je huid reinigen
BEAUTY, S.O.S en beauty-tips

Je huid reinigen, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Een mooie huid begint echt bij een perfect gereinigde huid. Waarom is je huid reinigen zo belangrijk? En kan ik dat met alleen water doen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Waarom is het belangrijk om de huid te reinigen?

Een crème kan in feite alleen zijn werk doen op een huid die goed gereinigd is. In feite is het zelfs zonde om überhaupt een crème te gebruiken wanneer je je gezicht niet eerst reinigt, de werkzame stoffen kunnen zich namelijk niet door een ‘barrière’ van make-up of vuil heenwerken. Ook wanneer je geen make-up gebruikt, is het belangrijk om je huid te reinigen. Zodra je in de puberteit komt, ga je meer talg aanmaken. De poriën die in je huid zitten, kunnen talg ‘afvoeren’, evenals zweet. Echter, als je (te) veel talg aanmaakt, of wanneer deze ‘talgpropjes’  in aanraking komen met bacteriën, ontstaan er onzuiverheden. Door het gebruik van bepaalde producten kun je je talgproductie enigszins in balans brengen, en door je huid dagelijks te reinigen op een hygiënische manier, verklein je ook de kans dat de bacteriën zich ontwikkelen tot puistjes. Wanneer je je huid echter niet (voldoende) reinigt, blijft het talg, zweet en de rook als het ware gewoon op je huid liggen. Hierdoor kan de conditie van je huid verslechteren.

Kan ik mijn huid reinigen met alléén water?

Ik hoor nog (echt!) heel vaak dat mensen hun gezicht reinigen met alleen water. Dat is om twee redenen niet aan te raden. Ten eerste; vet (talg in dit geval) lost niet op in water. Dit kun je zien aan de hand van het volgende voorbeeld; pak eens een glas water en giet daar een laagje olijfolie in. Je zult zien dat de olie als een laagje op het water blijft liggen. Voeg nu een scheutje afwasmiddel toe en dan zul je zien dat de twee lagen zich met elkaar gaan vermengen. In feite werkt het met het reinigen van je huid hetzelfde. We gebruiken natuurlijk geen afwasmiddel op ons gezicht, maar een cleanser werkt dus in feite op dezelfde manier. Een cleanser werkt als een magneet voor vuil en zorgt ervoor dat het vuil en talg zich wél laat mengen met het water (het kan ‘oplossen’) en op deze manier spoel je alles dus samen met het water van je huid af. Persoonlijk ben ik dus een voorstander van reinigende producten die je gebruikt in combinatie met water. Melk bijvoorbeeld hoef je niet persé af te spoelen, maar vormt een laagje over de huid die de poriën alsnog kan verstoppen. Kant-en-klare reinigingsdoekjes lijken wellicht ideaal, maar in feite verdeel je hiermee alleen het grootste deel van het vuil over je gezicht. Ten tweede is het reinigen met alleen water niet ideaal omdat dit je PH-waarde kan verstoren. Deze ligt normaal gesproken rond de 5,5. Het meeste leidingwater in Nederland heeft echter een PH waarde van 8, het is een beetje afhankelijk van waar je bent. Je kunt je dus voorstellen dat leidingwater je PH waarde uit balans brengt. Is de PH waarde van je huid uit balans, dan ben je vatbaarder voor bacteriën, die je huid binnen kunnen dringen en je ziek kunnen maken. De cleansers die we tegenwoordig kunnen kopen, zijn zo mild en er zijn vaak allerlei verzachtende en verzorgende ingredienten aan toegevoegd, zodat ze je huid niet alleen maar reinigen, maar je huid ook beschermen tijdens het reinigen. Ze zorgen er voor dat de PH waarde in balans blijft.

Hoe verwijder ik make-up van de ogen?

Wanneer je make-up gebruikt, heb je meestal iets extra’s nodig; een product dat echt in staat is die make-up te verwijderen. Zelf zweer ik bij miccelair water. Voor de ogen zijn er allerlei speciale removers, die zacht zijn voor de dunne en kwetsbare huid rond de oogcontouren. Er zijn zelfs speciale removers voor waterproof make-up. Het kan soms helpen je wattenschijfje van tevoren iets vochtig te maken, dit tegen de ogen aan te drukken en dan zachtjes wrijven zodat de oogmake-up als het ware oplost.Ga in principe net zolang door met reinigen totdat het laatste wattenschijfje geen sporen van make-up meer laat zien, dan weet je dat je verder kunt gaan met de volgende stap!

Hoe reinig ik mijn huid?

Kies voor de rest van je gezicht een reinigende facewash, of een reinigende gel of crème. Liefst dus één die je af moet spoelen met water. Een vette huid kan baat hebben bij een gel. Kies liever geen agressieve producten waar (veel) alcohol in zit. Het wordt natuurlijk wel aangeraden bij een vette huid, maar omdat alcohol je huid kan uitdrogen, loop je het risico dat je huid hiervan te veel gaat uitdrogen. Je talgproductie raakt in de war en gaat als reactie hierop meer talg aanmaken. Kies liever producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Kijk verder uit met producten waarin sulfaten zitten. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. Sulfaten laten een product schuimen, maar kunnen je huid ook irriteren en uitdrogen. Een droge huid heeft vooral baat bij een reinigende crème. Het is overigens een fabel dat een schuimend product beter reinigt dan een niet-schuimend product!

Moet ik nog een toner gebruiken na het reinigen van mijn huid?

Na het reinigen sluit je af met een toner. Hiermee breng je je huid weer in balans, het haalt de laatste restjes vuil of make-up weg en geeft bovendien een heerlijke verfrissing en een hydraterende boost aan je huid. Nu is je huid helemaal klaar voor je gezichtscrème.

Waarmee reinig jij je huid het liefst?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Dat een crème zijn werking verliest als de huid niet schoon is wist ik eerlijk gezegd niet. Als ik te laat ben geef ik niet echt veel aandacht aan het ‘goed’ reiniging en smeer ik vervolgens heel snel mijn crème op – nu weet ik het dat SUPER FOUT is. Bedankt voor het schrijven en delen. 🙂

    1. Christiana says:

      Graag gedaan;-) Leuk om te lezen dat je er iets aan gehad hebt!

  2. sinds een jaartje reinig ik mij huid echt elke avond intensief, ongeacht of ik wel of geen make up draag en ‘smorgens nog een keer en ik sta elke keer weer verbaasd hoeveel vuiligheid er toch nog steeds elke keer weer vanaf komt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.