Shine bright. Je dierbare en favoriete sieraden langer mooi houden doe je met deze vijf tips.

Je sieraden langer mooi houden door ze af en toe af te doen

Wanneer je mooie, nieuwe sieraden hebt gekocht of gekregen, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gelukkig zijn er heel veel eenvoudige dingen die je kunt doen (en beter kunt laten!) zodat je sieraden langer mooi blijven. Je kunt je sieraden langer mooi houden door ze op bepaalde momenten even af te doen, wanneer je bijvoorbeeld gaat afwassen, schoonmaken of douchen. Door schoonmaakmiddelen, cosmetica en water kunnen sieraden aangetast worden, maar tijdens deze handelingen heb je ook sneller kans dat je bijvoorbeeld ergens tegenaan stoot en daardoor je sieraden beschadigt. Ook is het wellicht fijner om ze af te doen voordat je gaat slapen. Sowieso vind ik het zelf al niet comfortabel slapen, en al helemaal niet met oorbellen in of met kettingen om, maar je kan ’s nachts bijvoorbeeld ook makkelijk aan een draadje van je beddengoed blijven hangen met de sluiting van je ketting of zilveren armband. Kom je er in bed pas achter dat je je sieraden vergeten bent af te doen? Zet een klein schaaltje op je nachtkastje, zodat je ze alsnog kunt afdoen en op een veilig plekje kunt leggen. Zweet kan ook een slechte invloed hebben op je sieraden. Je kunt je sieraden dus ook beter afdoen tijdens het sporten. Sieraden kunnen beschadigen of verkleuren wanneer ze in aanraking komen met bijvoorbeeld crèmes of bodylotions op je huid, parfum, make-up en haarlak. Door ze altijd pas als laatste om te doen, blijven je sieraden ook langer mooi. Ik zei al dat je beter niet kunt gaan douchen, sporten of schoonmaken met sieraden om. Maar het is sowieso verstandig om ervoor te zorgen dat je sieraden niet nat worden. Hierdoor kunnen ze verkleuren of beschadigd raken. Bewaar je sieraden dus liever niet in de badkamer en probeer ze ook zo min mogelijk met water schoon te maken.

Sieraden netjes opbergen

Berg je sieraden na het dragen altijd netjes op. Vergeet dan niet om sluitingen van kettingen en armbanden altijd dicht te doen, zo raken ze minder makkelijk verstrikt in andere sieraden. Een (sieraden)doosje met verschillende vakjes is handig, zodat sieraden niet tegen elkaar aan liggen en op die manier beschadigd raken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om sieraden op te hangen. Zorg ervoor dat ze niet constant in het licht hangen. Veel sieraden worden geleverd in zakjes of doosjes, hier kun je ze natuurlijk ook makkelijk in bewaren.

je sieraden langer mooi houden tips

Maak je sieraden op de juiste manier schoon

Alle sieraden, duur of goedkoop, kunnen natuurlijk vies worden, zeker als je bepaalde sieraden vaak draagt. Ook kunnen bijvoorbeeld zilveren oorbellen verkleuren. Je doet niets verkeerd als dat gebeurt, het is een heel normale reactie van zilver op bijvoorbeeld zweet, maar ook op de zuurgraad van je huid. Zilveren sieraden kunnen bij de ene persoon dus sneller verkleuren dan bij de andere. Je kunt je sieraden langer mooi houden door ze af en toe even voorzichtig (op) te poetsen. In principe zou je geen enkel sieraad schoon moeten maken met agressieve, chemische middeltjes. Zilveren sieraden poets je vrij eenvoudig op met een zilverpoetsdoekje. Zo’n doekje kun je gewoon kopen bij een juwelier. Je kunt eventueel ook nog wat zilverpoets gebruiken. Je zult echt zien dat door je zilveren sieraden te poetsen met een doek, al dan niet met zilverpoets, echt weer heel mooi gaan glimmen! Gouden sieraden zullen niet verkleuren zoals dat bij zilveren sieraden wel gebeurt, maar gouden sieraden kunnen wel hun glans verliezen. Goud kun je voorzichtig schoonmaken met een klein drupje afwasmiddel of met groene zeep. Wees ook weer voorzichtig met sieraden waarin (edel)stenen of kristallen verwerkt zijn. Wanneer deze (tijdens het schoonmaken) in aanraking komen met water, kunnen deze steentjes loslaten.

HOE EN WAAR BEWAAR JIJ JE SIERADEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

14 Comments

 1. Vooral het netjes opbergen is bij mij toch een dingetje. Vorige week nog nieuwe sieraden gekocht/gekregen en die slingeren nu rond op onze slaapkamer/werkkamer en zag net ook nog een setje oorbellen op de eetkamertafel liggen 🙂

  1. Christiana says:

   Wel herkenbaar hoor, dit! Altijd als ik mijn handen ga wassen doe ik mijn ringen af, en die laat ik dan vervolgens slingeren in de keuken, of inderdaad, op de keukentafel;-)

 2. Wat een goede tips! Ik moet mij vooral aanleren om sieraden regelmatig af te doen. Vooral oorbellen, want knopjes laat ik vaak zitten en door shampoo en water kan het heel vies worden. Blegh!

  1. Christiana says:

   Ik kan me op zich ook wel voorstellen dat je knopjes wat makkelijker laat zitten tijdens douchen en slapen. Ik draag zelf niet dagelijks oorbellen, maar als ik oorbellen draag zijn ze vaak wat groter dan knopjes en dan vind ermee douchen totaal niet fijn;-)

 3. Ik draag mijn armbanden en ringen 24 uur per dag!
  Oorbellen doe ik opruimen in mijn juwelen box.

 4. Ik bewaar ze in een grote sieraden box van Pandora die kreeg ik twee jaar geleden bij mijn aankoop kreeg. Er is genoeg plek voor al mijn sieraden en zelfs mijn horloges.

  1. Christiana says:

   Ah leuk is dat! Ik bewaar zelf ook vaak tasjes en doosjes waarin ik accessoires en tassen krijg. Ik vind het ook leuk om die gewoon te blijven gebruiken, zeker als ze er ook nog een beetje chique uitzien;-)

 5. Ik draag mijn zilveren ring en armband en 24/7.. Niet heel erg goed inderdaad, maar ik ben hierin een beetje te lui om hem telkens af te doen. Zeker mijn armbandje, want ik krijg hem niet goed om zelf in de vroege ochtend!

  1. Christiana says:

   Ah snap ik! Lastig inderdaad met bepaalde sieraden die je niet goed zelf om en af kunt doen;-(

 6. Handige tips! Ik pas goed op mijn sieraden en heb er ook een speciaal doosje voor om ze netjes op te bergen. Ik ben als de dood dat ik ze kapot maak of iets dergelijks!

  1. Christiana says:

   Snap ik! Sieraden kunnen je heel dierbaar zijn;-)

 7. Wat een handig artikel zeg en je hebt helemaal gelijk! De parfum en haarlak vergeet ik nog weleens.. oeps!

 8. Ik bewaar mijn sieraden in een doosje met zo een vakje waar je je ringen in kan “duwen”.. Toevallig laatst nog een ring weer opgepoetst, hij glimt nu weer als een malle!

  1. Christiana says:

   Mooi resultaat geeft dat altijd he! Ik heb heel lang in een sieradenwinkel gewerkt en daar poetsten we ook af en toe het zilver op. Dan had je altijd lamme vingers aan het eind van de dag, maar alles blonk je dan wel weer heel mooi toe vanuit de vitrines;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.