Je Ikea VITTSJÖ open kast stylen in vijf stappen, zó doe je dat dus. Praktische tips en ideeën die je in elke woonstijl kunt toepassen. De ideetjes zijn natuurlijk ook te gebruiken voor het stylen van andere open kasten en wandplanken.

Een open kast stylen in 5 stappen

Open shelving, you’ll hate or you’ll love it. Een open kast is namelijk niet altijd even makkelijk te stylen, want hoe zorg je nu dat het geheel er stijlvol en tegelijkertijd gezellig, maar niet rommelig uitziet? Er zijn een aantal super eenvoudige tips om in gedachten te houden. Vind je het lastig om te bedenken wat je allemaal in je open kast gaat zetten en heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen? Dan is het een goed idee om met een kleurenpalet te werken. Zo’n kleurenpalet bestaat bijvoorbeeld uit twee kleuren en daar kun je dan een accentkleur aan toevoegen. Het idee achter het werken met een kleurenpalet is dat je op deze manier altijd een mooi geheel krijgt. Laten we beginnen met een open kast stylen in vijf stappen. Ik heb gekozen voor de Ikea VITTSJÖ open kast. Deze kast is super basic, hartstikke betaalbaar en hij is te stylen in praktisch elk interieur. Deze kast heeft drie glasplaten en twee metalen platen. De planken van zo’n open kast zijn op verschillende manieren in te delen. Je kunt de kast zien als een vakkenkast, zodat je dus acht afzonderlijke vakken kunt vullen. Je kunt natuurlijk ook per plank stylen, of hier een combinatie mee maken. In dat geval kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bovenaan de vakken afzonderlijk te stylen en daaronder een plank in zijn geheel te stylen.

Een open kast stylen met boeken

Een leuke basis voor het stylen van een open kast is om te werken met boeken. En met boeken kun je alle kanten op! Ik vind het altijd leuk om ze op stapels te leggen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon neerzetten en overeind houden met een mooie boekensteun. Boeken zijn ook leuk te sorteren op kleur en vind je bepaalde kaften misschien wat minder mooi om naar te kijken? Dan draai je zo’n boek gewoon om! Heb je niet zoveel boeken of hou je misschien niet van boeken? Je kunt natuurlijk ook werken met (stapels) magazines.

De ‘grote’ objecten en planten

Als je boeken eenmaal in de kast liggen, kun je beginnen met het plaatsen van de grote (sier)objecten. Dit kan natuurlijk van alles zijn; voorraad(potten), dekselpotten, vazen, stolpen, beelden of souvenirs van je vakantie bijvoorbeeld. Hou je heel erg van schoenen of tassen? Zet dan je mooiste paren of tassen in zo’n kast. Dat is bijvoorbeeld leuk wanneer je een open kast op een slaapkamer hebt. Het is echt altijd wijs om enkele wat grotere spullen in zo’n open kast te plaatsen, zodat je voorkomt dat het geheel te ‘iel’ oogt. Je wilt tenslotte niet dat je spullen erin ‘wegvallen’. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot je vakkenkast is. Als je boeken en grote objecten in de open kast staan, dan ben je al een heel eind. Het is nu tijd om groen toe te voegen. ‘Groen’ is een heel breed begrip, en dat is leuk, want je kunt er ook enorm creatief mee omspringen. Je kunt je open kast opvullen met planten. Op de bovenste plank is het erg leuk om te werken met hangende planten, die dan in de loop van de tijd naar beneden groeien. Ideetjes hiervoor zijn de erwtenplant, het Chinees lantaarntje en de Epipremnum. Hedera is ook leuk om bovenop een kast te zetten. Heb je geen groene vingers, dan zijn cactussen, vetplantjes of luchtplantjes al makkelijker om te onderhouden. Bloemen in een open kast zijn ook leuk! Dat hoeft echt niet direct een heel boeket te zijn; enkele losse bloemen in een vaasje ziet er super leuk uit, en droogbloemen zijn ook leuk om mee te werken.

Foto’s en persoonlijke spullen in je Ikea VITTSJÖ open kast

Met foto’s en posters geef je je zo’n open kast dan vervolgens een persoonlijke touch. Mooie fotolijsten kunnen bijvoorbeeld op een stapel boeken staan maar een enkele (grote) fotolijst in een open vak werkt vaak ook goed, net als een gevulde plank met diverse lijsten. Een ander leuk idee is om lijsten tegen de muur aan te zetten waar de open kast tegen aan staat. Dan kun je er dus nog wat voor zetten. Vaak werkt dit het beste als je voor een zo groot mogelijke lijst gaat. Je kunt je voorstellen dat je met een klein lijstje met daarvoor een groot object niet echt het effect creëert wat je graag zou willen. De laatste stap is het toevoegen van persoonlijke spulletjes; alles wat je maar mooi vind kan natuurlijk in je open kast staan. Nog twee laatste tips. Wat voor mij tijdens zo’n styling-proces altijd heel goed werkt, is om steeds tussendoor letterlijk een beetje afstand van het geheel te nemen. Doe dus een paar stappen achteruit en bekijk rustig het geheel. Vaak ‘voel’ je wel wanneer iets niet ‘klopt’. Soms kan het al helpen om slechts één accessoire weg te halen of te verplaatsen. Ook is het altijd leuk om met oneven aantallen en verschillende groottes te werken. Plaats dus liever drie of vijf objecten in een vak die allemaal verschillend van grootte en breedte zijn. Hierdoor maak je het geheel vaak wat interessanter. Verder is mijn volgorde natuurlijk niet dé volgorde. Het is ook een beetje afhankelijk met welke spullen je zo’n open kast wilt stylen. Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee wat leuke inspiratie heb kunnen geven.

VIND JIJ HET LEUK OM OPEN KASTEN TE STYLEN? OF ZET JE JE SPULLEN LIEVER ACHTER DEURTJES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Darina says:

    Mooi gedaan. Wij hadden een vitrinekast met deurtjes maar ik vond dat echt niet leuk meer. Sinds kort heb ik ook een vakkenkast en ik ben wel even bezig geweest om de goede balans qua decoratie te vinden en dat is gelukt! Zo blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.