Je huis meer waard maken kan op verschillende manieren. En van bepaalde verbouwingen en aanpassingen kun jij zelf natuurlijk ook nog volop (financieel) profiteren zolang je er nog woont.

Je huis verbouwen

Wij hebben in de afgelopen jaren praktisch ons hele huis verbouwd. Hoewel je een verbouwing van je huis natuurlijk zelf zo duur kunt maken als je maar wilt, kost verbouwen altijd geld. Veel geld. Geld om te verbouwen moet er natuurlijk wel zijn. Je kunt echter ook op zó’n manier verbouwen dat je huis meer waard wordt. In zo’n geval kan het interessant zijn om een defam persoonlijke lening af te sluiten. Je huis verbouwen hoeft echter zeker niet persé alleen maar geld te kósten. Bepaalde verbouwingen en verbeteringen zijn namelijk vaak een heel waardevolle investering voor de toekomst en het leuke is: je kunt er zelf meteen al van genieten! Ik geef je een aantal voorbeelden van verbouwingen die ervoor zorgen dat je woning in waarde stijgt.

Je huis meer waard maken door ruimte te creëren

De prijs van een huis is van heel veel factoren afhankelijk. Een heel belangrijke factor is bijvoorbeeld de locatie. Dat is direct iets waar je in principe zelf weinig tot niets aan kunt veranderen. Een andere belangrijke factor die de waarde van je huis echter mede bepaalt is de woonoppervlakte. En daar kun je natuurlijk wel iets mee! Je huis meer waard maken kun je dus doen door meer (leef)meters te creëren. Voordat wij in dit huis kwamen wonen, was de garage al verbouwd tot een keuken. Op de plek waar nu de openslaande deuren naar de tuin zitten, zat de keuken. Je kunt je enigszins voorstellen hoeveel minder ruimte er voor die verbouwing was. Andere voorbeelden van verbouwingen die de waarde van je huis vergroten zijn het maken van een uitbouw of het plaatsen van een dakkapel. Hoewel een dakkapel an sich natuurlijk niet voor extra meters zorgt, verander je hiermee vaak wel een ruimte waar je daarvoor vrijwel niets mee kon doen in verband met de schuine wanden, in bijvoorbeeld een extra slaapkamer. En dát zorgt er dan wel weer voor dat je huis meer waard wordt!

Een overkapping in de tuin

Wellicht sta je er niet zo bij stil, maar ook met een overkapping in de tuin kun je de waarde van je huis verhogen. Met een overkapping creëer je namelijk extra leefruimte waar je in feite alle dagen van het jaar van kunt genieten. Wij kozen tijdens onze grote tuin verbouwing ook voor een overkapping en ik kan met recht zeggen dat ik er bijna elke dag wel zit. Ik weet nog dat we even hebben getwijfeld over hoe groot we het dak zouden maken. Oorspronkelijk was het idee namelijk om het dak tot boven de linkerpaal te maken. Uiteindelijk hebben we er gelukkig voor gekozen om het dak toch groter te maken. Dat is fijn, want nu zitten we altijd lekker in de schaduw en droog in de hangstoel, ook wanneer het heel erg warm is en zelfs wanneer het regent.

Maak je huis duurzamer

Ook je huis duurzamer maken zorgt er vaak voor dat je huis meer waard wordt. Steeds meer mensen zijn tegenwoordig bezig met duurzaamheid en je huis verduurzamen kan op allerlei manieren. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen op het dak, dubbele beglazing, een nieuwe CV-ketel en een goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabel, maar ook nog eens energiezuinig Deze investeringen maken je huis dus niet alleen maar meer waard, ze zorgen er ook voor dat je zelf direct kunt gaan besparen, op je energie-rekening bijvoorbeeld. Bovendien kan een duurzamere woning ook zorgen voor een beter energielabel, wat de waarde van je huis ook weer aanzienlijk kan verhogen.

Je huis meer waard maken door achterstallig onderhoud weg te werken

Hoewel de huizenmarkt momenteel behoorlijk overspannen lijkt en mensen met steeds minder genoegen lijken te nemen, kun je er ook met relatief kleine ingrepen voor zorgen dat jouw huis nóg aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken en een goede indruk maak je met je huis bijvoorbeeld al wanneer het huis er (in ieder geval op het oog) veilig, fris en schoon uitziet. Denk hierbij aan het opfrissen van je huis met verf, het repareren (danwel vervangen) van rotte kozijnen, het dichten van gaten in de muren, een lekkende kraan vervangen en achterstallig onderhoud in het algemeen weg te werken. Heb je een tuin? Ook hier is het dan belangrijk om de tuin in ieder geval opgeruimd en netjes te houden of te maken.

Welke verbouwingen maken je huis niet persé meer waard?

Hoewel je wellicht anders zult vermoeden, maken grote verbouwingen zoals een nieuwe badkamer of keuken je huis niet altijd persé meer waard. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten, want wanneer je een echt sterk verouderde badkamer of keuken inruilt voor iets moderners en schoners, zal dit altijd op een positieve manier bijdragen. Wanneer dingen echt kapot of niet langer functioneel zijn, dan kan een verbouwing dus zeker bijdragen aan een waardestijging van je huis. Houdt er echter rekening mee dat over smaak niet te twisten valt. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een zwarte keuken met een marmer blad laten plaatsen. Dat is inmiddels twee jaar geleden en alles ziet er nog piekfijn en als nieuw uit. Als potentiële kopers echter bijvoorbeeld een heel landelijke smaak hebben, dan zullen zij deze zwarte marmer keuken alleen maar als een plek zien waar zij wellicht juist heel veel geld in moeten gaan steken, om hem juist wel naar hun zin te maken.

HEB JIJ PLANNEN OM TE VERHUIZEN OF TE VERBOUWEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

3 Comments

  1. Nee. Wij hebben gelukkig een vrij nieuw huis (2013) die we helemaal aangepakt hebben toen we er kwamen wonen in 2018.

  2. Natascha - Beautyopinie says:

    Yep, grote plannen hier. Wel een moetje hoor 😉 De keuken moet gedaan worden en ik ben me echt rot geschrokken van de kosten…..

  3. Goed om te weten dat ik mijn woning in waarde kan laten stijgen door te verduurzamen. Wij zijn aan het kijken naar de opties voor een nieuwe CV-ketel. Deze willen we natuurlijk laten plaatsen voordat we gaan verhuizen over een aantal jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.