Wil je je haren minder wassen maar wordt je haar heel erg snel vet en weet je dus niet hoe je dit aan moet pakken? Ik deel mijn tips.

Beware

Bouw het langzaam af en probeer andere stylingproducten

In theorie is het minder wassen van je haar natuurlijk niet zo moeilijk, maar in de praktijk kan het nog best lastig zijn. Niemand wordt immers blij van vet haar. Hoe snel je haar vet wordt, is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren. Je haartype bijvoorbeeld; het ene haar wordt simpelweg sneller vet dan het andere haar. Het zal ook afhangen van je gedrag, gewoontes en levensstijl. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks sport, zal je haar waarschijnlijk ook sneller vet worden. Verder kan het afhangen van het klimaat, de manier waarop je je haar draagt en de producten die je in je haar gebruikt. Wanneer je dingen in je leven wilt veranderen, of dat nu grote of wat kleinere dingen zijn zoals je haren minder wassen, is de gouden tip altijd; bouw het langzaam af. Ben je bijvoorbeeld nu gewend om dagelijks je haar te wassen, dan ga je er waarschijnlijk niet heel blij van worden om het opeens vijf dagen niet te wassen. Kies er bijvoorbeeld eerst voor om om de dag te wassen, en daarna probeer je het bijvoorbeeld twee dagen niet te wassen. Probeer verder eens andere of minder stylingproducten te gebruiken. Je haar kan namelijk aanzienlijk snel(ler) vet worden door het gebruik van bepaalde producten. Voorbeelden van producten waar je haar snel vet van kan worden zijn bijvoorbeeld olie-achtige producten, serums, wax en leave-in producten. Het scheelt sowieso vaak al om simpelweg minder van een bepaald product te gebruiken en om de producten alleen in de lengtes van het haar te gebruiken en dus niet op de haaraanzet.

Probeer eens siliconenvrije producten als je je haar minder wilt wassen

Ik heb in de afgelopen jaren erg veel geschreven over de zin en onzin rond siliconen in cosmetica, en dus ook over siliconen in haarverzorging. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat siliconen ‘slecht’ zijn voor je haar, maar ze kunnen het haar wel sneller vet maken dan natuurlijke producten waaraan geen siliconen zijn toegevoegd. Jaren geleden ben ik op een gegeven moment volledig overgestapt op siliconenvrije producten, vooral vanwege het feit dat ook mijn haar dus erg snel vet werd en ik het om die reden te vaak waste. Hoewel ik uiteindelijk weer teruggegaan ben naar niet-natuurlijke formules omdat ik met de siliconenvrije producten toch aardig wat last had van pluizig haar, heeft die overstap me wel enorm geholpen met het minder vaak wassen van mijn haar! Sindsdien was ik mijn haar namelijk zeker niet meer dagelijks, en dat deed ik daarvoor dus wel. De overstap naar siliconenvrije haarverzorging kan in het begin best lastig zijn. Siliconen zorgen er namelijk voor dat je haar zachter en gladder wordt en er vaak ook glanzender uitziet. Wanneer je overstapt op producten zonder siliconen kan je in het begin dus flink last hebben van stug en moeilijk doorkambaar haar. Hier zul je gewoon echt even doorheen moeten, maar wil je je haren minder wassen, dan kan ik het gebruik van siliconenvrije producten wel van harte aanraden.

Probeer niet te veel aan je haar te zitten

Door veel aan je haar te zitten zal je haar ook sneller vet worden. Massage van de hoofdhuid stimuleert de talgproductie en dus ook overmatig borstelen kun je beter niet doen als je snel last hebt van vet haar. Vaak is dit een gewoonte die je niet eens echt in de gaten hebt, maar probeer er maar eens op te letten hoe vaak je aan je haar zit. Wil je voorkomen dat je vaak aan je haar ‘plukt’? Dan is het misschien een idee om het wat vaker vast te dragen, als de lengte van je haar dit natuurlijk toelaat. Hierdoor kún je in feite ook al gewoon minder aan je haar zitten. Ook het gebruik van warmtebronnen zoals de föhn, stijltang en krultang kan je haar sneller vet maken, omdat de hoeveelheid talg die je hoofdhuid produceert beïnvloed kan worden door temperatuur.

Gebruik vaker een droogshampoo als je je haar minder vaak wilt wassen

Droogshampoo is een mooi alternatief wanneer je je haar minder vaak wilt wassen. Ben je hier (nog) niet zo bekend mee? Droogshampoo is een poederig product dat talg absorbeert. Je brengt een droogshampoo aan op de haaraanzet, laat het even intrekken en daarna schud, kam of föhn je het poeder weer uit je haar. Je wast het dus niet, maar je haalt hiermee wel het ‘vettige’ uit je haar. Ik zal eerlijk zeggen dat ik het zelf zelden tot nooit gebruik, dus ik kan helaas geen ervaringen met je delen over wat nu fijne droogshampoos zijn. Ik lees echter wel vaak positieve verhalen over het gebruik van droogshampoo in het algemeen. Ook al pas je al deze tips toe, toch kan het minder vaak wassen van je haar in het begin best lastig zijn. Mijn laatste tip is dan ook om je haarwasvrije dagen zo goed mogelijk te maken voor jezelf. Zelf draag ik mijn haar zelden los omdat het vrij dun is. Wanneer ik het dan ook nog eens een paar dagen niet was, wordt het al gauw ‘slierterig’. In plaats van je haar los te dragen kun je dan bijvoorbeeld een staart, een vlecht of een knot maken. Ik vind een scrunchie vaak ook erg leuk. Een andere optie is een leuke haarband of een bandana in je haar. Het is dan wel weer belangrijk dat je die af en toe even lekker wast, om te voorkomen dat je haar daar juist weer vettig van wordt.

ZOU JIJ JE HAREN MINDER VAAK WILLEN WASSEN? OF BEN JE TEVREDEN MET JE HAARWASROUTINE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Ik heb kort haar en voorheen waste ik mijn haar iedere dag bij het douchen. Gek genoeg werd gedwongen daarvan af te stappen door mijn heupluxatie bijna 2 jaar geleden. Ik kon simpelweg het stapje de douchecabine in destijds niet maken en gebogen bij de wastafel of bad was ook geen optie:-) Heb toen bijna 14 dagen mijn haren niet gewassen (de rest wel hoor met hulp)..en dat was too much maar daarna was ik er een soort van “doorheen” en was het nu eens per week. Omdat het ook dun en fijn is gaat het eigenlijk pas fijn zitten na een dag of 3 of met flinkveel zeezout spray maar daar wordt het niet vet van. Je moet er dus echt even “doorheen” en misschien is dat nu het nog winter is gemakkelijker dan straks met mooi weer. Fijne dag!

  2. Toevallig ben ik afgelopen vrijdag begonnen met mijn haren minder te wassen. Ik gebruik nu droogshampoo en ben gestopt met het gebruik van wax en haarspray. In plaats daarvan gebruik ik zoutspray en een volumepoeder. Het bevalt met tot nu toe prima!

  3. Ik ben tevreden over mijn haarwasroutine. Ik was het zo’n 2 a 3 keer per week en dat is voor mijn haar type dat vrij droog is meer dan genoeg. Mijn haar wordt gelukkig niet snel vet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.