Wanneer je wilt beginnen met opruimen, maar geen idee hebt waar te starten en hoe je het aan moet pakken, dan wil je dít echt even lezen.

Begin waar je bent als je wilt beginnen met opruimen

Opruimen is al niet voor iedereen even makkelijk, laat staan er mee beginnen. Tijdens het opruimen moeten er namelijk allerlei keuzes gemaakt worden. Moet ik dit bewaren? Heb ik het echt nodig? Ga ik het nog gebruiken? Waar moet ik het laten? Het maken van die keuzes kan soms lastig en zelfs overweldigend zijn, zeker als je je hele huis eigenlijk eens goed wilt gaan opruimen. Want waar moet je beginnen met opruimen? Laat ik maar direct eerlijk zijn; er is eigenlijk niet een bepaalde plek waar je zou moeten beginnen met opruimen. Elke situatie is weer anders, en wat de één belangrijk vind, hoeft de ander helemaal niet belangrijk te vinden. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je bij stil kunt staan voordat je besluit waar je gaat beginnen met opruimen. Mijn eerste tip is een simpele, begin waar je bent. Als je graag wilt beginnen met opruimen, begin dan op de plek waar jij het vaakst bent. Dat kan de woonkamer zijn, maar bijvoorbeeld ook de slaapkamer, je hobbykamer, of als je (nu opeens) thuis werkt, je werkplek. Als de plek waar je het meest bent als je thuis bent niet opgeruimd is, kan dat je heel veel irritatie en ongemak opleveren. Zo bekeken is het dus slim om te beginnen met opruimen op de plek waar je het meest bent. Op die manier heb je er namelijk het meest profijt van en dit kan je ook weer motivatie geven om andere ruimtes aan te pakken.

Start met iets kleins als je wilt beginnen met opruimen

Ik kan me goed voorstellen dat de gedachte aan een hele ruimte of kamer opruimen, best overweldigend kan zijn en dat die gedachte alleen al je belemmert om te beginnen met opruimen. Dan is het slim om met iets kleins te beginnen. Niet een hele kamer dus, maar een oppervlakte zoals de salontafel of het aanrechtblad, een kast of een lade. Doe dat dan natuurlijk het liefst in die kamer waar je er het meest profijt van hebt, door de kamer te kiezen waar je het meest bent. Je zult zien dat je door bepaalde (relatief simpele) handelingen al snel resultaat ziet. Het doen van de berg afwas die al dagen in de keuken staat of nu eindelijk eens die stapel kleding op de stoel in de slaapkamer opruimen.

Wat is voor jou een logische keus?

Er zijn dus verschillende manieren om tegen het opruimen aan te kijken. Elke plek heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Als je echt puur logisch wilt bekijken, bedenk dan wat je met de spullen gaat doen tijdens het opruimen. Opruimen gaat vaak om dingen wegdoen, maar in heel veel gevallen gaat het ook om spullen verplaatsen. Het is fijn als alle spullen in je huis een vaste plek hebben. Als weinig spullen in je huis een vaste plek hebben en als je kasten en lades geen systeem hebben en overvol zijn, is het waarschijnlijk niet zo handig om met een overvolle eettafel te beginnen. Meestal kun je er van uit gaan dat je een aantal spullen van die overvolle eettafel weg kunt doen, maar als je vervolgens (nog) geen plek hebt om de spullen die je wilt bewaren op te bergen, kan dat heel erg ontmoedigend werken. Dan is namelijk je eettafel misschien leeg, maar stapel je de spullen misschien elders op en heb je nog het gevoel dat er niets veranderd is.

Emoties tijdens het opruimen

Emoties die tijdens het opruimen loskomen, zijn voor veel mensen een belemmering om te gaan beginnen met opruimen. Wanneer er allerlei spullen door je handen gaan, komen er misschien emoties los die je al tijden onderdrukt hebt. Dit kunnen bijvoorbeeld herinneringen aan gebeurtenissen, periodes of mensen zijn die je verdrietig, eenzaam of bang maken. Merk je dat dit voor jou een belangrijke rol speelt in het feit dat je moeite  hebt om te beginnen met opruimen, kies dan een ‘neutrale’ plek uit, zoals de badkamer of het toilet. De kans dat er in die ruimtes spullen liggen waar jij bepaalde (heftige) emoties bij hebt, is waarschijnlijk een stuk kleiner dan wanneer je een kast met foto-albums, je woonkamer of je slaapkamer gaat opruimen. Tot slot, uiteindelijk moet je natuurlijk gewoon een keer beginnen met opruimen. Zoals ik al zei, niemand kan voor jou bepalen waar jij gaat beginnen met opruimen, maar ik denk dat bovenstaande punten wel eens goed zijn om over na te denken. Maar denk er ook weer niet te lang over na. Want door alleen na te denken verdwijnt de rommel niet. Uiteindelijk zul je gewoon ergens moeten beginnen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Ik moet hoognodig mijn slaapkamer uitruimen, de plek waar ik eigenlijk de hele dag ben. Mijn pc staat er, mijn beautyspullen en al mijn schilderspullen. Ik doe hier alles…maar waar te beginnen?
    Altijd lastig om een begin te maken…
    Laatst heb ik alle beterschapskaartjes van het rek gehaald, ik koesterde ze heel lang. Maar het is alweer zo lang geleden, eigenlijk wil ik er niet meer aan herinnerd worden (blijft moeilijk). Ik zie het als een afgesloten hoofdstuk.

  2. Wat een goeie tips geef je weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.