Producten met glycolzuur zijn heel goed voor een droge huid, mits je de juiste producten op een verantwoorde manier gebruikt.

Producten met glycolzuur

Glycolzuur kom je tegen in diverse skincare producten. Glycolzuur valt onder de groep fruitzuren. Deze zijn met een chiquer woord ook wel bekend als AHA zuren oftewel Alpha Hydroxy Acids. Als cosmetica adviseuse merk ik soms dat mensen schrikken van het woord ‘zuur’, maar AHA zuren zijn juist goed voor je huid, mits je de producten natuurlijk op de juiste manier gebruikt. Eén van de meest gebruikte AHA zuren is glycolzuur. Het is wél belangrijk dat glycolzuur in een bepaalde concentratie in een product aanwezig is. Vaak heeft je huid het meest profijt van producten met glycolzuur in een concentratie van vijf tot tien procent. Producten met glycolzuur staan er vooral om bekend dat ze de huid op heel milde wijze exfolieren. AHA’s zijn vooral geschikt voor een droge huid. Dit heeft te maken met een unieke eigenschap van glycolzuur. Het ingrediënt hydrateert je huid en is bovendien in staat om de natuurlijke vochtbalans van je huid op peil te houden. Ook kunnen producten met glycolzuur een door de zon beschadigde huid helpen herstellen. In hoge concentraties wordt het gebruikt om de natuurlijke aanmaak van collageen, verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid, te stimuleren. Heb jij nu juist een vette huid, dan kun je een product met BHA’s overwegen, oftewel met betahydroxyzuur.

Je huid exfolieren, hoe werkt dat precies?

Veel mensen zijn bekend met het begrip scrubben. Exfolieren echter is een stuk zachter voor de huid. Wanneer je scrubt, gebruik je daarvoor een product op bijvoorbeeld suiker of zout basis, die dode huidcelletjes als het ware van je huid afschuren. Een exfoliant daarentegen bevat zuren, die de dode huidcelletjes loswéken. Dode huidcelletjes kunnen je huid er dof uit laten zien, en droog laten aanvoelen. Je kunt glycolzuur tegenkomen in serums zoals het Effaclar serum van La Roche posay, exfoliants, maar ook in crèmes en zelfs in essences, zoals dit Caudalie Vinoperfect essence.

Wat moet je weten over het gebruik van producten met glycolzuur?

Hoe je producten met glyzolzuur gebruikt, is een beetje afhankelijk van welke producten je gebruikt. Een exfoliant gebruik je bijvoorbeeld niet vaker dan eens per week. Een crème, serum of essence kun je dagelijks gebruiken en zelfs twee keer per dag. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat voor jouw huid het beste werkt. Door het gebruik van producten met glycolzuur wordt je huid wel gevoeliger voor zonlicht. Het is dus erg belangrijk om je huid goed met een SPF te beschermen wanneer je producten met glycolzuur in je skincare routine opneemt. Zelf vind ik dit Caudalie essence heel fijn om in de avond na het reinigen en voor het aanbrengen van een nachtcrème aan te brengen, ik ben inmiddels al aan mijn tweede verpakking bezig! Verder had ik het net ook al over de juiste concentratie. Zeker niet alle merken die producten met glycolzuur gebruiken, zijn transparant over de concentratie hiervan in hun product. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat je huid het meeste baat heeft bij producten waar glycolzuur vrij hoog op de INCI-lijst staat, zeker in de eerste helft. Staat het ergens onderaan, dan zal je huid er helaas weinig aan hebben.

GEBRUIK JIJ WEL EENS PRODUCTEN MET GLYCOLZUUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

3 Comments

  1. Ilona says:

    Fijn artikel! Ik gebruik (bijna) dagelijks de toner van The Ordinary met glycolic acid. Vorig jaar met mijn verjaardag vroeg ik een aantal producten van de Douglas aan mijn moeder waaronder deze toner. De verkoopster bleek dat niet zo’n goed idee te vinden “het zijn wel zuren mevrouw¨ maar ze was niet in staat uit te leggen hoe e.e.a. werkt helaas heb ik wel vaker een slecht/negatief advies gekregen bij Douglas het laatste jaar het zal er wel niks mee te maken hebben maar sinds hun verandering (ook van logo) ben ik minder enthousiast. En ik denk ook dat een “zuur” gebruiken beter voor je huid is dan scrubben. Weet nog (een jaar of 20 geleden) dat er een scrub was met abrikozenpitten Apri ofzo en dat was echt heftig mijn huid was knalrood na gebruik en volgens mij zou zoiets nu alleen geadvideerd worden voor het lichaam.

    1. Christiana says:

      Haha, ‘het zijn wel zuren mevrouw’. Ik merk wel vaker dat mensen schrikken van het woord ‘zuur’. Net zoals met hyaluronzuur, dan zie je zo’n gezicht betrekken en dan zegt zo iemand: ‘Nee, dat wil ik niet hoor’ 😉

  2. Ik gebruik af en toe ook het serum (glycolic acid) van The Ordinary, al moet ik zeggen dat ik het ook wel eens vergeet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.