebt die schaduw bieden, zoals een parasol. Heb je het idee dat je hond te lang in de zon ligt, dan kan het geen kwaad hem op een schaduwrijke plek neer te leggen of hem daar naartoe te begeleiden.

Koelmat of zwembadje voor je hond

Een ander goed idee om je hond verkoeling te bieden is een koelmat. Dit zijn eenvoudige matten die koelgel bevatten. Zodra je hond hier op gaat liggen, wordt de mat koel. Het is heel veilig, want er komt geen elektriciteit aan te pas. Ik hoor ook wel eens van mensen dat ze zo’n koelmat voor hun eigen voeten gebruiken. Heb je de ruimte buiten en zwemt je hond graag, dan zou je ook een hondenzwembad in je tuin kunnen zetten. Hier in de buurt zijn er voldoende plekken waar honden in het water kunnen en ook daadwerkelijk gaan, maar ik moet toch zeggen dat ik dat met Sketch niet aandurf. Ze heeft ook nog nooit gezwommen, dus ik weet niet precies wat er zal gebeuren als ze zo’n plas in springt. Zit jij hier nu ook mee, dan is een hondenzwembad een super leuk alternatief. Bovendien is het minder diep en ook nog een stuk schoner. Heb je al een zwembad, bijvoorbeeld die je ooit voor je kindjes gebruikt hebt? Houdt er wel rekening mee dat een hondenzwembad vaak gemaakt is van wat dikker en steviger materiaal dat beter bestand is voor de scherpe hondennageltjes. Er bestaat trouwens ook speciaal honden speelgoed dat geschikt is voor in het water! Dat is helemaal super leuk.

Nog wat extra tips voor verkoeling voor je hond

Hoewel je misschien zou denken dat honden met een dikke vacht het sneller warm hebben, speelt de vacht van je hond juist een belangrijke rol in de warmteregulering. Een extra reden dus om goed voor de vacht van je hond te zorgen. Net als mensen kan ook de huid van honden verbranden, zeker als de hond een heel dunne vacht heeft. Wist je dat er speciale zonnebrandcrèmes voor honden bestaan? Deze zijn vaak geurvrij en vrij van de minerale factor zinkoxide. Hier kunnen honden namelijk niet tegen. Smeer je hond dus niet in met je eigen zonnebrandcrème. Heb je het idee dat je hond het (te) warm heeft? Je kan je hond wat verkoeling bieden door een natte handdoek tegen zijn buik en eventueel onder de oksels en tegen de poten aan te leggen, maar nooit op de rug. Dompel je hond dus niet expres onder in water. Pak er ook geen ijspacks bij, dit werkt juist averechts. Rent je hond graag mee met je fiets, doe dat liever niet op heel hete dagen. En tot slot, laat je hond natuurlijk nooit alleen achter in de auto, maar houdt ook rekening met het feit dat plekken in huis ook erg warm kunnen worden, bijvoorbeeld op een plek met veel ramen. Is je hond alleen thuis? Zorg er dan voor dat je hond altijd toegang heeft tot een koele plek.

WAT DOE JIJ MEESTAL OM JE HOND VERKOELING TE GEVEN? ZOEKT JOUW HOND ZELF VAAK DE SCHADUW OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

  1. Goed artikel! Sproet heeft dus echt een hekel aan water en zwemmen, haha. En dat terwijl we hier in de buurt echt prachtige plassen hebben waar honden ook in mogen. Verder dan de onderkant van haar buik in het water wil ze echt niet.

    Tijdens die hittegolf vorig jaar stond ik echt om half 7 op om een rondje te kunnen lopen voordat het echt heet werd.

    1. Christiana says:

      Haha, die Sproet! Ik weet niet of Sketch er echt een hekel aan heeft, maar ik moet zeggen dat ik haar ook niet echt stimuleer om het water in te gaan haha! Ik vind het eigenlijk stiekem een beetje eng. Vlak bij ons huis is een behoorlijk groot park met een hondenstrandje aan het water en we laten haar daar wel vaak los. Ze gaat dan wel drinken uit het water, maar zodra haar pootjes dan nat worden, springt ze gauw weer terug naar achteren;-)

  2. Goede tips! Ik zag laatst bij de dierenarts hoe snel het opwarmt in een auto in de zon. Onbegrijpelijk dat mensen hun hond in de auto laten zitten. Katten zoeken meestal zelf de schaduw op en als het erg warm is gaat Amy op de tegels in de badkamer liggen. Ik kocht vorig jaar zo’n koelmat voor haar maar zoals de meeste dingen heeft ze die mat niet gebruikt.

    1. Christiana says:

      ja, tegels zijn natuurlijk koud, ik kan me voorstellen dat ze daar heerlijk koel kan liggen! Jammer dat de mat niets voor haar was. Wij willen er voor Sketch nog eentje kopen, ik heb ook geen idee of ze het iets vind hoor;-)

  3. Fijne tips! Onze hond is een echte zonaanbidder, en die moeten we dus soms echt in de schaduw liggen. Heel vreemd, maar zelfs op ontzettend hete dagen vindt hij niets fijner dan in de volle zon liggen. Zo’n drinkfles voor onderweg is wel heel handig overigens! Die ga ik een bestellen. Van zwembadjes moet onze hond trouwens niks hebben, terwijl hij wel dol is op zwemmen. Helaas!

    1. Christiana says:

      Gek hè? Bij Sketch is het heel wisselend, soms ligt ze echt midden op het gras volop in de zon, en op andere momenten gaat ze zelfs nog onder de loungeset liggen als er nauwelijks zon is. Een drinkfles is echt heel handig voor je hond, wij hebben hem eigenlijk altijd bij ons en Sketch drinkt er ook graag uit.

  4. Wat je zegt over dat fietsen! Ik zag toen het bloedheet was (jaren geleden toen wij zelf nog honden hadden) mensen keihard fietsen met hun hond ernaast! Ik kon ze wel van die fiets af rukken, vreselijk! En nog steeds mensen die doodleuk hun hond in een hete auto laten zitten. Blij dat de politie tegenwoordig de ruitjes dan inslaat.

    1. Christiana says:

      Oh vreselijk! Ik begrijp dat echt niet, dat er nog steeds mensen zijn die hun hond (of hun kinderen….) achterlaten in een auto. Ik dacht nog, zal ik het in het artikel zetten, want het lijkt zo voor de hand liggend om het dus absoluut niet te doen, maar blijkbaar is dat het helaas niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.