BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Hoe verzorg ik mijn huid met eczeem?

 

En hoe ontstaat eczeem eigenlijk? Moet ik ermee naar de dokter?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is de oorzaak van eczeem?

De oorzaak van deze huidaandoening is niet altijd heel specifiek aan te wijzen, echter wordt gedacht dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat je huidbarriere uit balans is. Laatst legde ik in dit artikel al uit dat je huid als het ware een beschermende laag vormt tegen ‘indringers’ van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Maar je huid beschermt ook tegen vallen en stoten en in wezen zelfs tegen kou; zenuwen aan het uiteinde van je huid pikken kou als het ware op en hierdoor kan je lichaam actie ondernemen om zich te weren tegen die kou, bijvoorbeeld door een extra warme trui aan te doen of beschutting te zoeken. Je huidbarrière kan echter door allerlei interne en externe factoren uit balans gebracht, of aangetast worden. Bijvoorbeeld door medicijngebruik, stress, voedsel waar je allergisch op reageert of bepaalde producten waar (nare) stofjes in zitten die je huid niet kunnen waarderen. Het kan ook aangewakkerd worden door het dragen van sieraden of het gebruik ban bepaalde wasverzachters. Deze zitten in je kleding en op je beddengoed en komen zo natuurlijk in direct contact met je huid.

Wat is eczeem en hoe herken je het?

Eczeem is in feite een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Hoe dit wordt veroorzaakt is vaak een samenspel van inwendige en uitwendige factoren. Meestal komt het dus omdat de huid barrière is verstoord, maar dit kan om diverse uiteenlopende redenen het geval zijn. Eczeem kan zich uiten in verschillende maten, maar meestal gaat het om plekken van je huid die extreem droog en zelfs schilferig kunnen zijn, ze kunnen jeuken en er rood uitzien. Soms lijkt eczeem zelfs een beetje op een rauwe of verbrande huid, afhankelijk van hoe erg het is. Ook kan eczeem zich uiten in bultjes of blaasjes. Het kan overal op je lichaam voorkomen, en ook op je gezicht. Iedereen kan het krijgen, jong of oud, maar verder is het goed om te weten dat het absoluut niet besmettelijk is. De aanleg voor eczeem kan echter wel erfelijk zijn. Het verloop van eczeem kan heel grillig zijn, zo kun je er maanden achtereenvolgens last van hebben, en zo weer jaren niet. Het probleem met eczeem is vaak de (extreme) jeuk die zorgt dat je aan de aangetaste plekjes gaat krabben, waardoor de huid extra geïrriteerd raakt en de eczeem op die manier verergert. Soms weet je waar je slecht op reageert en dan kan je daarop actie ondernemen, bijvoorbeeld stoppen met het gebruik van bepaalde producten of het eten van bepaald voedsel. Je huid beschermen tegen de kou kan natuurlijk al vrij eenvoudig door het dragen van handschoenen en het gebruik van een beschermende, voedende crème.

Verschillende soorten eczeem

Er zijn allerlei verschillende soorten eczeem. De meest voorkomende vorm is atopisch of constitutioneel eczeem. Dit begint meestal op jonge leeftijd en gaat vaak gepaard met een aanleg voor diverse allergieën.  Contact eczeem wordt veroorzaakt door externe factoren waarmee je huid als het ware letterlijk contact maakt. In feite kan alles bij iemand contact eczeem veroorzaken, van planten tot sieraden en van bepaalde materialen zoals metaal tot parfum. Irriterend eczeem wordt veroorzaakt door een stof die de huid letterlijk irriteert, zoals agressieve stoffen in schoonmaak – of chemische middelen.

Wat kun je zelf aan eczeem doen?

Heb je (plotseling) last van eczeem, dan is het dus goed om de oorzaak te achterhalen. Ik kreeg het bijvoorbeeld tijdens het gebruik van een Roaccutane kuur. Er zijn enkele (vrij simpele) stappen die je kan ondernemen wanneer je last hebt of krijgt; hydrateer je huid zoveel mogelijk en het liefst met milde producten die géén parfum bevatten. Parfum kan namelijk irriterend werken en eczeem verergeren. Andere boosdoeners in producten die je huid kunnen irriteren en / of uitdrogen en zo de klachten dus kunnen verergeren zijn bepaalde vormen van alcohol, parabenen en sulfaten (deze vindt je op de ingrediëntenlijst vaak terug als SLS of SLES). Zelf ben ik erg fan van sheaboter. Veel merken verwerken dit in hun producten, maar er zijn ook pure varianten te koop. Lang of (te) heet douchen kan je huid verder ook uitdrogen. Wees matig met het gebruik van douchegel en gebruik het in feite alleen op die plekken waar je echt zweet. Ik gebruik bijvoorbeeld nooit douchegel op mijn benen, want hoe ‘vies’ worden die nu eigenlijk? Kies doucheproducten, maar ook wasmiddelen met zorg. Neutral heeft een heel assortiment aan prima parfumvrije producten en wasmiddelen. die gewoon bij supermarkt en drogist te koop zijn. Een zéér milde scrub kan helpen, maar gebruik deze met mate en zet geen druk op je huid tijdens het gebruiken van de scrub. Laat de scrub zelf het werk doen door het zachtjes inmasseren met ronddraaiende bewegingen. Kies bijvoorbeeld voor een zachte scrub op crème basis, of gebruik een gezichtsscrub voor je lichaam. Deze varianten zijn sowieso al milder dan lichaamscrubs. Heb je eczeem op je handen, was je handen dan met mate. Dep je huid na het douchen droog met een zachte handdoek in plaats van hard te wrijven.

Wat kan de arts voor je huid met eczeem doen?

Heb je het idee dat niets helpt, dan kan een huisarts of dermatoloog je een crème of zalf met daarin corticosteroïden voorschrijven. Dit zijn hormonen die in het lichaam in de bijnierschors worden aangemaakt. Zij hebben een krachtige werking tegen ontste­kings­processen en bijkomende verschijnselen van onder andere eczeem, zoals jeuk. Ook kunnen corticosteroïden een eventu­eel ver­snelde deling van huid­cel­len remmen (die vaak verantwoordelijk is voor schilfering van je huid). Er kan echter gewenning optreden waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ervaring heeft mij geleerd dat als zo’n crème bij jou werkt, hij vaak al binnen enkele dagen resultaat oplevert. Je kan zo’n zalf of crème trouwens meestal gewoon combineren met je eigen bodyproducten (mits ze mild zijn en geen irriterende stofjes bevatten!). Gebruik een corticosteroïden zalf liever niet te lang achtereenvolgens.

Heb jij wel eens last van eczeem?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.