Met het koude weer heb je vaker last van droge lippen. Wat is nu een echt goede lippenbalsem en welke toevoegingen kun je beter vermijden?

Een echt goede lippenbalsem is heel belangrijk

Per jaar geven we heel wat geld uit aan gezichtscrèmes, terwijl onze lippen vaak een beetje vergeten worden. Dat is eigenlijk niet zo slim, want juist onze lippen zijn erg kwetsbaar. Onze huid bevat talgklieren die talg produceren. Talg maakt deel uit van de huidbarrière die de huid beschermt tegen allergenen en schadelijke invloeden van buitenaf, zoals kou. Maar wist je dat onze lippen nauwelijks talgklieren bevatten? In feite kunnen je lippen zichzelf dus niet vet houden. Daarnaast zit er in de huid van je lippen bijna geen melanine. Dit stofje beschermt de huid tegen UV-stralen. Zeker nu het kouder wordt, merken we steeds vaker aan onze lippen dat ze wat extra verzorging nodig hebben. Verzorging voor de lippen heb je in alle soorten, maten en prijsklassen. Maar wat is nu een echt goede lippenbalsem?

Een goede lippenbalsem voedt én beschermt

Omdat je lippen zichzelf dus niet goed vet kunnen houden, moet je een lippenbalsem gebruiken die dat wel doet. Wat het vet houden van je lippen betreft zit je dus al goed met bijvoorbeeld vaseline. Vaseline is een minerale olie. De meningen over minerale olie in cosmetica en die in lippenbalsem, verschillen enorm. Zo wordt er beweerd dat minerale olie in lippenbalsem schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat laat ik hier even in het midden. Feit is wel dat minerale olie een beschermend laagje op de huid, en dus op de lippen legt. Ik heb zelf na een kaakoperatie waarbij mijn lippen na een vier uur durende operatie echt gruwelijk kapot waren, de heilzaamheid van vaseline ervaren. Mijn lippen zagen er na meerdere malen per dag smeren met niets meer dan vaseline een heel stuk beter uit. Ik begrijp het heel goed als je minerale olie om wat voor reden dan ook liever wilt vermijden. Gelukkig zijn er natuurlijk nog meer ‘vettige’ ingredienten zoals sheaboter, cacaoboter of bijenwas. Andere goede ingredienten in lippenbalsem zijn onder andere panthenol, hyaluronzuur, jojoba-olie, glycerine, dimethicone en lanoline (wolvet). Ook is een SPF in een lippenbalsem eigenlijk een must, en al helemaal in de zomer.

Wat kun je beter vermijden in een lippenbalsem?

Hoewel een smaakje in een lippenbalsem leuk kan zijn, voegt zo’n smaak natuurlijk niets toe aan de werking ervan. Heb je echt droge of kapotte lippen, dan kun je parfum in lippenbalsem zelfs beter helemaal vermijden, net zoals kleurstoffen en alcohol. Wat is tenslotte de ideale verpakking voor een lippenbalsem? Lippenbalsem kun je bijvoorbeeld kopen in een stick, tube of potje. Vaak is het natuurlijk vooral een kwestie van wat jij handig vindt. Maar de verpakking van een lippenbalsem heeft vaak ook te maken met de textuur ervan. Heel dikke en stevige texturen zoals vaseline zitten vaak in een open potje, omdat deze texturen letterlijk te dik zijn om bijvoorbeeld uit een tubetje te kunnen knijpen. Dit zie je ook vaak met pure sheaboter. Dit is van nature erg ‘hard’ en smelt pas zodra het in aanraking komt met de warmte van je vingers. Om die reden zit het vaak in een potje verpakt. Toch is er wat voorzichtigheid geboden bij lippenbalsem in een potje. Door steeds met je vinger in dat potje te gaan vormt dit namelijk een grote bron van bacteriën. Hetzelfde geldt voor texturen die meer waterig zijn, zoals een lippenbalsem of een lipgloss. Bacteriën gedijen namelijk erg goed in water. Tot slot; heb je een koortslip gehad, dan doe je er erg verstandig aan om je lippenbalsem daarna weg te gooien. Leen je lippenbalsem ook niet uit aan anderen en gebruik liever geen testers in de winkel.

