BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Wat is een toner?

 

En heb ik dat nu écht nodig?

Toner en tonic

Om te beginnen, een toner en een tonic zijn in principe vaak hetzelfde. Merken gebruiken deze termen door elkaar. Heel soms worden soortgelijke producten ook wel eens lotion genoemd, maar vaak hebben deze meer een hydraterende functie. Verwar een toner (of een tonic) trouwens niet met een essence, want dat is dus wel weer echt iets heel anders.

Hoe en wanneer gebruik je een toner?

Wat is een toner nu eigenlijk? Kort door de bocht is het een (meestal) waterige formule die je ná het reinigen gebruikt. Het is dus géén reiniger op zich. Je kunt een toner zowel in de ochtend als in de avond gebruiken. Je kan wat toner op een wattenschijfje sprenkelen en dat over je gezicht halen, maar sommige toners dien je met de vingers op de huid aan te brengen en zachtjes in te ‘drukken’ met je handpalmen. Het is niét de bedoeling dat je een toner weer afspoelt.

De belangrijkste functies van een toner

Een toner verwijdert de allerlaatste restjes van make-up en onzuiverheden die je ‘normale’ reiniging wellicht overslaat. Ook eventuele restjes van je reinigingsproduct verwijdert hij. Dat laatste is natuurlijk vooral van toepassing wanneer je met melk reinigt. Dit spoel je normaal gesproken natuurlijk niet met water na en je kunt je voorstellen dat er dan wel restjes op je huid achterblijven. Reinigen kan best wel een ‘invloed’ hebben op je huid. Een toner kan een kalmerende of herstellende functie hebben. Er wordt ook wel beweerd dat toners de PH-waarde weer in balans kunnen brengen, mocht deze verstoord zijn door je normale cleanser. Maar in feite zijn de cleansers tegenwoordig allemaal zo mild (mits je een goede te pakken hebt) dat ze je PH-waarde überhaupt niet uit balans zullen brengen. Deze functie is dan ook in feite een beetje achterhaald. Een toner kan een extra hydraterende functie op je huid hebben. Vaak worden de extra hydraterende varianten ook wel lotions genoemd. Die kun je het beste als volgt toepassen. Je schenkt wat toner in de palmen van je handen en drukt dit als het ware tegen je gezicht aan. Niet wrijven met een wattenschijfje, of hard boenen. Gebruik je een toner op deze manier, laat er dan wel even wat tijd tussen zitten voordat je serum / crème gaat aanbrengen.

Welke ingrediënten kan ik beter vermijden in een toner?

Een toner ‘moet’ de laatste restjes make-up verwijderen en een enigszins herstellende functie op de huid hebben. Ingrediënten die juist een negatieve invloed hebben op de conditie van je huid zijn bijvoorbeeld alcohol en parfum. Alcohol blijf je veel tegenkomen in producten voor de vette / onzuivere huid. Het klinkt wellicht logisch, een vette huid behandelen met alcohol, vanwege de ontvettende werking, maar alcohol droog je huid juist ontzettend uit waardoor je huid zal gaan compenseren door extra talg te gaan aanmaken en bovendien is de kans groot dat je huid er alleen maar geïrriteerd(er) door raakt. Parfum kan verder een leuke toevoeging zijn in cosmetica, maar de reden dat je een tonic gebruikt is natuurlijk niet in de eerste plaats omdat hij nou zo lekker ruikt. Ook parfum kan de huid juist irriteren. Je zou dit eigenlijk niet moeten willen in een toner.

Is het gebruik van een toner écht nodig?

De meningen over het nut van een toner zijn sterk verdeeld. Wanneer je een milde variant pakt die daadwerkelijk huidherstellende ingrediënten bevat is het wat mij betreft een prima toevoeging in je skincare.

Gebruik jij een toner?

© ByChristiana, fotografie en tekst. All rights reserved.


5 Comments

 • Babs

  Eigenlijk gebruik ik nooit een toner omdat ik meestal reiniger met een micellair water. Maar als ik met een cleansing lotion reinig dan vind ik het altijd wel fijn om iets verfrissends erna op te brengen. Ook om de restjes van de milk te verwijderen.
  Dat mag een lotion of een toner zijn. Gek genoeg heb ik mij nooit zo in toners verdiept, leuk om er nu meer over te weten!

 • Evelien

  Fijn artikel! Ik gebruik altijd een toner, liefst ook ‘s ochtends, maar dat vergeet ik vaak. Ik heb er nu eentje van Yes To…, met houtskoolpoeder erin. Na het cleansen breng ik die aan, m’n huid voelt dan zo zacht en schoon aan. Ik zou echt niet meer zonder deze stap kunnen!

 • Deb

  Handig artikel, je wordt soms doodgegooid met allerlei termen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Fijn dat je het even voor ons op een rijtje hebt gezet. Heb ik weer wat van geleerd! Ik gebruik zelf eigenlijk nooit een toner. De laatste restjes make-up haal ik meestal met micellair water weg en dat werkt voor mij eigenlijk heel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.