Veel mensen hebben last van een onrustige huid in de winter. Voorkomen is niet altijd even makkelijk, maar je kunt wel het één en ander doen om je huid te kalmeren.

De oorzaken van een onrustige huid in de winter

Tenzij je echt heel erg veel geluk hebt, zul je vast en zeker af en toe last hebben van een onrustige huid in de winter. Het kan erg handig zijn om te weten waar je onrustige huid in de winter vandaan komt, zodat je gericht aan de slag kunt gaan om je onrustige huid tot rust te brengen. Echter, het is niet altijd heel makkelijk om te achterhalen waar de onrust vandaan komt en / of door veroorzaakt wordt en bovendien gaat het in veel gevallen ook nog eens om een combinatie van factoren. Bovendien kun je ook niet altijd makkelijk iets aan de de oorzaken van een onrustige huid doen. Een onrustige huid in de winter wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door klimatologische invloeden, en dat is natuurlijk juist iets waar je niets aan kunt doen. Niet alleen kou en wind kunnen je huid rood, geïrriteerd en dus onrustig maken, ook de continue overgang van koud naar warm, dus van buiten naar binnen en weer andersom, kunnen je huid van slag maken. Een lage luchtvochtigheid in huis kan je huid ook irriteren. Vaak is de luchtvochtigheid lager wanneer de verwarming veel aanstaat. Bepaalde dranken en voeding kunnen ook invloed hebben op hoe je huid eruitziet. Ik merk zelf wanneer ik even wat minder goed (gezond) eet, dat mijn huid vaak ook wat onrustig(er) is. Koffie (cafeïne), alcohol, roken en overmatig gekruid en vet eten kunnen de huid ook onrustig maken. Een onrustige huid in de winter kan verder worden veroorzaakt door slaapgebrek, stress, ziekte, medicijngebruik en / of hormonale invloeden. Zo is mijn huid rond mijn menstruatie altijd onrustiger.

Blijf een onrustige huid hydrateren en voeden

Je ziet dat er heel veel uiteenlopende oorzaken kunnen zijn van een onrustige huid in de winter. Een onrustige huid kan zich uiten door roodheid, vlekkerigheid, maar ook puistjes, schraalheid, (extreme) droogte of zelfs eczeem of dermatitis perioralis (clownsczeem, niet te verwarren met acne of droogte -eczeem!), maar je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van een koortslip of koortsuitslag of een bacteriële infectie zoals een krentenbaard. Dit soort huidproblemen zijn niet altijd makkelijk te herkennen en om die reden ook niet altijd makkelijk te behandelen. Zo heb ik zelf niet zelden meegemaakt dat ik dacht dat ik een gewoon puistje had, maar dat bleek dan uiteindelijk een koortslip te zijn. En een puistje moet je natuurlijk anders behandelen dan een koortslip. Om die reden zal ik het in dit artikel dan ook vooral hebben over ‘algemene onrust’ zoals droogte, vlekkerigheid en puistjes. Heb je last van een onrustige huid in de winter, blijf je huid dan altijd hydrateren en voeden. Hydrateren doe je met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine. Voeden doe je met vettige, voedende ingrediënten zoals sheaboter of cacaoboter. Hydrateren is belangrijk om de vochtbarrière van je huid op peil te houden. Deze barrière vormt een beschermende laag tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Als deze barrière uit balans is, is de huid dus vatbaarder voor schadelijke invloeden en kunnen irriterende bestanddelen bovendien sneller binnendringen. Andere goede herstellende ingredienten voor de huid zijn niacinamide en collageen. Houdt er rekening mee dat alleen hydrateren niet altijd genoeg is in de winter, zeker wanneer het heel erg koud is. Op zulke dagen kun je je huid beter verzorgen met vettige crèmes met voedende ingredienten.

Gebruik producten met minerale olie op een onrustige huid in de winter

De meningen over minerale olie in cosmetica zijn sterk verdeeld. Ik heb er echter zelf heel goede ervaringen mee. Minerale olie vormt een laag op de huid. Zo’n laagje kan positief werken, als bescherming dus, maar aan de andere kant kan zo’n laag er ook voor zorgen dat (op de lange termijn) de vochthuishouding van de huid geblokkeerd wordt. Minerale olie zit bijvoorbeeld in vaseline of in Cetomacrogol crème (zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek). Vaseline dagelijks gebruiken als je standaard crème is niet aan te raden, maar op dagen dat je huid zeer droog, geïrriteerd of schilferig is, kan het echt heel heilzaam werken, omdat minerale olie dus die beschermende laag legt tegen externe, schadelijke invloeden. Ook wanneer je zeer droge of zelfs gesprongen lippen hebt, kan vaseline heel goed werken. Denk er dus wel aan dat je vaseline niet te lang achtereenvolgens gebruikt. Ook producten met siliconen kunnen de huid beschermen, de meest voorkomende vorm van siliconen is dimethicone.

Behandel je huid met milde producten

Vaak smeren mensen die last hebben van een geïrriteerde huid er lustig op los met ‘kalmerende producten’. Echter, veel van die zogenaamd kalmerende producten of producten voor een gevoelige huid bevatten alsnog ingrediënten en toevoegingen die eigenlijk helemaal niet zo verdraagzaam zijn voor een onrustige huid. Ga daarom niet klakkeloos uit van claims die door merken gedaan worden, maar bekijk altijd de ingrediëntenlijst. Vooral hoge concentraties parfum moet je echt zoveel mogelijk vermijden met een onrustige huid. Des te hoger parfum op de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Dit geldt overigens voor alle ingredienten en toevoegingen in cosmetica. Ook harde alcohol zoals alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol kun je beter vermijden, net zoals SLS en SLES in cleansers. Verder zijn natuurlijke ingrediënten ook niet altijd beter. Voorbeelden van natuurlijke ingredienten waar niet zelden slecht op wordt gereageerd zijn lavendel, bergamot, eucalyptus en tea tree oil. Was je gezicht verder ook niet met heet water, gebruik liever lauw water.

Geef je huid rust

Een onrustige huid in de winter kun je in veel gevallen beter af en toe met rust laten. In principe zijn er drie dingen die je altijd moet doen om je huid gezond en dus mooi te houden; reinigen, hydrateren (voeden) en beschermen, met een SPF dus. Is je huid heel onrustig, sla je make-up routine dan eens wat vaker over. Hoewel je er echt wel van uit kunt gaan dat er geen onveilige stoffen in make-up zitten die in Nederland verkocht worden, is make-up aanbrengen en het er weer afhalen toch elke keer weer een aanslag op je huid, zeker wanneer je huid al geïrriteerd is. Let ook heel goed op de houdbaarheid van je cosmetica en make-up. Cosmetica is niet eeuwig houdbaar en door producten te gebruiken die over de datum zijn, kun je je huid echt onnodig irriteren. Wil je echt niet zonder make-up de deur uit, verwijder je make-up dan altijd voor het slapen gaan. Slapen met make-up op is echt heel erg slecht voor je huid. Kijk verder ook uit met blootstelling aan zon. Ook in de winter schijnt de zon.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Ik had toevallig laatst een product die heel vol leek, maar waarbij mijn huid heel snel heel droog werd. Die heb ik dus maar even weg gelegd voor komende zomer en voor nu een hele voedende variant gepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.