Hypo-allergene cosmetica, wat is dat eigenlijk? Wanneer is cosmetica hypo-allergeen en is dit altijd 100% veilig voor mijn gevoelige huid?

Wat is hypo-allergene cosmetica?

Hypo-allergeen is een veel gebruikte term voor bepaalde cosmetica. Hypo betekent letterlijk ‘laag’. Met de term wil een fabrikant zeggen dat er met dat specifieke product een lage kans (weinig kans) is op een allergische reactie. Dat klinkt natuurlijk goed, zeker gezien het feit dat veel mensen een gevoelige huid hebben, of in ieder geval denken dat ze een gevoelige huid hebben. Het ‘probleem’ met hypo-allergene cosmetica is alleen dat de term niet wettelijk is vastgelegd. Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor ingredienten die 100% hypo-allergeen zijn. Elke fabrikant kan de term dus op zijn product gebruiken. Waar je wel van uit kunt gaan, is dat producten die omschreven worden als hypo-allergeen in principe geen (hoge concentraties van) ingredienten zullen bevatten waarvan bekend is dat veel mensen er slecht op reageren.

Bestaat hypo-allergene cosmetica waar niemand allergisch op reageert eigenlijk wel?

Het antwoord op deze vraag is simpel: nee! Ook al is een product (volgens de fabrikant) ‘hypo-allergeen’ of ‘geschikt voor de gevoelige huid’, een allergische reactie is in principe áltijd mogelijk, bij iedereen. Een grote fabel is dat 100% natuurlijke cosmetica hypo-allergeen is, of geschikt voor de gevoelige huid. Er bestaan immers heel veel natuurlijke ingrediënten waar mensen ook allergisch op kunnen reageren. Mooie voorbeelden daarvan vind je verderop in dit artikel. Ook op synthetische ingredienten kun je slecht reageren en dan kun je ook nog eens reageren op combinaties van bepaalde ingredienten. Tot slot kan je huid ook reageren op ingredienten onder invloed van zonlicht. Denk daarbij vooral aan ingrediënten en zonnefilters die in zonnebrandcrèmes gebruikt worden.

Wat zijn bekende ‘irriterende’ ingredienten?

Dit gegeven maakt het voor jou wellicht lastig(er) om cosmetica te vinden die goed bij je huid past en waar je huid bovendien ook goed op reageert. Gelukkig zijn er echt wel ingredienten te vinden die over het algemeen (zeer) goed verdraagzaam zijn, ook als je een gevoelige huid hebt. Daarentegen zijn er ook zeker een aantal ingredienten die je beter kunt proberen te vermijden als je een gevoelige huid hebt. Ik noem er een aantal die veel voorkomen in cosmetica. Deze ingredienten en toevoegingen kun je overigens tegenkomen in zowel natuurlijke, biologische als niet-natuurlijke cosmetica en bovendien in cosmetica van alle prijsklassen. Bekende irriterende ingredienten zijn parfum, propylene glycol, bepaalde vormen van alcohol en dan met name de ‘harde alcohol, zoals alcohol denat en ethanol, methylisothiazolinone (een conserveringsmiddel) en oxybenzone. Deze laatste wordt vaak gebruikt in zonnebrandproducten, maar staat erom bekend dat het in combinatie met zonlicht de huid kan irriteren. Veel gebruikte natuurlijke ingredienten waar je huid gevoelig op kan reageren zijn onder andere lavendel, bergamot, tea tree, eucalyptus, ylang en ylang, citrus, geranium en toverhazelaar.

Hoe weet ik of mijn huid goed reageert op een bepaald product?

Je weet nu dat je ook met hypo-allergene cosmetica nooit 100% zeker weet dat je huid hier goed op reageert. Maar je weet nu ook welke ingredienten je beter kunt vermijden. Hiermee maak je de kans op een allergische reactie natuurlijk al weer een stuk kleiner. Je kunt altijd een allergie-test laten doen bij de dokter om erachter te komen welke ingredienten je sowieso moet vermijden. Dan is het een kwestie van de INCI-lijst van een product goed bekijken. Tot slot is het toch vaak een kwestie van producten uitproberen. Een cosmetica-adviseuse in een winkel, een dermatoloog, een schoonheidsspecialist of een apotheker kan jou producten laten zien waar andere mensen enthousiast over zijn, maar elke huid is natuurlijk anders. Vraag dus samples of koop eerst travelsize verpakkingen.

BEN JIJ SPECIFIEK OP ZOEK NAAR HYPO-ALLERGENE COSMETICA? WELKE INGREDIËNTEN PROBEER JIJ SOWIESO TE VERMIJDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

  1. Ah wat goed om te weten, zeker voor mij (eigenaar van een súpergevoelige huid)! Ik was er altijd wat naïef van uitgegaan dat allergene stoffen altijd parfum, alcohol of andere kunstmatige stoffen zouden zijn, maar je zet me aan het denken om toch eens kritischer naar mijn ingrediëntenlijstjes te gaan kijken. Ik merk zelf inderdaad dat ik ook op natuurlijke producten soms nog overgevoelig kan reageren, vooral in het gebied rond mijn ogen.

    1. Christiana says:

      Heel veel mensen gaan daar inderdaad van uit, terwijl in principe alles tot een allergische reactie kan leiden. Natuurlijk is het wel zo dat er een lijst is met zogenaamde ‘allergenen’, waarvan algemeen bekend is dat meerdere mensen hier allergisch op kunnen reageren. Je kunt er wel van uit gaan dat ‘hypo allergene cosmetica’ deze toevoegingen niet bevat, maar een allergische reactie kun je dus nooit helemaal uitsluiten.

  2. Ik let er eigenlijk niet zo op als er ergens hypo-allergeen op vermeld staat kan het zijn dat ik toch uitslag/roodheid etc. krijg maar omgekeerd ook. Denk soms dat het zo’n term is die beter verkoopt net als “dermatologisch getest” en “100% natuurlijk”. Ik probeer over het algemeen wel “slechte” soorten alcohol te vermijden. Ik let wel altijd op de PH-waarde in producten dat deze rond de 5,5 is.

    1. Christiana says:

      Klopt, vooral de term ‘natuurlijk’ vinden veel mensen interessant!

  3. Ik heb gelukkig zo’n makkelijke huid dat ik me daar geen zorgen om hoef te maken. Al moet ik wel zeggen dat ik vaak eerst om een sample vraag voor ik wat koop om er toch zeker van te zijn dat het een match is met mijn behoeften.

  4. Ik probeer alcohol, parfum en sls zoveel in gezichtsverzorging te vermijden. Maar merk dat er soms toch een beetje de klad in komt. Ik heb af en toe eczeem-achtige plekjes in mijn gezicht (vooral bij mijn ogen) en ik heb geen idee wat het precies triggered. Dus ik ben in zijn algemeen redelijk voorzichtig. Ik heb soms ook het idee dat het komt door de verandering in temperatuur. Vaak heb ik er last van tijdens de overgang van zomer naar herfst.

    1. Christiana says:

      Lastig is dat, maar ik ervaar precies hetzelfde. Zodra de seizoenen in elkaar overlopen krijg ik ook vaak last van eczeem (bijna altijd op dezelfde plek in mijn hals) en dan inderdaad vooral wanneer we van de zomer naar de herfst gaan. Bij mij helpt het dan vooral om parfumvrije producten te gebruiken en de cetamacrogol crème die zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.