Je make-up hygienisch gebruiken is erg belangrijk! Heb jij namelijk het nieuws over die dame gehoord die een twintig jaar oude mascara gebruikte? Zij zal binnen nu en enkele maanden volledig blind zijn door de ooginfectie die daarop volgde. 

Vervang je mascara (en de rest van je oog make-up) regelmatig

Ja, ik hóór het je denken; ‘Maar zoiets gebeurt míj niet!’. Maar hoe lang geleden is het dat jij je mascara vervangen hebt? Of hoe lang is die mascara die al tijden in de la ligt en die je vergeten was, eigenlijk al open? Wanneer is de laatste keer dat jij je lenzendoosje écht goed gereinigd hebt en heb je laatst niet die prachtige oogschaduw van je vriendinnetje geleend? Dít zijn de belangrijkste (en echt bruikbare) tips om oogproblemen of oogaandoeningen te voorkomen. Om te beginnen is het erg belangrijk om je mascara en de rest van je oog make-up regelmatig te vervangen. Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum en kan dus letterlijk bederven. Niet alleen is een product dat over de datum is, helemaal niet meer fijn om te gebruiken, het kan dus ook écht gevaarlijk zijn. Een mascara die al lang open ligt, kan klonterig worden of zelfs uitdrogen. Echt een mooie ooglook zul je daar dus waarschijnlijk niet meer mee kunnen maken. Maar goed, mocht je het verhaal gelezen hebben; de dame in kwestie gebruikte een mascara van twintig jaar oud, kreeg een oogaandoening en zal binnen afzienbare tijd blind zijn. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om mascara, ook oogschaduw, potloden en oogcrèmes kunnen ook over de datum zijn.

Vermijd oogmake-up testers in winkels en deel je make-up niet

Sowieso merk ik vaak dat met name mascara testers in winkels al heel lang open zijn en dus al vaak uitgedroogd, maar ik probeer er niet eens te denken hoe het zal wemelen van de bacteriën op deze mascara-rollers. Om het trouwens ook maar even niet te hebben over oogschaduws waar mensen met (vieze…) vingers ingaan om de kleur te swatchen. Gewoon lekker laten liggen dus. Deel je make-up verder ook niet met anderen.

Je make-up kwasten reinigen en make-up verwijderen

Reinig alle tools en make-up die je voor en rond de oogcontouren gebruikt zeer regelmatig; kwasten, wimperkrullers, maar als lenzendrager ook bijvoorbeeld het doosje waarin je je lenzen bewaart. Ga je je ogen opmaken of reinigen of je lenzen in- of uitdoen, was je handen dan eerst met zeep. Breng je oogcrème met een schoon wattenstaafje aan dat je daarna weggooit. Verwijder verder altijd je make-up. Elke avond opnieuw. Van links naar rechts of van rechts naar links. Who cares? Als je het er maar af haalt. En probeer niet al je make-up er met één wattenschijfje af te boenen, maar gebruik gerust meerdere schijfjes. Je wil je make-up er immers in de avond áf krijgen, en niet héén en wéér wrijven. Al mijn eigen goede tips ten spijt, ook ik zelf heb twee jaar geleden een oogontsteking gehad, en wel door het gebruik van een oogcrème die over de datum was…Tja, dat is dus het gevaar van beautyblogger zijn en héél veél open verpakkingen in de la hebben liggen. Ben je nu zelf ook een pechvogel en heb je wel eens last van oogaandoeningen zoals een ontsteking, jeukende, branderige, geïrriteerde of rode ogen? Of allemaal tegelijk? Arme stakker. Laat je make-up dan maar even lekker voor wat het is. Blijf je namelijk je make-up gebruiken, dan verspreid je de slechte bacteriën, maar gun je je ogen verder ook geen rust. Het gebruik van een oogzalf, oogdruppels of oogkompressen kunnen verlichting bieden bij een geïrriteerd gevoel. Ook het dragen van een zonnebril wanneer je de deur uit gaat kan helpen om verdere irritatie te voorkomen.

JE MAKE-UP HYGIENISCH GEBRUIKEN, HOE DOE JIJ DAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

  1. Goeie tips! Ik gebruik ook altijd een mascara tot ie helemaal op is, vaak doe ik er 3 maanden mee.. ongeveer. Wanneer ik er een krijg om uit te proberen wacht ik daar mee tot ik m’n huidige mascara op heb. Dan duurt het maar wat langer. Wat oogschaduws moet ik misschien wel gaan opruimen want er liggen enkele prehistorische exemplaren van misschien wel 10 (oops!) jaar oud tussen. Dat verhaal van die Australische die een 20 jaar oude mascara gebruikte kende ik nog niet.. meteen gaan lezen. Best shocking..

  2. Jeetje, wat heftig dat een te oude mascara zulke grote gevolgen kan hebben! Wel heel goede tips! Pas sinds een tijdje haal ik altijd ’s avonds mijn make-up van mijn gezicht. Hiervoor ging ik gerust met mascara en foundation nog op slapen. Zo stom eigenlijk! Tegenwoordig let ik er wel een stuk beter op en check ik ook vaak wel de houdbaarheidsdatum van make-up.

  3. Ik had dat ook gelezen. Nee, zo erg is het hier niet gesteld. Ik heb deze week weer een zak met spullen weggegooid. Want ik ben zuinig op mijn ogen… nou hele gezicht.
    Natuurlijk krijg ik niet alle producten op, maar reinig ik het met alcohol en worden mijn nichtjes erg blij van spulletjes.
    Soms vind ik het erg moeilijk om afstand te doen, maar zou het erger vinden als het niet gebruikt word. Want alleen er naar kijkende ook niet de bedoeling.

  4. Ik let hier ook altijd super goed op! Ik snap ook niet dat mensen lipkleurtjes op hun lippen testen in winkels.. hallo koortslip! Als ik iets test, is het op mijn hand/arm. Niet op mijn gezicht, no way!

  5. Heel goed dat je dit aanhaalt! Ik sta er zelf vaak ook niet bij stil, maar dit is een goede reminder! Gelukkig heb ik niet zoveel make-up en gebruik ik alles dus heel regelmatig, waardoor het meeste opgebruikt is voor het vervallen is. 🙂

  6. Ik heb een zeer gevoelig huid. daarom test ik make up nooit op mjjn gezicht maar op mijn hand. Die ik dan ook gelijk weer schoon maak. Wanneer ik me opmaak, maak ik mijn kwasten gelijk schoon met een brush spray en een keer per week was ik ze met baby shampoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.