Niet zulke groene vingers? Gelukkig hebben je kamerplanten in de herfst minder aandacht nodig. Dít zijn vier dingen om nu op te letten!

Kamerplanten in de herfst hebben minder water nodig

Kamerplanten in de herfst hebben minder water nodig. Dit heeft alles te maken met het feit dat een plant licht en water gebruikt om door middel van fotosynthese te groeien. Omdat er in de herfst minder licht is, remt die fotosynthese af en heeft een plant dus ook minder water nodig. Terwijl je je kamerplanten in de zomer minimaal eens per week water geeft, hebben je planten tijdens de herfst over het algemeen dus minder water nodig. Veel kamerplanten zijn nu in ruststand. Het is dan ook niet raar dat je planten gedurende de herfst nauwelijks nieuwe bladeren krijgen. Dat is niets om je zorgen over te maken. Hoeveel water je kamerplant nodig heeft, is natuurlijk afhankelijk van welke plant je hebt en ook wel van de plek van waar je plant staat. Over het algemeen kan de grond van je plant beter wat droger zijn dan (te) nat. Heeft je plant natte voeten? Dan kunnen wortels gaan rotten en hierdoor kan je plant dood gaan. Geef dus liever (wat) te weinig water dan (veel) te veel. Je kunt altijd even controleren hoe vochtig de aarde van je kamerplant is door te voelen met je vingers. Soms kan de aarde bovenop helemaal droog zijn, terwijl de aarde die dieper in de pot zit, heel erg nat is. Vaak is de enige manier om dit op te lossen, je plant uit de pot te halen en de aarde te laten drogen.

Verplaats je kamerplanten in de herfst eventueel naar een andere plek

De meeste planten kunnen niet heel goed tegen warmte. Soms doe je er dus goed aan om planten die heel dicht in de buurt van je verwarming staan, te verplaatsen naar een andere plek in huis. Sowieso is dat natuurlijk leuk om te doen. Vaak wanneer meubels, accessoires of in dit geval planten heel lang op dezelfde plek in huis staan, zie je ze op een bepaald moment niet eens meer. Door een andere plek voor je spullen te zoeken, lijkt het soms net alsof je echt iets nieuws in je huis hebt staan. Zo zat ik met een enorme Monstera waar ik na de verhuizing niet echt een geschikte plek voor kon vinden. Hij was zo groot en zwaar geworden dat de bladeren ook helemaal naar beneden hingen. Ik heb hem toen opgebonden met een mosstok waardoor hij er sowieso al veel mooier bij stond. Vervolgens heb ik het tafeltje van mijn balkon bij de bank gezet en het tafeltje wat eerder bij de bank stond doet nu dienst als plantentafel voor die Monstera. Planten mogen trouwens wel bij het raam staan. Zeker nu de dagen korter en donkerder worden, zullen de meeste van je kamerplanten in de herfst blij zijn met het licht dat ze nog krijgen.

Kun je kamerplanten in de herfst verpotten?

Wanneer je het leuk vind om met je planten bezig te zijn, vind je je kamerplanten verpotten waarschijnlijk ook leuk om te doen. Soms wil je gewoon een nieuwe bloempot omdat je op de oude uitgekeken bent geraakt, maar soms is het verpotten van je kamerplant simpelweg nodig, omdat de pot waarin de plant nu staat, te klein is geworden. De meningen hoeveel ruimte een plant nodig heeft, zijn nogal verdeeld, maar over het algemeen geldt de regel dat je planten beter niet in een te kleine pot kunt zetten. Planten leven en groeien en hebben daar dus ruimte voor nodig. Tijdens het verpotten kunnen wortels van je kamerplanten beschadigd raken. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem. Tijdens het groeien kunnen die wortels namelijk vaak wel uit zichzelf herstellen. Echter, omdat de groei tijdens de herfst vrijwel stilstaat, kan de plant nu soms niet herstellen. Je kunt dus beter wachten met het verpotten van je planten tot het voorjaar, bijvoorbeeld in cortenstaal plantenbakken van Mysteel.

Verbeter de luchtvochtigheid in je huis

Wanneer de verwarming in huis regelmatig aanstaat, kan de lucht in huis ook erg droog worden. Ook je planten kunnen hier last van hebben. Door de droge lucht in huis kunnen je kamerplanten in de herfst namelijk bruine randjes of bruine plekjes krijgen. Voor je planten, en trouwens ook voor jezelf, is het dus goed om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren. Dat kan met een luchtbevochtiger, maar de meest makkelijke manier is natuurlijk gewoon om een verwarmingshanger te gebruiken. Wat je in de herfst verder kunt doen is de bladeren van je planten sproeien. Met vetplanten en cactussen hoeft dit trouwens niet, want die zijn droge lucht juist gewend en gedijen hier prima op.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Leuk artikel! Daar had ik helemaal niet bij stil gestaan, dat kamerplanten ook last kunnen hebben van droge lucht in huis door de verwarming, goed om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.