Een duurzame garderobe begint bij het kiezen van kwaliteit boven kwantiteit. Ontdek hier wat je verder allemaal kunt doen.

Ontdek je stijl en kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Wil je een duurzame garderobe samenstellen, dan is het slim om je eens echt goed te verdiepen in je stijl. Als je weet in welke kleding je je prettig voelt en welke kleuren je mooi staan, wordt het natuurlijk al makkelijker om miskopen te voorkomen. Het is trouwens heel logisch dat je stijl door de jaren heen verandert. Simpelweg omdat je ouder wordt, maar het kan ook te maken hebben met (grote) veranderingen, zoals een nieuwe baan, andere persoonlijke of werk-gerelateerde uitdagingen of een nieuwe relatie. Een duurzame garderobe gaat voor mij in ieder geval om een garderobe met kledingstukken waar je echt blij van wordt. Kies dan ook liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Dit betekent dat je beter kunt investeren in een echt mooi kledingstuk van goede kwaliteit wat je ook nog eens goed kunt combineren. Voor zo’n kledingstuk is het dus zeker de moeite waard om er wat langer voor te sparen. We hebben allemaal een budget en de kunst is om te kijken naar de mogelijkheden die binnen jouw budget passen. Vaak gaat dit om keuzes maken. Je kunt vaak nu eenmaal niet én die dure tas, én die dure schoenen, én die dure jurk én die dure jas kopen. Kies dus bijvoorbeeld voor een jas die je meerdere jaren kunt dragen en combineer die jas bijvoorbeeld met een prachtige vintage tas. Want ook dát is een duurzame keus!

Een duurzame garderobe heeft goede basics en shop je bewust bij elkaar

Elke duurzame garderobe heeft goede basics. Basics zijn kledingstukken en accessoires die je regelmatig draagt en / of nodig hebt én die makkelijk te combineren zijn. Ik denk niet dat er een standaard lijstje met musthave basics is. Dit is namelijk heel erg afhankelijk van jouw stijl, je voorkeuren, het werk dat je doet en hoe je dagelijks leven er verder uitziet. Moet je (vaak) zakelijk gekleed gaan voor je werk, dan zijn witte blouses en pumps bijvoorbeeld handig. Maar ben je in je vrije tijd heel veel in je tuin te vinden of wandel je graag met je honden in het bos, dan is het wel slim om daar geschikte kleding voor te hebben. Kies jouw duurzame mode basics dus zorgvuldig uit. Een duurzame garderobe creëren doe je door bewust te shoppen. Het gaat niet langer om kopen om het kopen. Het gaat om kopen wanneer je echt iets nodig hebt en dan alleen die dingen waar je echt blij van word. Funshoppen past daar dus niet echt bij. Merk je dat je regelmatig gaat shoppen uit verveling of om je fijn of beter te voelen? Dan zou je eens kunnen kijken naar andere mogelijkheden om je tijd in te vullen, maar natuurlijk vooral naar dingen waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Shoppen in de sale, of toch niet?

Hoewel shoppen in de sale super leuk kan zijn, vind ik het altijd toch een beetje tricky. Ik heb hier twee redenen voor. De sale begint vaak na een bepaald seizoen. Het probleem daarmee is dus direct dat je veel stukken die in de sale zijn, eigenlijk vaak niet meer goed kunt dragen op het moment dat je ze koopt. Winkels ‘dumpen’ hun zomerkleding in de sale aan het eind van het seizoen, terwijl het dan eigenlijk al weer weer is om je winterkleding er bij te pakken. Na kerst kun je alle glitterjurkjes met pailletten voor een fractie van de prijs kopen, maar eigenlijk moet je jezelf afvragen of je zo’n jurkje in januari dan nog wel gaat dragen. Mijn tweede reden is dat ik altijd van mening ben dat iets niet voor niets in de sale is. Ik heb regelmatig ervaren dat ik dacht een super leuk jurkje gevonden te hebben, maar eenmaal in de paskamer bleek dat jurkje dan bijvoorbeeld een heel vreemde pasvorm te hebben of grotendeels door te schijnen. Dat bedoel ik dus; deze stukken zijn niet voor niets in sale. Dit betekent natuurlijk absoluut niet dat je met een duurzame garderobe nooit meer in de sale kunt shoppen. Het is alleen wel slim om goed over je aankopen na te denken.

Tweedehands kleding kopen en verkopen voor een duurzame garderobe

Natuurlijk zijn er altijd wel kledingstukken die je uiteindelijk toch minder vaak draagt. Deze kledingstukken ongedragen in je kast laten hangen is natuurlijk heel erg zonde. Niet alleen van de ruimte die deze spullen letterlijk innemen, maar ook puur vanwege het idee dat het toch fijn is om de deuren van de kast te openen en daar alleen maar kleding aan te treffen die je ook daadwerkelijk graag draagt. Kleding en accessoires die je niet langer draagt, kun je bijvoorbeeld verkopen, ruilen of doneren. Andersom kun je natuurlijk ook een duurzame garderobe creëren door zelf te kiezen voor tweedehands kleding!

