Zijn aluminiumzouten in deodorant echt zo slecht voor mijn huid en voor mijn gezondheid? En waar vind ik deodorant zonder aluminiumzouten?
Waarom zweten we eigenlijk?
Voordat je verder leest eerst even een kleine disclaimer. Een anti-transpirant is iets anders dan een deodorant. Straks kun je daar uitgebreider over lezen. Feit is dat wij in de volksmond een anti-perspirant (die dus in de meeste gevallen aluminiumzouten / zirconium bevat) vaak gewoon een deodorant noemen. In feite bevat een deodorant dus nooit aluminiumzouten, want zodra een product aluminiumzouten bevat ís het officieel geen deodorant, maar een anti-perspirant. Ik heb echter heel bewust voor deze titel gekozen in verband met de vindbaarheid van dit artikel. Zweten is menselijk. We zweten allemaal, en dat is niet voor niets. Ons lichaam heeft zogenaamde apocriene en eccriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren helpen om de lichaamstemperatuur te regelen. Wanneer je lichaamstemperatuur dus oploopt, als je bijvoorbeeld in de zon loopt of aan het sporten bent, zorgen de eccriene zweetkleuren ervoor dat er vocht naar de oppervlakte van je huid ‘vervoerd’ wordt, waardoor je dus weer afkoelt. In tegenstelling tot eccriene zweetklieren komen de apocriene zweetklieren alleen maar voor op bepaalde delen van je lichaam, onder andere onder de oksels. Als er zweet naar buiten komt, ruikt dit eigenlijk nog nergens naar. Het zijn de bacteriën die zich op je huid bevinden en die zweet een (helaas vaak onprettige) geur geven. Dit is dus bijvoorbeeld ook de reden dat het in feite weinig zin heeft om deodorant aan te brengen wanneer je niet eerst gedoucht hebt of daarna hetzelfde shirt blijft dragen. Wanneer de bacteriën zich namelijk eenmaal op je huid en op je kleding bevinden, kun je je voorstellen dat een deodorant daar niet echt tegen op gewassen is.
Wat is het verschil tussen een deodorant en een anti-perspirant?
Hoewel we een deodorant of een anti-perspirant in principe gebruiken met hetzelfde doel (fris blijven ruiken), werken ze niet op dezelfde manier. Een ‘gewone’ deodorant bevat vaak geurstoffen (parfum dus) die nare luchtjes neutraliseren of verdoezelen. Een anti-perspirant gaat een stap verder door de zweetklieren als het ware af te sluiten, te blokkeren. Waarmee? Met die aluminiumzouten dus. De zouten reageren met het keratine in je huid waardoor er een soort propje ontstaat dat het zweet tegenhoudt.
Zijn aluminiumzouten in deodorant schadelijk?
Het is vrijwel onmogelijk om hierop te antwoorden met een simpele ja of nee. Feit is dat aluminiumzouten in wetenschappelijke onderzoeken steeds vaker in verband worden gebracht met een hormoonverstorende werking, maar tegelijkertijd zijn er ook weer tal van onderzoeken die claimen dat er juist geen enkel gezondheidsrisico is. De concentratie zouten in anti-perspirants zijn namelijk zo laag dat de opname door de huid vrijwel verwaarloosbaar zou zijn. Waar de meeste mensen het wel over eens zijn, is dat aluminiumzouten behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor je huid. Ze kunnen de huid dus irriteren. Dit heeft te maken met het feit dat de aluminiumzouten op een bepaalde manier reageren met vocht. Het is het zuur dat hierbij vrij komt, dat de huid kan irriteren. Aangeraden wordt dus ook altijd om de huid zeer goed droog te maken voor het aanbrengen voor een anti-perspirant. Verder kun je je afvragen in hoeverre het gezond is dat deze aluminiumzouten het zweetproces blokkeren, terwijl zweten juist een heel natuurlijk proces is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Want waar blijven het zweet en de afvalstoffen die niet naar buiten kunnen omdat de aluminiumzouten de huid blokkeren?
Hoe herken ik aluminiumzouten?
