Is er nu daadwerkelijk verschil tussen dagcrème en nachtcrème? Hoe zinvol is het voor je huid om ze allebei te kopen?

Wat is het verschil tussen een dagcrème en een nachtcrème?

Bij de aanschaf van een dagcrème zie ik mensen vaak twijfelen om óók een speciale crème voor de nacht te kopen. Want je legt dan immers op hetzelfde moment in principe twee keer een (fiks) bedrag neer. Zijn er écht verschillen tussen een dagcrème en een nachtcrème, en is het zinvol om twee verschillende producten op te nemen in je skincare routine? Wat is nu precies een dagcrème? ’s Nacht herstelt je huid zich en heeft je huid in feite andere behoeften dan overdag. En dat geldt natuurlijk ook absoluut andersom. Overdag kun je een crème gebruiken om diverse redenen, voeding, hydratatie, als basis voor je make-up, maar ook ter bescherming. Bescherming tegen eventueel schadelijke invloeden zoals kou, wind, maar ook UV stralen. Veel dagcrèmes bevatten dus een UV filter. In de nacht heb je dat natuurlijk niet nodig. Wat doet een dagcrème voor je huid? Veel dagcrèmes bevatten ‘extraatjes’ die je huid (tijdelijk) mooier maken, denk aan lichtreflecterende deeltjes die je huid een mooie, gezonde glow geven, of siliconen, die oneffenheden opvullen. Verder is een dagcrème zó ontwikkeld dat hij in principe een goede basis moet vormen voor je make-up. Je wilt graag dat je foundation goed ‘hecht’ en ook heel de dag op zijn plek blijft zitten. Hiermee wordt dus rekening gehouden met het ontwikkelen van een dagcrème. Hij moet niet té vet of té romig zijn, zodat je gezicht overmatig gaat glimmen of dat je make-up gaat ‘glijden’.

Hoe herken je een nachtcrème?

Een nachtcrème, die dus door een fabrikant specifiek ontwikkeld is voor de nacht, zul je natuurlijk altijd herkennen aan het label ‘nachtcrème’. Meestal hebben die producten (en dan heb ik het met name over de verpakkingen ervan) ook een andere, vaak donkerder kleur. Logisch, want donkere kleuren associëren we nu eenmaal meer met nacht dan met dag. Niet alleen qua look is er dus een verschil, ook qua textuur is een dagcrème anders dan een nachtcrème. Vaak zijn nachtcrèmes rijker en voller, het maakt in feite niet uit dat je huid er eventueel van gaat glanzen of glimmen, of dat het langer duurt voor de crème ingetrokken is, want er is verder niemand die het ziet. Extra veel crème gebruiken in de avond is in feite niet echt nodig, je huid kan tenslotte toch maar een bepaalde hoeveelheid opnemen. Verder zijn er vaak aan nachtcrèmes andere geuren toegevoegd. Een bepaalde geur, of juist het gebrek daaraan, kan een behoorlijke invloed hebben op het ‘in slaap vallen’, het is dus logisch dat hier bij het ontwikkelen van een nachtcrème rekening mee wordt gehouden. Omdat je huid gedurende de nacht druk bezig is met het regeneratieproces (het vernieuwen van de huid), ligt de focus van de ingredienten van een nachtcrème dus vaak op dat proces; ondersteuning van het herstel van de huid.

Er ís dus wel degelijk verschil tussen een dagcrème en nachtcrème

Net zoals bij vrijwel ieder huidverzorgingsproduct is het gebruik ervan een keus die je helemaal zelf maakt. Er is een enorme keus aan merken en producten, dus voor elk budget is er wel wat te vinden. Er zijn dames die nooit reinigen, maar wel tientallen euro’s voor een pot crème neerleggen. Serums, maskers, scrubs; allemaal extraatjes die je kunt gebruiken. De één gebruikt het wel en de ander niet. Je huidverzorgingsroutine bepaal je helemaal zelf. Al met al zijn er dus zeker wel verschillen tussen dag- en nachtcrèmes, qua ingrediënten, textuur en werking. Dat je goedkoper uit bent met alleen één crème, is natuurlijk in feite niet helemaal waar. Wanneer je deze crème namelijk twee keer per dag gebruikt, zal je pot ook twee keer zo snel leeg zijn. Het is natuurlijk wel zo dat ‘de investering’ die je in één keer doet, hoger is.

GEBRUIK JIJ EEN SPECIALE CRÈME VOOR DE NACHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Klopt zeker! Al heb ik soms een te vette/rijke dagcrème in handen en dan gebruik ik die gewoon voor de nacht. Het komt wel eens voor dat ik een dagcrème niet ideaal vind voor overdag. Gek genoeg gebeurt dat andersom niet vaak, hoewel, als ik de hele dag thuis ben dan gebruik ik soms weer een nachtcrème om mijn huid even flink op peil te brengen.
  Maar inderdaad, je bent niet echt voordeliger uit als je 1 crème voor dag en nacht gebruikt. En SPF is ’s nachts natuurlijk overbodig 🙂

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Leuke blog Christiana, dit is wat ik ook altijd leuke content vindt 🙂 Ik gebruik wel 2 verschillende producten, vaak met een lekker voedende olie.

 3. In principe gebruik ik een dag en een nachtcreme. Maar er zijn cremes te vinden die je, zeker bij een wat jongere huid, prima als dag-en nachtcreme kunt gebruiken. Bij producten die bijvoorbeeld 24 uur hydrateren (of dat althans zeggen) maakt het weinig verschil of je ze als dag en nachtcreme gebruikt mits overdag je foundation ook goed blijft zitten.

 4. Ja ik gebruik verschillende producten maar heb ook best vaak 24 uurs cremes gehad. Geef toch de voorkeur aan aparte dag- en nachtcreme

 5. Wat een goede uitleg! Ik gebruik altijd een dag en een nachtcrème, het liefst ook van hetzelfde merk/lijn x

 6. Leuk omte kezen! Ik gebruik eigenlijk het liefst alleen een dagcrème met serum en verder niks. Na het reinigen van mijn huid, gebruik ik vaak een lichte olie.

 7. Goede uitleg! Had dit artikel nog ff bewaard zodat ik er ff de tijd voor kon nemen, vind dit soort informatie namelijk erg interessant. Dus vandaar een wat verlate reactie ;-). Ik gebruik zelf momenteel een aparte dag- en nachtcrème van Beauty Kitchen. Maar ik gebruik ook graag dagcrèmes met SPF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.