chateau La Fragne Lubersac
LIFESTYLE, Reizen

Gearriveerd op onze trouwlocatie | Chateau La Fragne in Lubersac

En we hadden ons geen schitterender locatie voor kunnen stellen om te trouwen!

Op weg naar Chateau La Fragne

Maandagochtend na een super gezellig ontbijt in Residence Limousin vertrokken wij naar onze trouwlocatie; Chateau La Fragne in Lubersac. Patti en David, de eigenaars van Residence Limousin, hadden ons al verteld dat er vorige week woensdag een heuse orkaan boven het gebied had gewoed. Het bleek dat vele dorpjes in de omgeving al dagen zonder internet en elektriciteit zaten. Wij hadden wel contact gehad met La Fragne, maar niet echt ‘slecht’ nieuws gehad. Op weg naar Lubersac bleek al wel dat er heel veel schade was; overal takken en zelfs bomen die door het natuurgeweld letterlijk afgebroken waren! Het landgoed van La Fragne ligt in een heel bosrijke omgeving, dus wat in de buurt van Saint Irieix La Perche nog eigenlijk nauwelijks was opgevallen, werd hier des te duidelijker. We bereikten het kasteel via een landweggetje (compleet met Franse vlaggetjes!), en de dag erna, toen we voor een uitstapje van het landgoed afgingen, bleek zelfs dat het landweggetje in de andere richting totaal gebarricadeerd was doordat er een gigantische boom dwars over de weg lag.

chateau La Fragne Lubersac

DROOMlocatie

Ondanks de stormschade om het landgoed heen, was ik totaal euforisch toen we aan kwamen rijden. Later hoorden we natuurlijk de verhalen van die rampzalige woensdagavond. Precies een week voor onze bruiloft…Als je er niet zelf bij bent geweest, kun je je natuurlijk alleen maar voorstellen hoe bang en zelfs wanhopig de mensen hier geweest moeten zijn als ze het resultaat van jaren lang hard werken (delen van de tuin bijvoorbeeld, die door de vader van onze weddingplanners, het is echt een familie-kasteeltje! met zoveel liefde en noeste arbeid is aangelegd) letterlijk de lucht in zien vliegen. We hadden tot nog toe eigenlijk alleen nog maar foto’s gezien, maar zowel het kasteeltje zelfs als het landgoed eromheen is meer dan prachtig, vele malen groter ook dan we op de een of andere manier steeds gedacht hadden. Maar het is hier niet slechts ‘groot’. Het is hier zó sereen, zo rustig, zo ontzettend sfeervol en ja, zelfs romantisch! Tot zover het oog reikt, zie je hier bomen, bloemen, weilanden en heuvels.

chateau La Fragne Lubersac

Orkaan

Hier op La Fragne hebben de mensen zwaar moeten afzien tijdens de storm, die trouwens zo’n anderhalf uur heeft geduurd. De overkapping boven het terras was in zijn geheel vernield. Naast het zwembad is nog een heel grote overkapping, of eigenlijk is het meer een soort tent, en hier hebben ze létterlijk met z’n allen aan gehangen om het ding maar aan de grond te houden. Gelukkig is deze dan ook blijven staan. Wel was het terrein bezaaid onder afgebroken takken en bomen. Iedereen hier heeft dus ook met man en macht gewerkt om alles op tijd weer netjes te krijgen. Afgelopen zaterdag heeft hier namelijk ook een bruiloft plaatsgevonden, en dit bruidspaar (en hun gasten!) hadden geen warm water en elektriciteit. Ondertussen is dat gelukkig allemaal hersteld. Het internet werkt nog steeds niet. Dit is dan ook de reden dat ik dit artikel pas vandaag kon plaatsen, terwijl onze bruiloft als je dit leest, dus al heeft plaatsgevonden. Evengoed wilde ik jullie toch graag gedurende de hele reis meenemen.

chateau La Fragne Lubersac

Oiseau

Chateau  La Fragne is inmiddels al zo’n driehonderd jaar oud en beschikt over niet minder dan vijfentwintig kamers. Op een gevallen dakpan na, heeft het kasteel zelf de orkaan perfect doorstaan. Het kon ook bijna niet anders, met muren die naar horen zeggen bijna een meter (!) dik zijn. Het is met recht een kasteel, compleet met een statig trappenhuis met van die barokke traplopers, hoge raampartijen en dikke gordijnen. Wij slapen in de kamer die ze ‘Oiseau’ genoemd hebben; het vogelnestje. Toen de familie het kasteeltje namelijk zo’n twintig jaar geleden kocht en ging renoveren, zat er een vogelnestje onder het raam. Kort nadat ze deze weg gehaald hadden, hadden de vogeltjes hem toch weer opnieuw gebouwd, op precies dezelfde plek. Inmiddels is het nestje weg, maar het is natuurlijk nog steeds een liefdesnestje, maar dan voor bruidsparen! Eén van de eerste dingen die ik deed toen we onze kamer in konden, was mijn jurk ophangen in de kamer ernaast. Eindelijk! Eindelijk kon hij uit die hoes en ook de sluier mocht helemaal uit. Ik zal maar eerlijk zeggen dat ik deze dagen meerdere keren per dag even stiekem de kamer in gegaan ben, gewoon om naar mijn jurk te kijken. Eenmaal geïnstalleerd hebben we een paar uur in de tuin rond gebracht, wandelen, lezen en zelfs een beetje slapen. We waren allebei best wel moe van de reis en van alle indrukken. Op diverse plekjes in de tuin staan van dit soort prachtige groene bogen. Het leuke is dat ik hier twee dagen erna in mijn trouwjurk stond!

chateau La Fragne Lubersac

Ségur-le-château

In de avond brachten wij een bezoek aan het dorpje Ségur-le-château, op aanraden van onze weddingplanner. Het dorpje ligt een kleine twintig minuten van Lubersac af, dus het was maar een klein eindje rijden.

Ségur-le-château

Marches des producteurs de Farm

Gedurende de maanden juli en augustus wordt hier elke maandagavond vanaf een uur of zes een markt(je) georganiseerd met eten direct van de boeren en ‘makers’.

Marches des producteurs de Farm  Ségur-le-château

Crêpes

Het is dus echt een compleet eet-gerelateerde markt; en je kunt hier van alles krijgen, van vis tot vlees en van ijs tot crêpes. Ook waren er allerlei kraampjes met boodschapjes om lekker mee naar huis te nemen, zoals handgemaakte jam (wat hier in Frankrijk heel veel wordt gegeten), honing en  olijfolie. Alles wat je ter plekke op wilt eten, wordt voor je gebakken / gebraden / gegrild waar je bij staat.

Ségur-le-château

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. roos says:

    Zo mooi!! En geweldig je zo gelukkig te zien!! Een schitterende prinses in een sprookje…

  2. Helemaal jou (jullie)… ik hoop dat je een geweldige dag had/hebt!

  3. Wat genieten!!!! Ik ga gelijk AL je blogposts even doorspitten hoor, wat een heerlijkheid die foto’s. Ook op Insta, je zag eruit als een prinses! Geniet ervan knapperds.

  4. Wauw, ik voel de serene sfeer gewoon helemaal in je foto’s. Prachtig!

  5. Wat een droom locatie! Het ziet er prachtig uit en jij trouwens ook. Wat erg van die orkaan, zoiets kun je je bijna niet voorstellen. Gelukkig hebben jullie zo te zien prachtig weer en wat betreft het niet hebben van internet dat geeft ook wel weer een beetje rust 😊.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.