WAT IS JOUW FAVORIETE LIPPENBALSEM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

  1. De lippenbalsem van Carmex (in het tubetje) die ik voornamelijk ’s nachts gebruik of als ik erg verkouden ben. Overdag een meestal ook onder mijn lipstick de lipbalsem van Kneipp die heel goed bevalt. Lippenbalsem in potjes of blikjes ziet er vaak erg mooi uit (de blikjes van Rosebud) maar inderdaad erg onhygiënisch vooral omdat je er ook erg lang mee doet. Toen ik op de middelbare school zat (jaren 80) had je van die lipglosjes met allerlei smaakjes in blikjes die je open kon schuiven en dat leenden we dan aan elkaar uit. Nu een vies idee en in het kader van Corona helemaal. Toch zag ik laatst bij het Kruidvat dat de testers weliswaar weg zijn maar nu pakken sommige mensen (ja echt) de verkoopbare producten om te testen. Wat mij betreft zou alles geseald mogen worden daar moet toch wel iets voor te bedenken zijn.

    1. Christiana says:

      Haha, die blikjes ken ik ook nog wel;-) De testers in winkels zijn vaak onvoorstelbaar vies. Ik test echt nooit een lipproduct bij een drogist. Ik krijg al een koortslip als ik alleen maar naar zo’n tester kijk. Het is altijd een dingetje; testers. Ik zie bij de Etos steeds vaker dat ze producten dichtplakken met plakband, op zich is dat een goed idee, ik merk dan alleen vaak dat wanneer je dat plakband weghaalt er allemaal plakkerige randjes op je make-up achterblijven, ook niet ideaal. In het buitenland heb ik vrij vaak gezien dat merken zoals L’Oreal plastic verpakkingen om hun make-up doen. Dat is op zich het best, alleen dat is dan weer niet zo milieu-vriendelijk.

  2. Ik gebruik vrij weinig lippenbalsem. Maar misschien dat ik het straks meer ga gebruiken als het kouder wordt en ik het mondkapje draag. Ik denk dat ik dan best snel last krijg van droge lippen. Ik zou dan wel voor een stick kiezen.

    1. Christiana says:

      Ik geef ook de voorkeur aan een lipbalm in de vorm van een stick. Nu we mondkapjes moeten dragen gebruik ik nog maar weinig lipstick. Ik pak nu juist veel vaker een fijne lipbalm erbij.

  3. Ik gebruik alleen lippenbalsem als het echt nodig is want ze kunnen zo verslavend werken. Omdat het vocht vastgehouden wordt (dat geldt eigenlijk ook met allerlei crèmes) schijnt je huid (en hersenen had ik gelezen) te registreren dat er voldoende vocht zit waardoor ze juist droger worden. En dan blijf je smeren. Als ze echt heel droog zijn dan doe ik er toch wel wat op, het merk maakt mij niet zoveel uit, al heb ik wel heel goede verhalen over Carmex gelezen.

    1. Christiana says:

      De meningen daarover zijn erg verdeeld; volgens sommigen kun je ‘verslaafd’ raken aan lipbalm en anderen zeggen dat het niet kan. Nou ja, denk ik dan, beter verslaafd aan een lipbalm dan aan iets anders;-) Carmex, daar hoor ik ook altijd goede dingen over. Ik heb meestal de shea lipbalm van L’Occitane en die bevalt mij prima.

  4. Ik gebruik een klein potje vaseline en die gebruik ik alleen thuis. Buitenshuis pak je zoveel dingen vast en dergelijke dat ik er echt niet met mijn vingers in wil.

    1. Christiana says:

      Klopt! Balms in open potjes zijn vaak heel vettig en voedend, maar zulke producten wil ik ook alleen gebruiken met schone vingers.

  5. Interessant om te lezen! Ik heb, zeker in de winter, gauw last van droge lippen. Ik kies dan vaak wel voor een lippenbalsem, omdat ik die altijd wel in mijn tas heb zitten.

    1. Christiana says:

      Een lipbalm is wat mij betreft ook echt een musthave voor in je tas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.