Beschadigd haar verzorgen doe je met de juiste (leave-in) producten. Er zijn ook een aantal dingen die je juist beter niet kunt doen.

Beware

Laat je haar regelmatig knippen

Een dode punt wordt voor niets een dode punt genoemd. Haar is dood materiaal en dit is niet meer te herstellen. Hoewel veel merken claimen dat bepaalde producten ‘beschadigd haar helpen te herstellen’, is dat maar tot op zekere hoogte waar. Veel haarserums die ontwikkeld zijn voor de verzorging van de haarpunten, bevatten siliconen. Siliconen maken het haar inderdaad tijdelijk zachter en glanzender, waardoor het haar er beter en gezonder uitziet. Echter, zodra je die producten uitspoelt, wordt dat effect weer tenietgedaan. Laat je haar dus regelmatig bij de kapper knippen. Hierdoor zal je haar er direct gezonder uitzien. Hiermee voorkom je ook dat gespleten punten verder scheuren. Wanneer je te lang blijft doorlopen met dode punten, zal je haar aan de onderkant steeds dunner worden.

Beschadigd haar verzorgen met de juiste shampoo en conditioner

Er zijn enorm veel producten voor beschadigd haar te koop, waaronder ‘intensief herstellende en voedende shampoos’. Maar welke shampoo kies je nu? Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf voor producten voor beschadigd haar. Je kunt er voor kiezen om shampoos met sulfaten te vermijden. Deze vind je vaak bovenaan op de INCI-lijst terug als Sodium lauryl sulfaat en Sodium Laureth Sulfate. Ze worden ook wel SLS en SLES genoemd. Dit zijn zogenaamde oppervlakte actieve stoffen die schuimbevorderend werken, maar dus ook reinigen. Je kunt ze tegen komen in shampoos, maar ook in cleansers voor het gezicht, douchegels en tandpasta. Deze maken je haar schoon, maar kunnen het haar ook onnodig uitdrogen en de hoofdhuid irriteren. In plaats van shampoos met sulfaten kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar producten met cocamidopropyl betaine en decyl glucoside. Hoge concentraties parfum kunnen ook uitdrogend werken. Des te hoger parfum op de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Gebruik shampoo ook vooral op de hoofdhuid, en bewaar je conditioner en haarmasker voor de lengtes en punten van het haar. Mooie toevoegingen aan shampoos en conditioners zijn verder proteïnen, bijvoorbeeld hydrolyzed wheat protein of hydrolyzed keratin. Deze vormen een beschermend laagje om het haar.

Beschadigd haar verzorgen met siliconenvrije producten, of juist niet?

Ik legde net al uit dat haar in feite dood materiaal is. Een gespleten haarpunt kan niet meer hersteld worden. Toch kun je er met de juiste producten wel voor zorgen dat het haar er beter uit gaat zien. Je kunt dus bewust voor conditioners, haarmaskers of bijvoorbeeld serums met siliconen kiezen. Siliconen vormen namelijk een dun laagje om het haar waardoor het haar er direct glanzender uitziet. Dit is echter een tijdelijk effect. Producten met siliconen maken je haar dus zeker niet gezonder. Siliconen kunnen verder ook zorgen voor een zogenaamd build-up effect, omdat ze zich heel lastig uit laten spoelen, zeker wanneer je shampoos zonder sulfaten gebruikt. Dat build-up effect kan er uiteindelijk voor zorgen dat je haar (sneller) vet wordt en slap gaat hangen. Haarproducten met siliconen zijn er genoeg te vinden, maar vermijd je siliconen liever, dan is er ook meer dan genoeg keus, kijk maar eens bij de kappergroothandel.

beschadigd haar verzorgen tips

Beschadigd haar verzorgen en beschermen

Als er iéts slecht is voor je haar, dan is het wel je haar föhnen. Is je haar beschadigd, dan is het dus verstandig om je haar minder vaak te föhnen. Wil je toch graag föhnen, kies dan een koudere stand, houdt de föhn wat verder van je haar af en gebruik een product dat je haar beschermt tegen de warmte van de föhn. Hetzelfde geldt voor het stijlen en krullen van je haar. In de zomer doe je er ook slim aan om je haar te beschermen tegen de zon. Zwem je graag? Ook dan kun je je haar tegen de invloed van zout en chloor beschermen met speciale leave-in producten. Op het strand kun je ook een petje of een hoedje dragen.

