En hoe kómen ze eigenlijk aan hun ‘reputatie’?

Zijn minerale oliën echt zo slecht?

Tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse merk ik dagelijks dat er nog heel veel onwetendheid is over cosmetica en ingrediënten die in cosmetica verwerkt worden. Termen zoals parabenen en sulfaten zijn mensen niet vreemd. Ze hebben er zeker wel eens ergens over gehoord of gelezen, maar eigenlijk weten ze helemaal niet precies wat er nu allemaal mee bedoeld wordt. Bepaalde ingrediënten hebben nogal een slechte naam, is dat eigenlijk wel terecht? Zijn bijvoorbeeld minerale oliën nu echt zo slecht? Minerale oliën die je vaak tegenkomt in cosmetica zijn bijvoorbeeld petroleum en paraffinum liquidum. Minerale olie kom je tegen in cosmetica om verschillende redenen. Minerale olie is kleurloos en geurloos en het heeft een erg lange houdbaarheid. Waar minerale olie vooral erg goed in is, is het beschermen van de huid tegen externe, schadelijke invloeden. Een product met minerale olie vormt namelijk een soort laagje op de huid, een beschermend laagje welteverstaan. Ook kunnen minerale oliën een ondersteunende rol bieden bij het helpen herstellen van een huidbarrière die beschadigd is. Producten met daarin minerale olie worden bijvoorbeeld toegepast in zalven en cremes voor de eczeemhuid. Minerale olie ‘doet’, behalve bescherming, in feite niets voor de huid. Het bevat bijvoorbeeld geen vitamines of anti-oxydanten, en het vormt een laagje. Toch kan dat beschermende laagje net even datgene zijn waar de beschadigde huid op dat moment baat bij heeft. Ik spreek uit ervaring; tijdens mijn zenuwoperatie twee jaar geleden werd mijn kaak aan beide kanten gebroken. Deze operatie duurde viereneenhalf uur en gedurende deze periode hebben mijn lippen met klemmen vast gezeten. Ik kwam als een ware horrorpop terug op mijn kamer. Niet alleen was mijn gezicht enorm opgeblazen door de breuk (maar dan dus echt énórm), ook waren mijn lippen volledig kapot, tot bloedens toe. Ik kreeg het advies om te smeren met vaseline en inderdaad; na vier dagen waren mijn lippen weer zacht en veel minder pijnlijk. Ik ben dus de laatste om te beweren dat minerale olie slecht is voor de huid. Het is alleen belangrijk om de huid niet standaard te verzorgen met een minerale olie. Minerale olie laat niets in de huid toe, dus ook geen werkzame stoffen van andere ingrediënten. Het is daarom zaak om alleen producten met minerale olie te gebruiken wanneer je huid extreem beschadigd is en bescherming nodig heeft en ze altijd te combineren met ingrediënten die wel hydraterend of voedend op de huid werken.

Siliconen

Ook van siliconen schijnen veel mensen een nare bijsmaak te hebben. Siliconen zouden de huid namelijk ‘verstoppen’. Nu is het inderdaad zo dat siliconen een laagje vormen, maar de huid volledig afsluiten doen ze nu ook weer niet, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde minerale olie dat wel doet. Het zijn ook relatief grotere moleculen die niet van zichzelf binnen de huidcellen of de diepere huidlagen kunnen dringen. Ook wordt beweerd dat siliconen onzuiverheden kunnen veroorzaken, maar omdat ze dus te groot zijn om de huid echt binnen te dringen kúnnen ze dus de poriën niet verstoppen. Siliconen worden in alle soorten cosmetica toegepast. Zo maken ze een textuur makkelijker smeerbaar, vormen ze een zacht en aangenaam laagje op de huid en wanneer ze worden toegepast in haarverzorging zorgen ze ervoor dat het haar makkelijker doorkambaar wordt, er gladder uitziet en zachter aanvoelt. Let wel; dit is allemaal van tijdelijke aard. Siliconen doen verder niets voor je huid; ze hebben bijvoorbeeld geen herstellende, hydraterende of kalmerende werking. Ik zou ze zelf echter zeker niet als ‘slecht’ betitelen. De meest voorkomende silicone die je trouwens tegenkomt in cosmetica is dimethicone.

