Maar wát is dé juiste manier? Ik zette de meest gebruikte gezichtsverzorgingsproducten op een rijtje, in volgorde van gebruik.

Toner

Wanneer je (veel) geld uitgeeft aan je gezichtsverzorging, wil je natuurlijk wel dat deze producten daadwerkelijk wat voor je huid doen én in bepaalde gevallen zelfs zichtbare resultaten geven. Het is dan in de eerste plaats belangrijk dat je producten koopt die goed bij jouw huid passen, maar ook en vooral dat je ze op de juiste manier gebruikt. Na het reinigen kun je er voor kiezen om een toner te gebruiken. Een toner is géén reinigend product op zich. Je gebruikt een toner dus niet in plaats van je normale cleanser, maar daarná. Toners worden eigenlijk steeds ‘beter’ en luxer en ze ‘kunnen’ ook steeds meer. De belangrijkste redenen om een toner te gebruiken zijn de volgende. Een toner brengt je huid weer in balans na het reinigen. Je verwijdert hiermee eventuele restjes van je cleanser en / of restjes make-up en onzuiverheden die je cleanser niet meegenomen heeft. Een toner kan herstellend, vochtregulerend (bij een vochtarme huid) of juist matterend (bij een vette huid) werken. Toner kun je rechtstreeks op je gezicht sprayen (vooral prettig als je een vochtregulerende variant hebt), maar je kunt ook wat op een wattenschijfje sprenkelen en dat over je gezicht halen. Een toner kun je zowel in de ochtend als in de avond gebruiken.

Essence en / of serum

Een essence komt overgewaaid vanuit Azië, waar de skincare routines over het algemeen veel uitgebreider zijn dan bij ons. Een essence kun je zien als een vloeibare skin booster. Maar let op; het is niét hetzelfde als een toner. Een essence bevat namelijk meer actieve bestanddelen en omdat een essence je huid wat ‘moist’ laat aanvoelen worden je serum en crème nog beter door de huid opgenomen. Zie een essence als een primer voor je gezichtsverzorging. Een essence klop je met je vingers in de huid na het gebruik van je toner en voor het aanbrengen van (eventueel) je serum en je gezichtscrème. Ook een essence kan twee keer per dag gebruikt worden. Een serum bevat een hogere concentratie werkzame bestanddelen en dat is ook de reden dat een serum vaak kostbaarder is dan een ‘gewone’ crème. Een serum geeft een echte boost voor de huid. Je hebt bijvoorbeeld intensief hydraterende serums, maar ook serums die helemaal gericht zijn op anti-ageing. Een serum is vaak luchtig van textuur en geeft over het algemeen dus niet het voedende effect wat een crème wél doet.

Dag- en nachtcrème en eventueel een primer

Een dagcrème en een nachtcrème zijn niet hetzelfde, maar tóch gebruiken veel vrouwen één en dezelfde crème voor overdag en ’s nachts. De belangrijkste reden daarvoor is vaak de prijs. De investering van twee crèmes tegelijkertijd is natuurlijk groter dan één. Bovendien denken veel vrouwen dat er ’toch geen verschil in zit’. Dat laatste is niet helemaal waar. Een dagcrème is vooral ontwikkeld om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en natuurlijk om een goede basis voor make-up te vormen. Bovendien bevatten veel dagcrèmes een SPF, een toevoeging die je ’s nachts natuurlijk niet nodig hebt. Een nachtcrème bevat vaak huidherstellende en kalmerende ingredienten die je huid ’s nachts ondersteunen bij het regeneratieproces. Wat voor crème je ook gebruikt, breng hem in ieder geval altijd aan op een gereinigd gezicht en vergeet ook je hals niet. Ik hoor af en toe dat een primer gebruikt wordt in plaats van een gezichtscrème, maar eigenlijk is dat niet helemaal de bedoeling van een primer. Met een primer creëer je een basis voor je make-up. Een primer vormt een laagje dat bijvoorbeeld oneffenheden opvult en de huid dus egaler maakt. Uitzonderingen daargelaten, maar primers zijn dus niet in de eerste plaats ontwikkeld om de huid te verzorgen zoals een gezichtscrème dat doet. Een primer breng je aan na (eventueel een serum en) je dagcrème en voor je foundation. Zonbescherming breng je in principe als laatste aan, op deze manier kan je huid het beste profiteren van de bescherming die zo’n product biedt. Een product met een minerale factor, zoals titaniumdioxide of zinkoxide, beschermt direct na het aanbrengen. Producten met een chemische zonnefilter hebben een half uur de tijd nodig.

HOE ZIET JOUW SKINCARE ROUTINE ERUIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

 1. Willemse says:

  Oeh een primer gebruiken ipv een creme lijkt mij geen goed plan.
  Heel duidelijk beschreven allemaal , vooral de spf uitgelegd vind ik handig

 2. Een toner ontbreekt momenteel aan mijn stash. Ik vind ze ook altijd heel fijn. Vanmiddag (als het niet te glibberig is buiten) ga ik even de stad in, eens kijken of er een fijne vochtregulerende te vinden is!

 3. Leuke blog, ik heb ook ooit zoiets geschreven 🙂 Ik gebruik sinds deze week een essence. Het is even een extra stap maar mijn huid voelt wel geweldig aan. Het is in dit geval dan ook een dure haha, waarvan ik een behoorlijk grote sample had gekregen 😉

 4. Ik heb een tijdje een essence gebruikt maar ben er weer mee gestopt toen het flesje leeg was . Ik gebruik al zo veel haha wilde niet nog een extra stap toevoegen maar vond het leuk om te proberen.

 5. Heidi De Winter says:

  De essence doe ik ook niet. Is dit eigenlijk niet een moisture? Kort, bondig en goed uitgelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.