Van plan om te gaan behangen? Dit zijn de dingen die je wilt weten en die er voor zorgen dat je je behang strak op de muur krijgt.

Goede voorbereiding om je behang strak op de muur te krijgen

Ik ben gek op behang. Niet op behangen. Maar goed, als ik eens wat anders wil, dan moet dat behang er toch écht eerst op. Het is super belangrijk om alles goed voor te voorbereiden zodat het behangen soepel verloopt en het behang strak op de muur komt. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten hoeveel rollen je nodig hebt. Dit opmeten doe je als volgt: Meet de breedte van de kamer en deel de breedte door de breedte van de rol. De meeste rollen hebben een breedte van 53 cm. Meet vervolgens de hoogte van de wand, tel hier 10 cm overlap op. Eén rol behang heeft een lengte van 10 meter. Deel 10 meter door de hoogte van de wand + de overlap. Deel tenslotte het aantal benodigde banen door het aantal banen uit een rol. Bij een patroonbehang is het belangrijk om bij de 10 cm. overlapping nog eens extra de patroonhoogte op te tellen. Over het algemeen geldt; bij een ‘normale’ kamerhoogte haal je vier banen uit een rol. Bij patroonbehang, zoals het behang dat je hier in onze eetkamer ziet of klassiek retro behang, haal je meestal drie banen uit een rol. Als je alles goed hebt opgemeten en weet hoeveel rollen je nodig hebt, zorg er dan voor dat je het aantal benodigde rollen in één keer bestelt. Zo weet je zeker dat al je rollen uit hetzelfde verfbad komen en heb je dus geen kleurverschillen. Ik bestel behang trouwens altijd online. Online kun je makkelijk prijzen vergelijken en in webshops is behang sowieso vrijwel altijd goedkoper dan in de winkel. Twijfel je over een kleur of ben je er nog niet uit of je een retro, bloemen of grafische print wilt? Bij veel webshops kun je tegenwoordig behangstalen bestellen. Reuze handig. Die staaltjes kun je thuis dan bijvoorbeeld ook weer naast gordijnen, meubels en accessoires houden.

Voorbereiding zodat je het behang strak op de muur kunt krijgen

Zoals met elke klus in huis geldt dat goede voorbereiding het halve werk is. Zorg er sowieso voor dat je eventueel oud behang hebt verwijderd en eventuele gaten hebt opgevuld. De muur moet egaal, schoon, glad en droog zijn. Oneffenheden kun je voorzichtig weg schuren. Houdt verder rekening met het feit dat eventuele kleurverschillen op een muur zichtbaar kunnen zijn door het behang heen wanneer je voor een lichte kleur behang kiest. Het moet in een kamer waar je gaat behangen verder niet te koud maar ook zeker niet te warm zijn. Laat een raam dus dicht en een verwarming uit. Zorg voor voldoende ruimte voor een behangtafel. Al deze voorbereidende maatregelen zijn echt super belangrijk om je behang strak op de muur te krijgen.

Waar begin je en hoe moet je behangen?

Niet al het behang is hetzelfde en dat is de reden dat er ook verschillende soorten behanglijm bestaan. Bij vliesbehang is het de bedoeling dat je de muur insmeert en niet het behang. Bij papieren behang smeer je juist de banen in. Elk behang heeft zijn eigen lijm nodig; zo bestaat er dus bijvoorbeeld vliesbehanglijm en papierenbehanglijm. Ook is er speciaal behangplaksel verkrijgbaar die roze kleurt wanneer je het aanbrengt op de wanden. Zo kun je makkelijk zien welke delen je al ingesmeerd hebt. Begin altijd met het meest lichte deel van de wand of het deel van de wand die het meest in het oogt springt. Zorg dat de eerste baan kaarsrecht geplakt wordt. Ga je hier namelijk al scheef, dan is de kans groot dat die verschillen steeds duidelijker zichtbaar worden. Een waterpas is echt een musthave tijdens het behangen! Met fotobehang moet je trouwens een uitzondering maken, want daarmee moet je midden op de muur beginnen. Zit je eerste baan er helemaal recht op? Breng de volgende banen als het ware stotend aan. Dat is vaak de beste manier om behang strak op de muur te krijgen Zorg er met patroonbehang voor dat het patroon goed aansluit en laat de banen niet overlappen. Randen aan de bovenkant en aan de onderkant snij je af met een vlijmscherp mesje. Een bot mesje kan namelijk lelijke randjes geven. Het kan natuurlijk voorkomen dat je baan er toch niet helemaal netjes opzit. Het is dan belangrijk om de baan er zo snel mogelijk weer af te halen. Laat je de baan namelijk te lang drogen, dan krijg je hem er veel moeilijker af en als je pech hebt scheur je ook nog goed behang mee.

KUN JIJ ZELF BEHANGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

  1. Ik begin er niet meer aan, liever sauzen, dan behangen! Alhoewel er supergave printjes zijn… wat ik wel eens bedenk is op houten panelen behangen en die op een rails hangen, zo kun je ze ook demonteren en weer een andere print erop aanbrengen… of mooie lappen stof!
    Ik heb veel ideetjes hoor! 😋

  2. Ik laat dit soort dingen maar al te graag aan m’n (geduldige) schoonmoeder over.. Ik ben hier veel te rissig voor, haha! Maar desondanks heel fijne tips <3

  3. Ik vind jouw behang zo mooi!! Maar ik zal zelf niet gaan behangen (denk ook niet dat ik het zelf zou kunnen want ik ben niet handig met klussen 😉) hier want we hebben overal spachtelputz…

  4. Bedankt voor de handige tips! Het ziet er prachtig uit

  5. Geweldig artikel.

  6. Informative content thank you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.