SLS en SLES

SLS en SLES, op de ingrediëntenlijst voluit geschreven als Sodium lauryl sulfaat en Sodium Laureth Sulfate. Deze zogenaamde sulfaten zorgen dat je huid, je haar en ja, zelfs je tanden schoon worden doordat ze olie en vet kunnen laten oplossen in water. Bovendien laten ze een product opschuimen. Tot zover leuk. Toch kunnen sulfaten een uitdrogende en zelfs een irriterende werking op de huid hebben en dat is de reden dat veel mensen SLS en SLES proberen te vermijden. Ik heb zelf een aardig gevoelige huid, maar toch kan ik producten met SLS en SLES vaak goed verdragen. Als er namelijk zogenaamde terugvettende ingrediënten of verzorgende oliën aan de formule zijn toegevoegd die die uitdrogende werking weer ietwat compenseren, is er vaak vrij weinig aan de hand. Wil je het persé vermijden, dan is dat anno nu trouwens helemaal niet moeilijk, want er zijn meer dan genoeg SLS-vrije producten op de markt. Laat ik er nog nadrukkelijk bij vermelden dat al bovengenoemde termen ontzettend onderhevig zijn aan allerlei discussies. Ik schrijf altijd vanuit mijn eigen ervaring, en het kan natuurlijk zijn dat jouw ervaring anders is. Het kan zijn dat jij wel negatieve ervaringen hebt (gehad) met cosmetica waaraan minerale oliën, sulfaten of siliconen zijn toegevoegd. Wat eigenlijk vooral mijn bedoeling is met deze blog, is uitleggen waarom dit soort toevoegingen aan cosmetica gedaan worden en hoe ze aan hun slechte naam komen, al dan niet terecht.

ZIJN ER BEPAALDE INGREDIËNTEN DIE JIJ IN COSMETICA PROBEERT TE VERMIJDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

  1. Ik vermijd niets dus gebruik alles volgens mij. Als het er niet in zit, prima, zit het er wel in dan is dat geen reden voor mij om iets niet te gebruiken. Ik heb gelukkig geen last van allergieën, het enige nadeel is dat stoffen zich kunnen stapelen in je bloed…Maar ik ben op die leeftijd dat rigoureus switchen op alles wat “natuurlijk”zonder toevoegingen is niet meer uitmaakt volgens mij. (hoewel minerale olie volgens mij ook een natuurproduct is)
    Dan zou ik mijn haar eigenlijk ook niet meer mogen verven of alleen maar met natuurlijke middelen mogen behandelen.
    Ik grap wel eens dat op mijn leeftijd conserveermiddelen wel een goed ingredient is, hahaha.
    Ik denk dat als ik een jaartje of 20 zou zijn dat ik misschien wel meer zou letten op bepaalde ingrediënten, tegenwoordig maken ze zulke goede producten die al die extra (belastende) stoffen niet meer nodig hebben. Ik juich dat alleen maar toe natuurlijk!

  2. Alcohol Denat wil ik liever niet in mijn gezichtsverzorging, verder heb ik met de meeste ingrediënten niet zo’n moeite. Siliconen vind ik vaak niet fijn op mijn huid en ik heb dan vaak dat foundation of andere producten gaan ‘rullen’ bij mij is meestal siliconen dan de boosdoener.

  3. Sonja Van de Sande says:

    Ik probeer altijd er wel op te letten… echter, nu komt de maar… als ik iets wil proberen en het is niet zo ‘gezond’ vermijd ik het niet.
    Door mijn leeftijd en manier van opvoeden, niet bewust van zijn, is onze generatie er niet zo mee bezig. Echter ik vind dat de jeugd hier wat meer op geattendeerd mag worden!

  4. Natascha - Beautyopinie says:

    Ik gebruik ook bewust wel siliconen en minerale olie, omdat dat voor mijn huid wel goed werkt. Alcohol denat en parabenen vermijd ik wel!

  5. Goed artikel! Je hebt er behoorlijk kaas van gegeten zo te lezen dus fijn dat je je kennis met ons deelt. Zelf vermijd ik parabenen (en liever ook minerale olie en nu helemaal!) als de pest en maak ik wat betreft o.a. alcohol, parfum en sls een scheiding tussen mijn gezicht en de rest van mijn lichaam. Gelukkig is mijn lichaam minder gevoelig want ik zou het toch wel heel erg vinden als ik bijvoorbeeld geen bath bombs van Lush meer zou kunnen gebruiken dat zou toch wel een groot gemis zijn hihi.

  6. Heel erg nuttig en interessant stuk, het stuk van minerale olie verbaast me – ik hoorde ook tot de groep die dacht dat het mega slecht was. Maar zolang je het dus in z’n geheel gebruikt, zonder andere ingrediënten erbij, is het dus wel oké? Wat grappig 🙂 Heel fijn dat je deze kennis deelt, want zo heb ik weer wat geleerd!

    1. Christiana says:

      Producten met minerale olie gebruik je vooral tijdelijk om hun beschermende werking, bij eczeem bijvoorbeeld kan het helend werken. Het is dus niet de bedoeling dat je je huid dagelijks insmeert met bijvoorbeeld vaseline, want dat werkt averechts; vaseline doet verder niets dan je huid beschermen en je huid heeft natuurlijk ook hydraterende danwel voedende of kalmerende ingrediënten nodig. Een laagje minerale olie laat die ingrediënten ook niet toe omdat het een afsluitend laagje vormt, dus uiteindelijk zal je huid juist droger / slechter worden wanneer je ALLEEN MAAR minerale olie zou gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.