Elk cosmetica product bevat een zogenaamde INCI-lijst, waarop alle stoffen staan die in het betreffende product aanwezig zijn. Hoe hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Het meest gebruikte aluminiumzout is aluminiumchloorhydraat en als zodanig zul je dit dus ook tegen kunnen komen op een niet-natuurlijke anti-transpirant. Steeds meer merken brengen heel bewust deodorants op de markt zonder aluminiumzouten. Gelukkig maar, want dit zijn merken die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Dove kwam bijvoorbeeld eventjes geleden met hun eerste 0% deodorant, en Sanex heeft ook zo’n soortgelijke variant. Andere merken die deodorants zonder aluminiumzouten hebben zijn onder andere L’Occitane, Salt of the earth, We love the planet of The ohm collection. Deze merken hebben de aluminiumzouten vervangen voor Potassium alum en Sodium bicarbonate.
Wat is mijn persoonlijke voorkeur?
Ik heb jaren lang de stick deodorant van Rituals gebruikt, en qua werking tegen ongewenste geuren vond ik die erg goed. Ik ben een tijdje geleden echter heel bewust begonnen met zoeken naar deodorants zonder aluminiumzouten. Eigenlijk niet eens in de eerste plaats vanwege vermeende gezondheidsrisico’s, maar vooral omdat ik steeds meer last kreeg van geïrriteerde oksels. De eerste écht natuurlijke deodorant die ik probeerde was een variant van Lavera, maar die werkte niet voldoende. De Dove variant vond ik heerlijk aanvoelen op de huid, maar die deodorant was het verder totaal niet voor mij. Ik zweette daar dwars omheen. Momenteel gebruik ik de crème deodorant van The Ohm collection en dat vind ik een heel fijne deodorant. Hij is geheel op natuurlijke basis (dus ook zonder harde alcohol, siliconen en synthetische toevoegingen) maar deze is wel behoorlijk kostbaar. Een goedkoper alternatief is dan de Ahava dead sea mineral deodorant. Dat is overigens een deodorant in de vorm van een roller.
LET JIJ OP DE AANWEZIGHEID VAN ALUMINIUMZOUTEN IN DEODORANT?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Ik kies inderdaad het liefst voor een deodorant met zo min mogelijk irriterende ingrediënten. Ik scheer mijn oksels zo om de dag en dan is de huid wat gevoeliger, vroeger had ik ook van die rode vlekjes daar. Nu niet meer. Gelukkig zweet ik nauwelijks dus gebruik ik alleen een deo op dagen dat ik een dag van huis ben. Voor de zekerheid.
Voor mensen die overmatig zweten snap ik het wel dat ze speciale deo’s gaan gebruiken, maar ik sluit het liefst niets af… Ik heb namelijk geen idee waar dat zweet anders eigenlijk naartoe moet…
Ik heb deo’s met een hoog gehalte en ik vind het fantastisch, geen geurtjes meer en inderdaad er zijn net zoveel studie’s die eventuele schade tegen spreken. Ik gebruik deze deo’s al jaren, je zweet vind echt wel een andere uitweg hoor. Ik voel me nu een stuk fijner. Ik probeer wel eens andere deo’s maar merk gewoon dat deze me niet de hele dag fris houden en kom dus toch steeds weer bij de (Amerikaanse) deo’s terug.
Ik ben nu fan van de smeerbare deo’s… ik dacht eerst ranzig, maar na een douche het aanbrengen geeft mij de hele dag een fris gevoel. Ik koop ze vaak bij de DM, zonder al die Toelie erin!
Erg interessant! Ik begin steeds meer fan te worden van rol deo’s!
Bij voorkeur gebruik ik een natuurlijke deo, maar hij moet dan wél werken. Het is niet eens omdat ik huidirritaties krijg van deo’s met aluminimzouten, maar meer het idee. Ik gebruik Salt of the Earth deo spray zonder aluminiumzouten nu een tijdje en ben hier erg tevreden over. Ik merk dat ik nog steeds lichtjes zweet (waardoor ik geen natte plekken in mijn kleding krijg), maar het ruikt gewoon helemaal niet, echt ongelooflijk en zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Daar kunnen de meeste deo’s niet tegenop en moet ik bijwerken.