Online shoppen voor kleding is leuk en makkelijk. Met déze vijf tips loopt je online shoppingspree niet uit op een teleurstelling.

Beware

Weet wat bij je figuur past

Online shoppen voor kleding is enorm leuk en vooral ook enorm handig. Soms is het echter een enorme teleurstelling. Hoewel ik zeker merk dat bedrijven steeds meer bezig zijn om modellen te kiezen met ‘normale’ maten, is het een feit dat er toch echt nog veel wordt gephotoshopt en dat bepaalde aspecten van kleding nu eenmaal niet duidelijk te zien zijn of duidelijk overkomen op de foto’s. Ik heb dus een aantal tips voor je wanneer je online gaat shoppen voor kleding. Ik heb een appel-figuur en ik weet dus precies welke kleding mij wel en vooral ook welke kleding mij niet staat. Zo draag ik graag jurken, maar weet ik inmiddels heel goed dat ik rechte en strakke modellen niet in mijn winkelmandje moet gooien. Deze vind ik namelijk niet mooi passen bij mijn figuur. Ik maak dus gebruik van de filters en zoek bijvoorbeeld specifiek op ‘A-lijn modellen’, ‘doorknoopjurken’ en ‘overslagjurken’. Wanneer je weet wat bij je figuur past kun je veel gerichter zoeken. Ook kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘petite’ of juist ‘plussize’.

Bekijk de afmetingen als je online gaat shoppen voor kleding

De maten small, medium en large zeggen niet altijd heel veel. Ik vind dat er altijd behoorlijk grote verschillen kunnen zijn tussen kledingstukken onderling, maar ook tussen de maattabel van verschillende merken. Zo vind ik maat S van bepaalde merken altijd heel ruim vallen en draag ik van andere merken juist weer een maat L. Staar je dus online vooral niet blind op de maten, maar bekijk de afmetingen en raadpleeg de maattabellen. Steeds maar webshops geven namelijk aan hoe lang het model is dat hun kleding draagt, maar hebben ook lengte maten van bijvoorbeeld broeken en jurken vermeld. Shop je graag online voor je kindjes, dan vind je bij Dailymonkeys.nl bijvoorbeeld een uitgebreide maten-tabel, waarin je precies kunt zien welke maat je nodig hebt voor een bepaalde lengte.

online shoppe voor kleding miskopen voorkomen

Lees klanten reviews en bekijk specificaties

Ik geef toe dat je niet altijd wat aan de klanten reviews hebt, maar ik moet zeggen dat ik ze zelf vrijwel altijd lees. Aan de hand van klantenreviews heb ik bijvoorbeeld zelf wel eens toch een maat groter of juist kleiner besteld dan de maat die ik daadwerkelijk draag, omdat veel mensen aangeven dat iets groter of kleiner valt. Daarnaast heb ik tijdens het online shoppen voor kleding ook wel eens afgezien van een aankoop, omdat de klantreviews niet bijster enthousiast waren. Een bepaald kledingstuk zou namelijk niet mooi vallen, of heel snel verkleuren in de was. Kijk verder niet alleen foto’s maar lees specificaties tijdens het online shoppen voor kleding. Aan foto’s kan van alles gephotoshopt worden, en daarnaast zorgen fotografen er natuurlijk voor dat elk kledingstuk op een foto perfect valt. Zo zie je bij behind the scenes van photoshoots niet zelden dat kledingstukken bijvoorbeeld met wasknijpers op de rug worden vastgezet om het item maar zo flatteus mogelijk te laten vallen. Staar je tijdens het online shoppen voor kleding dus vooral niet blind op alleen de foto’s, maar lees ook vooral de omschrijving van het kledingstuk. Van welk materiaal is het gemaakt en heeft het kledingstuk bijvoorbeeld ritsen of knopen? Zo paste ik een tijdje geleden een prachtige jurk in een winkel, maar die bleek ik met een strik op de rug dicht te moeten maken. Dat is niet handig als je alleen bent, en die jurk heb ik dus laten hangen. Ook is het goed om je te verdiepen in het materiaal waarvan een kledingstuk waar je je oog op hebt laten vallen is gemaakt. Het kan sowieso zijn dat je bepaalde materialen prettiger vind zitten, maar er zijn natuurlijk ook bepaalde materialen die langer mooi blijven, vaak net wat flatteuzer vallen of wat beter van kwaliteit zijn.

Kun je het morgen aan?

Tegenwoordig shop ik heel bewust, maar dat heb ik zeker niet altijd gedaan. Zo heb ik jarenlang in een sieradenwinkel gewerkt en in die periode heb ik echt enorm veel geshopt. Bij elk paar oorbellen wilde ik een nieuwe jurk. Ik shopte heel impulsief en ik deed ook regelmatig miskopen. Nu is dat gelukkig anders, zeker nu ik net in mijn eentje een huis heb gekocht, ik heb nu immers een heel ander budget. Ik heb inmiddels ook echt een eigen stijl ontwikkeld en ik kies ook liever enkele duurdere items die goed te combineren zijn en waar ik langer plezier van heb, dan allemaal trendgevoelige items waar ik na enkele keren dragen al weer op uitgekeken ben. Ook stel ik mijzelf nu de vraag; ‘Kan ik het morgen aan?’ Indien het antwoord op die vraag ‘ja’ is, dan mag ik het kledingstuk online bestellen. Ik bestel dus geen kledingstukken die ik pas kan dragen als ik er bijvoorbeeld ‘ooit een matchend blouse bij vind’, of ‘die eigenlijk pas mooi staan als ik een paar kilo afgevallen ben’ of als ik wellicht ‘ooit een heel chique feestje heb’. Als ik dus zeker weer dat ik het item (bij wijze van spreken dus) de volgende dag al aankan, weet ik dat het niet eeuwig ongedragen in de kledingkast zal blijven hangen.

online fashion miskoop voorkomen

Verdiep je in het retourbeleid

Kleding staat nu eenmaal helaas niet altijd zo mooi zoals je graag gehoopt had. In dat geval is het prettig dat je je bestelde items zonder gedoe kunt retourneren of kunt omruilen voor bijvoorbeeld een andere maat of kleur. Wanneer ik bij een (voor mij nog) onbekende webshop bestel, kijk ik altijd eerst of ik iets kan retourneren en of ik dan zelf de retourkosten moet betalen. Dat vind ik zelf helaas niet altijd een heel goede service, dus dan bestel ik óf direct meerdere maten tegelijkertijd zodat ik in ieder geval geen retouren blijf terug sturen, óf ik kijk toch even verder naar een webshop waar ik wél kosteloos kan retourneren. Veel webshops geven ook de mogelijkheid om online bestelde items in een filiaal terug te brengen, maar dat geldt natuurlijk alleen voor merken die ook daadwerkelijk fysieke winkels hebben.

ONLINE SHOPPEN VOOR KLEDING, DOE JIJ DAT GRAAG? OF GA JE TOCH LIEVER NAAR DE WINKEL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.