SLS in douchegel en shampoo. Waar gaat al die ophef nu eigenlijk over?

Wat is SLS en SLES en waarom wordt het toegevoegd?

De meest gebruikte sulfaten (surfactants) in cosmetica zijn SLS en SLES, op de ingrediëntenlijst voluit geschreven als Sodium lauryl sulfaat en Sodium Laureth Sulfate. Deze zogenaamde sulfaten zorgen dat je huid, je haar en ja, zelfs je tanden schoon worden doordat ze olie en vet kunnen laten oplossen in water. Het zijn zogenaamde oppervlakte-actieve stoffen. Sulfaten kom je dus tegen in cosmetica met een reinigende werking, zoals cleansers voor het gezicht, douchegel, shampoo, maar dus ook in tandpasta. Sulfaten laten een product verder ook opschuimen. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat hoe meer sulfaten er in een product zitten, des te meer schuimvorming er zal zijn. Veel mensen associeren schuim nog steeds met schoon; zij denken dat hoe meer een product opschuimt, des te schoner je huid of haar ervan zal worden. Ook vinden veel mensen schuimende producten gewoon prettiger in gebruik. Shampoo die schuimt laat zich over het algemeen gewoon makkelijk verdelen door het haar dan shampoo die niet of nauwelijks schuimt. Bovendien zijn SLS en SLES goedkope toevoegingen.

SLES en SLS in douchegel in shampoo, is dat echt slecht?

Sulfaten zoals SLS en SLES kunnen een uitdrogende en zelfs een irriterende werking op de huid hebben. Hoe dit komt? Sulfaten maken geen onderscheid in de vetten die je door het wassen van je huid en je haar kwijt wílt en tussen de beschermende vetten die je nódig hebt. Overmatig en / of langdurig gebruik van cosmetica met sulfaten kan uiteindelijk resulteren in een beschadigde huidbarrière. Dát kan uiteindelijk weer leiden tot een vochtarme huid, omdat je huid niet langer in staat is om vocht op te nemen, danwel om het vast te houden. Is SLS en SLES in douchegel en shampoo slecht? Slecht is natuurlijk altijd een relatief begrip. Want wat maakt een product eigenlijk slecht? Iedereen denkt hier anders over, omdat iedereen bepaalde wensen heeft of eisen aan hun cosmetica stelt en bovendien ook anders op bepaalde ingrediënten zal reageren. Producten zoals shampoo en douchegels waaraan SLS of SLES is toegevoegd, kunnen dus een uitdrogende werking op je huid, hoofdhuid en je haar hebben. Dit heeft ook heel erg te maken met de rest van de samenstelling van het product. Als er veel verzorgende, zogenaamd terugzettende, ingrediënten zijn toegevoegd zullen die de eventueel uitdrogende werking wel grotendeels compenseren. Maar als er daarnaast ook nog andere uitdrogende / irriterende stofjes aan een formule zijn toegevoegd, zoals harde alcohol of veel parfum, dan kan je huid er inderdaad niet blij mee zijn. Er wordt zelfs beweert dat SLS en SLES ronduit toxisch zouden zijn, maar daar zijn de meningen helemaal enorm over verdeeld. Het ligt verder heel erg aan je huid. In cleansers voor het gezicht bijvoorbeeld, wil ik SLS en SLES liever vermijden. In douchegels heb ik er absoluut geen problemen mee. Wil je graag SLS- en SLES vrij cosmetica? Dat kan. Steeds meer merken brengen producten zonder SLS en SLES op de markt. Soms wordt het al op het label aangegeven, SLS vrij, maar je kunt zelf natuurlijk ook een blik op de INCI-lijst werpen. Als er SLS of SLES aan een formule is toegevoegd, staat dit vaak hoog op de ingrediëntenlijst, meestal als tweede of derde ingrediënt.

PROBEER JIJ SLS IN DOUCHEGEL TE VERMIJDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Related articles

4 Comments

  1. Eigenlijk heb ik er geen problemen mee, zit het er niet in, prima en als het er wel in zit is het ook geen ramp.

    1. Christiana says:

      Ik vind het in doucheproducten ook geen probleem. Ik zou niet een lekker ruikende douchegel laten staan omdat er toevallig SLS in zit. In gezichtreinigers probeer ik het wel te vermijden, omdat ik merk dat mijn huid er niet altijd even goed op reageert.

  2. Voor mijn hoofdhuid probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden omdat ik al eczeem heb. Merk dat als ik producten gebruik waar het in zit.. dat ik gelijk weer erge jeuk heb.

    1. Christiana says:

      Als je (hoofd)huid al eczeemgevoelig is, kan ik me inderdaad voorstellen dat je SLS vrije haarverzorging uitzoekt. Gelukkig is het ook steeds makkelijker te vinden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.