Beschadigd haar verven

Ook je haar verven is eigenlijk helemaal niet zo goed voor de conditie van je haar. Echter, wanneer je eenmaal begint met verf, is het erg lastig om daar mee te stoppen, omdat je binnen een maand alweer met een lelijke uitgroei zit. Wil je je haar graag verven, kies dan liever een spoeling dan verf, zeker als je nog geen last hebt van grijze haren. Je kunt je haar verder ook beter donkerder verven dan lichter. Je haar oplichten is namelijk veel schadelijker voor je haar dan je haar donker(der) verven. Dat geldt dus ook voor het (laten) zetten van highlights. Ik heb jaren lang highlights in mijn haar laten zetten, maar op een gegeven moment schrok ik gewoon zó van de slechte conditie van mijn haar, dat ik er direct mee gestopt ben.

Beschadigd haar stylen

Hoewel er bij veel stylingproducten geclaimd wordt, dat ze het haar ook verzorgen, is een stylingproduct in feite niet in de eerste plaats een verzorgend product. Natuurlijk kun je wel gewoon stylingproducten zoals mousse en haarlak gebruiken. Waar je beter wel mee op kunt passen, zijn producten die je haar ‘hard’ maken, deze kunnen namelijk enorm uitdrogend werken op je haar. Dit geldt bijvoorbeeld vaak waar wax, maar ook sommige gels kunnen je haar hard maken. Waar je je haar altijd blij maakt, zijn zogenaamde leave-in producten, dit kunnen bijvoorbeeld formules op olie- of op waterbasis zijn. Een extra voordeel van deze leave-in producten is dat ze je haar makkelijker doorkambaar maken, zeker na het wassen. Je kunt je haar trouwens beter niet kammen of borstelen terwijl het nog (heel) nat is. Nat haar is namelijk heel kwetsbaar en wanneer je het dan gaat kammen breekt en beschadigt het haar veel sneller.

Supplementen voor het haar

Je haar kan beschadigd raken door allerlei factoren. Denk hierbij aan het gebruik van bepaalde producten, blootstelling aan zon, zee en chloorwater, (ont)kleuren en het gebruik van warmtebronnen zoals de föhn, stijltang en krultang. Echter, er zijn ook andere factoren waardoor de conditie van je haar verslechtert. Hierdoor kan het ook sneller beschadigd raken. Dan kun je denken aan ziekte, medicijngebruik, hormonale veranderingen zoals zwangerschap en overgang, maar het kan ook komen door een narcose. Verder kan je eetpatroon van invloed zijn op de conditie van je haar. In veel gevallen is het dus niet slechts een kwestie van een andere shampoo gebruiken en daar wonderen van verwachten. Toen ik zes jaar geleden geopereerd werd had ik na de vier-en-een-half uur durende operatie en narcose enorm last van haaruitval, tot kale plekken op mijn hoofd aan toe. Toen de kapper mij hierop wees, ben ik begonnen met het slikken van haarsupplementen. Die kun je overal kopen, zowel online als in de fysieke winkels, ook gewoon bij de drogist. Hoewel er enorm veel prijsverschillen zitten in de supplementen onderling, bevatten ze vrijwel allemaal biotine, wat goed is voor de conditie van je haar. Heb je dus erg last van dun en / of beschadigd haar, dan kan ik het van harte aanbevelen om je eens te verdiepen in dit soort supplementen. Vaak hebben deze supplementen ook een gunstig effect op de conditie van je nagels.

GEBRUIK JIJ IN DE ZOMER SPECIALE PRODUCTEN VOOR JE HAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.