Ga je een zonnebrandcrème kopen? Dan is het belangrijk om te letten op de filters, maar het is ook slim om te kijken naar de rest van de formule.

Beware

Een zonnebrandcrème kopen, let op de filters

Ga je een nieuwe zonnebrandcrème kopen of een gezichtscrème met SPF, dan let je waarschijnlijk als eerste op de filters. Er zijn minerale en chemische zonnefilters, maar in veel producten wordt een combinatie van beiden gebruikt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat bepaalde filters alleen beschermen tegen UVA of juist alleen tegen UVB-straling en er zijn ook filters die elkaar juist versterken of afzwakken. Bovendien beschermen minerale filters de huid na het aanbrengen direct, terwijl chemische filters in de huid trekken en daar het zonlicht absorberen. Deze werken niet direct. Minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Van de chemische filters zijn er een stuk meer. Chemische filters die in ieder geval veilig zijn, zijn onder andere Ethylhexyl Salicylate, Drometrizole Trisiloxane, Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid, Ethylhexyl Salicylate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano) en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. De letters SPF in een zonnebrandcrème staan voor Sun Protection Factor. In feite geeft geen enkele zonnebrandcrème een volledige bescherming. Waar je van uit mag gaan, is dat wanneer je een zonnebrandcrème met een SPF15 gebruikt, je voor ongeveer 93-94% beschermd bent. Een product met SPF30 beschermt je voor ongeveer 97% en een zonnebrandcrème met een SPF50 biedt nog ongeveer 1 à 2% meer dan SPF 30. Deze factor zegt wat over de bescherming tegen UVB-straling, maar niets over de bescherming tegen UVA-stralen. Er is namelijk verschil tussen UVA- en UVB straling, en je kunt ze makkelijker uit elkaar houden door te onthouden dat de ‘A’ staat voor ‘ageing’ en de B voor ‘burning’. Kort gezegd; UVB straling zorgt ervoor dat je huid gebruind wordt door de zon door de aanmaak van melanine, maar dus ook kan verbranden, terwijl UVA straling dieper in de huid dringt en verantwoordelijk is voor (vroegtijdige) veroudering van de huid en het DNA kan beschadigen. Houdt er natuurlijk ook rekening mee dat op bepaalde momenten en dagen de zonkracht (ook wel de UV-index genoemd) een stuk sterker is en je sowieso sneller kunt verbranden. Verder is het ook heel erg afhankelijk van je huid.

Welke toevoegingen kun je beter vermijden in een zonnebrandcrème?

De ene zonnebrandcreme is de andere niet. Hoewel je bij zonbescherming voor het gezicht en lichaam waarschijnlijk eerst naar de filters en de factor kijkt, is dat eigenlijk niet het enige waar je op moet letten. Een zonnebrandcrème kan namelijk ingredienten en toevoegingen bevatten die in feite helemaal niet zo goed of veilig zijn. Vaak gaat het dan om toevoegingen die in combinatie met zonlicht de huid bijvoorbeeld kunnen irriteren. Dit worden fototoxische stoffen genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met zon een huidreactie kunnen geven. De huid kan hierdoor bijvoorbeeld rood, schilferig of extreem droog worden. Ook kan er bij een fototoxische reactie heftige jeuk optreden. Stoffen die voor zo’n reactie kunnen zorgen, zijn bijvoorbeeld parfum of andere geurstoffen. Het kunnen ook natuurlijke ingredienten zijn, zoals extracten van bergamot, rozemarijn, vijgen, gember, lavendel, citrus, sinaasappel en grapefruit.

Een zonnebrandcrème kopen, kies ik een spray of een crème?

Wanneer je de zon ingaat, is het belangrijk om je hele lijf goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Zo heb je speciale zonnebrandcrèmes voor het lichaam, voor het gezicht en zelfs producten met SPF voor lippen. Dat je een lipbalm niet op de rest van je gezicht gebruikt, ligt voor de hand, maar vaak kun je producten die voor het gezicht zijn ontwikkeld, ook prima voor het lichaam gebruiken en andersom. Het is alleen wel zo dat producten voor het gezicht vaak ‘extraatjes’ bevatten en daardoor kostbaarder zijn. En moet je sprayen of smeren? Ik moet eerlijk zeggen dat ik een zonnebrand in sprayvorm wel enorm handig vind, maar dat ik ook altijd zonnebrandproducten in crème vorm in huis heb. Met een crème weet je immers precies waar je al gesmeerd hebt en bovendien ben je met een spray veel sneller geneigd om minder van het product te gebruiken, waardoor je sowieso minder goed beschermd bent. Bovendien kun je met zonnebrandproducten in crème-vorm geen eventueel schadelijke stoffen inademen tijdens het aanbrengen.

WAAR LET JIJ OP BIJ HET KOPEN VAN EEN ZONNEBRANDCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat gesponsorde producten.

3 Comments

  1. Ik ben voor mijn lichaam niet zo kritisch als voor mijn gezicht. Ik koop voor mijn gezicht altijd een zonnecrème van Rituals die ik ook als dagcreme kan gebruiken. Voor mijn lichaam kocht ik laatst een zonnebrand crème van Kruidvat. Ik gebruik minimaal SPF30 en vaak een crème in plaatst van spray. Die sprays voelen heel koud aan op je lichaam en daarbij heb ik het gevoel dat ik er vaak veel van verspil.

  2. Ik let erop dat ze niet in mijn ogen prikken en vaak kom je daar pas achteraf achter. Ik denk dat ik binnenkort die van Roche- Posay ga kopen, die was toch heel goed begreep ik?

  3. Op de ingrediënten, de hoogte van de factor en of het tegen zowel UVA- als UVB-stralen beschermt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.