Zowel een conditioner als een haarmasker gebruik je na het wassen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen conditioner en haarmasker?

Beware

Wat is een conditioner eigenlijk?

Een conditioner kun je gebruiken na het wassen van je haar. Een shampoo is bedoeld om je haar schoon te maken, een conditioner is ontwikkeld om je haar te verzorgen, te verzachten én makkelijker doorkambaar te maken. De buitenste laag van je haar bestaat uit schubjes. Deze schubjes kunnen beschadigd raken door wassen, drogen, kleuren, maar ook door invloed van de zon. Wat er dan in feite gebeurt is dat die schubjes slijten. Hierdoor worden je haren kwetsbaar en uiteindelijk steeds droger. Conditioners zorgen ervoor dat je haar weer zachter en gladder wordt. Bepaalde ingredienten kunnen het haar ook sterker maken. Panthenol is daar een mooi voorbeeld van. Conditioners en ook haarmaskers kunnen eindeloos veel voedende, hydraterende en verzachtende ingredienten bevatten. Dat kan gaan om natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, amandelolie, arganolie of cacaoboter, maar er kunnen ook synthetische toevoegingen aan de formule gedaan zijn, zoals siliconen. Siliconen in conditioners en haarmaskers zijn bijvoorbeeld dimethicone, cyclomethicone en amodimethicone. Je vindt ze vaak vrij hoog op de INCI-lijst van je product. De meningen over siliconen in zowel huid- als haarverzorging zijn sterk verdeeld. Ik heb zelf ongeveer twee jaar lang bewust siliconenvrije haarverzorging gebruikt. De voornaamste reden hiervoor was dat siliconen het haar sneller vet en dus ook vaak slapper kunnen maken. Toch ben ik uiteindelijk weer heel bewust begonnen met conditioners en haarmaskers waaraan wel siliconen waren toegevoegd, omdat deze producten mijn haar toch zachter en gladder maakten.

Wat is het verschil tussen conditioner en haarmasker?

Zowel een conditioner als een haarmasker gebruik je na het wassen van je haar. Het is trouwens of-of en niet en-en. Je gebruikt dus bijvoorbeeld de ene keer een conditioner en de andere keer een haarmasker. Er zijn ook genoeg mensen die nooit een conditioner gebruiken, maar alleen maar haarmaskers. Een conditioner is bedoeld om je haar extra te verzorgen, en een haarmasker ook. Wat is nu dus het verschil tussen conditioner en haarmasker? In feite is er qua samenstelling vaak maar weinig verschil. Wanneer je namelijk de INCI-lijst van een conditioner en een haarmasker van hetzelfde merk uit dezelfde lijn er op naslaat, zul je vrijwel dezelfde ingredienten tegenkomen. Een haarmasker bevat wel vaak (wat) extra verzorgende ingrediënten of deze ingrediënten zijn bijvoorbeeld aanwezig in een hogere concentratie. Het komt ook niet zelden voor dat een haarmasker uit een bepaalde lijn wel siliconen bevat en de conditioner uit diezelfde lijn niet. Bepaalde voedende ingrediënten zullen dus op de INCI-lijst van een haarmasker hoger staan dan op de INCI-lijst van een conditioner. Hierdoor is de textuur van een haarmasker vaak ook dikker en ‘lobbiger’. Dát is dan ook weer de reden dat haarmaskers (veel) vaker in potten zitten en conditioners in flacons. Dikke, smeuïge en / of lobbige texturen kun je natuurlijk veel minder makkelijker doseren vanuit een kleine doseeropening die vaak op een flesje zit. Omdat de concentratie water in een conditioner hoger is, is een conditioner vaak vloeibaarder. Een haarmasker kan om die reden dus ook best wel duurder zijn dan een conditioner.

Is er verschil in gebruik tussen conditioner en haarmasker?

Wanneer je het etiket van een conditioner en een haarmasker bekijkt, valt er vaak iets op. Op veel haarmaskers staat namelijk vaak dat het product ongeveer vijf minuten moet intrekken, terwijl de inwerktijd van een conditioner korter is, in ieder geval volgens het etiket. In feite is het voor zowel een conditioner als een haarmasker essentieel om deze goed in te laten trekken. Hoe langer je zo’n product namelijk de tijd geeft, hoe meer proteïnen er in de haarschacht kunnen penetreren. Je brengt een conditioner en ook een haarmasker altijd aan in de punten en lengtes van het haar, en dus niet op de hoofdhuid. Wat moet je nu dus gebruiken? In feite is er dus niet heel erg veel verschil tussen conditioner en haarmasker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van bepaalde merken het haarmasker gewoon prettiger vind en dus van bepaalde merken altijd standaard het haarmasker gebruik en niet de conditioner. Aan de andere kant kúnnen haarmaskers, juist vanwege de lagere concentratie water en de hogere concentraties voedende ingredienten en / of de toevoeging van siliconen, het haar wel (onnodig) verzwaren en om die reden is het dus heel goed mogelijk dat wanneer je fijn / dun haar hebt, je toch de voorkeur geeft aan een conditioner boven een haarmasker.

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN HAARMASKER? MERK JE DAN VERSCHIL TEN OPZICHTE VAN EEN CONDITIONER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Meestal gebruik ik een conditioner omdat het (volgens de verpakking) een kortere inwerktijd heeft dan een masker. Vaak zitten maskers in potten (wat ik niet zo handig vind voor onder de douche) en conditioners in flessen. In die potten komt heel vaak water, ook al doe ik erg mijn best om dat te voorkomen. Qua werking merk ik wel dat maskers mijn haar vaker zachter maken dan een conditioner.

    1. Christiana says:

      Herkenbaar! Ik vind haarmaskers in potten wel vaak erg fijn omdat ze voller en dus voedender zijn, maar open potten in de douche zijn en blijven natuurlijk gewoon onhandig;-) Ik bewaar ze eigenlijk ook nooit echt in de douche-cabine; ik neem ze mee onder de douche op het moment dat ik ze daadwerkelijk wil gebruiken.

  2. Ik gebruik heel soms een conditioner en nog minder vaak een haarmasker. Een haarmasker breng ik pas aan als ik onder de douche vandaan ben. Dan wikkel ik er een handdoek omheen en laat het dan intrekken. Ik spoel het dan uit in de gootsteen/ wasbak. Dit omdat ik geen 10-15 minuten onder de douche wil gaan “wachten” tot het ingetrokken is. Ik ben een snelle doucher, ook probeer ik dan op die manier wat water (en elektra) te besparen… Het heft de lange douchesessies van man en zoon dan een beetje op haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.