BEN JIJ AL BEZIG MET HET VERDUURZAMEN VAN JE GARDEROBE? HOE PAK JIJ DIT AAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

  1. Ik denk dan mijn garderobe inmiddels wel verduurzaamd is. Toen we bijna 3 jaar geleden verhuisden moest ik omdat we (veel) kleiner gingen wonen veel wegdoen. Ik koop nu eigenlijk alleen maar dingen die ik ook draag. 9 van de 10 keer is dat een jurk en die koop ik nu van 2 verschillende merken. Verder draag ik in huis graag een vest en daarbij probeer ik ook op duurzaamheid, en in het geval van bijvoorbeeld merinowol vooral op dierenleed te letten. Soms koop ik iets op MP of Vinted maar dat valt vaak toch tegen.

    1. Christiana says:

      Als je opeens kleiner gaat wonen, ‘moet’ je vaak ook wel keuzes maken wat betreft je spullen, als je dan ook nog een beetje de ruimte wilt hebben om lekker in je huis te kunnen leven;-) Ik denk ook dat als je eenmaal de ‘ommezwaai’ gemaakt hebt van minder / bewuster kopen, dat je het dan ook makkelijk(er) kunt volhouden.

  2. Ik koop nog maar heel weinig kleding sinds ik bewuster bezig ben met duurzaamheid. Dat is voor mij een ideale motivator gebleken.

  3. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo mee bezig, maar de kleding die ik koop, draag ik helemaal af. Daarbij let ik niet zo op mode, dus loop ik makkelijk nog met een jurkje van Vero Moda wat ik vijf jaar geleden gekocht heb.

    1. Christiana says:

      Ik heb dat ook! Ik heb serieus ook jurkjes en schoenen die ik al vijf jaar heb en die ik nog steeds mooi vind en draag;-) Alleen maar fijn toch?

  4. Goede tips. Ik ben zeker bezig om mijn garderobe duurzamer te maken. Ik ben heel kritisch met wat ik koop en wat ik koop is van goede kwaliteit. Ik zorg ook altijd voor goede basics, dat is het halve werk 🙂

  5. Vroeger kocht ik best wel wat kleding via marktplaats. Ik zocht dan vaak op “Zara” en kwam de leukste dingen tegen. Vervolgens werd ik er een beetje kriebelig van, omdat ik het idee dat anderen het gedragen hebben toch wel een beetje gek vond. Maar als ik kijk wat voor kleding ik altijd naar de kringloop breng, dan slaat deze gedachten nergens op. Ik wil daarom binnenkort zeker weer even wat duurzame kleding inslaan via de kringloop of marktplaats.

    1. Christiana says:

      Ach, zolang kleding er nog goed uitziet heb ik er ook geen probleem mee! Zeker omdat je kleding in de meeste gevallen gewoon kunt wassen en dan is het weer lekker fris. Gedragen schoenen zou ik dan op de een of andere manier niet zo gauw kopen.

  6. Helemaal eens met wat je zegt over kopen in de opruiming/sale. Het is inderdaad van afgelopen seizoen, je kan het niet meer dragen nadat je het gekocht hebt, en als je moet wachten tot volgend jaar op het juiste seizoen, dan loop je dus al meteen in je nieuwe kleding die al ‘oud’ en misschien wel ‘uit’ is. Ook heb ik regelmatig in een pashokje gestaan met iets wat heel raar van pasvorm bleek te zijn en ik inderdaad dan dacht ‘vandaar dat het in de opruiming is…’.

    1. Christiana says:

      Precies dat Giovanna! Vroeger kon ik niet wáchten op de sale, nu koop ik nauwelijks nog dingen in de sale, op een uitzondering na. Ik heb zo’n grijsje jasje met (fake) bontmouwtjes van Zara die ik ooit in de sale vond en die draag ik heel graag en vaak;-)

  7. Ik kocht vroeger vaak tweedehandskleding maar dat waren meer echte vintage jurkjes, eigenlijk jurken die je oma droeg. Dan heb ik het over je over overgroot oma, van die zwarte jurken met pailletten, dat soort werk.
    Die waren zo apart en zaten toen ook perfect. Nu is het meer tweedehands “gewoon” zal ik maar zeggen en ik zie vaak minder leuke items ertussen. Nu moet ik erbij zeggen dat ze hier soms best duur zijn, relatief gezien dan. Dan koop ik liever iets nieuws. En soms ben ik wel eens huiverig dat het van iemand was die overleden is… alsof dat ongeluk brengt. Onzin natuurlijk, maar ik zal bv. nooit beddengoed of tweedehands pyjama’ s kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.