De herfst is aangebroken, maar je kunt nog prima klussen in het najaar. Déze dingen zijn verstandig om nu te controleren en aan te pakken.

Klussen in het najaar

De herfst is aangebroken. De zogenaamde ‘oktober woonmaand’ komt er weer aan. Niet zo gek natuurlijk, want we verhuizen van buiten naar binnen. Straks gaat de klok weer een uur terug, de dagen worden korter, donkerder en kouder. De verwarming en de kaarsjes gaan weer aan, dekentjes worden erbij gepakt en voor veel mensen wordt het leven wat rustiger, omdat we meer en langer thuis zijn. Dat is dan ook de reden dat veel mensen er in het najaar voor kiezen om nog het één en ander in en om het huis te doen. Het gaat dan niet alleen om het gezellig(er) maken van het huis, maar vooral ook om eventueel achterstallig onderhoud aan te pakken. Juist wanneer je vaker thuis bent, vallen die dingen die eigenlijk nog moeten gebeuren extra op. Heb je nog wel zin en energie om aan de slag te gaan voor het straks echt winter is, dan zijn dít een aantal klussen in het najaar die je nu kunt aanpakken.

Je dak- en dakgoten controleren

In de herfst en in de winter kan er ontzettend veel regen vallen. Ik heb toen ik nog studeerde in een huis gewoond dat driehonderd jaar oud was en daar hadden we zeer regelmatig last van lekkage. Hoewel het een ontzettend prachtig en karakteristiek huis was, denk ik soms nog wel eens met pijn in mijn buik terug aan de nachten waarin ik huilend in bed lag, omdat het letterlijk boven mijn bed lekte. Het controleren van daken en dakgoten is dan ook echt ontzettend belangrijk om te voorkomen dat je in de herfst of winter last gaat krijgen van lekkages, met alle gevolgen van dien. Wat je bijvoorbeeld relatief makkelijk zelf kunt doen is het controleren van je dakpannen. Lekkage kan namelijk veroorzaakt worden door dakpannen die weggewaaid danwel gebroken zijn of scheef liggen. Heb je een plat dak, dan kun je dat op een dag dat het droog is eens goed schoonvegen. Vuil kan dakbedekking beschadigen en ook wortels van onkruid en planten kunnen schade veroorzaken. Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en kan daar verstoppingen veroorzaken. Wanneer afvoeren verstopt raken, kunnen goten bij heftige regenval overstromen en dit kan echt heel vervelende gevolgen hebben. Ontdek je schade aan je dak die je niet zelf kunt verhelpen? Het is zeker niet altijd noodzakelijk om direct je hele dak te vervangen. Als het materiaal op slechts één plek beschadigd is, is het natuurlijk zonde om het hele dak opnieuw te laten dekken. Zoek in dat geval eens uit of het mogelijk is om de dakbedekking te repareren. Om te bepalen of dit mogelijk is, kun je het dak het beste laten inspecteren door een dakdekker. Hij kan je precies vertellen wat de beste optie is.

Klussen in het najaar, de gevel controleren

Controleer ook je gevel door te starten met het checken van het schilderwerk. Onder invloed van zonlicht kan schilderwerk sneller slijten. Controleer vervolgens metsel- en voegwerk. Gaten en scheuren in metsel- en voegwerk zijn plekken waar water en zelfs ongedierte naar binnen kunnen komen. Scheurvorming in de gevel betekent in sommige gevallen dat er een constructief probleem is waardoor je actie moet ondernemen om verdere schade te voorkomen. Het voegwerk kan in de loop der jaren aangetast worden door weers- en milieu-invloeden. Door regenwater spoelt het cement langzaam uit de voegen en hierdoor worden de voegen zacht en poreus, waardoor je dus meer kans op lekkage hebt. In bepaalde gevallen moet het voegwerk dan vervangen worden. Heeft je huis veel achterstallig onderhoud en wil je dit aanpakken, maar weet je niet goed hoe? Overweeg dan eens om een aannemer in de arm te nemen. Hij kan je namelijk in contact brengen met de juiste mensen, en dat is zeker van toepassing wanneer er verschillende klussen in, aan en rondom je huis moeten gebeuren. Via Werkspot kun je een aanvraag uitzetten voor een aannemer in Amsterdam of waar je ook maar woont. Zo’n klus uitzetten is gratis en vrijblijvend. Werkspot is trouwens niet alleen een heel geschikt platform om een aannemer te vinden, ook voor klussen zoals schildwerk, stuucwerk of het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken kun je een aanvraag uitzetten.

Je tuin winterklaar maken

Ook is het nu het perfecte moment om je tuin winterklaar te maken. Dit heeft te maken met het feit dat het in oktober meestal nog niet echt vriest. De grond is dus nog niet bevroren of hard en je kunt dus nog prima het één en ander doen om ervoor te zorgen dat je tuin er niet alleen in de winter netjes bij staat, maar ook om te voorkomen dat je straks in het voorjaar veel achterstallig werk moet inhalen. Zinvolle tuinklussen in het najaar zijn onder andere het verwijderen van eenjarige planten die uitgebloeid zijn en het verwijderen van gevallen bladeren van het gras. Een dikke laag bladeren op je gazon kan namelijk zorgen voor lichtgebrek, waardoor het gras uiteindelijk geel kan worden. Afgevallen bladeren kunnen in de boarders juist weer geen kwaad. Hier fungeren de dorre bladeren straks namelijk als vorstbescherming. Heb je een vijver in de tuin? Dan is het ook belangrijk om gevallen blad hieruit te halen. Bladeren op de bodem kunnen namelijk gaan rotten en dat is niet goed voor de kwaliteit van het water. Zolang de temperatuur nog redelijk is, kun je gras blijven maaien. Gras zal stoppen met groeien op het moment dat de temperatuur onder de zes graden zakt. Verder is het nu ook een mooi moment om het gras te bemesten. De bodem van de boarders kun je verder van extra compost voorzien en wil je bloembollen planten, dan moet je dat uiterlijk in de maand oktober doen. Vergeet tot slot ook niet om waterleidingen af te sluiten andere watervoorzieningen af te tappen. Zo beschadigen ze niet door bevriezing. Tuinmeubels kun je afdekken of indien je daar de ruimte voor hebt, naar binnen halen.

WELKE KLUSSEN IN HET NAJAAR WIL JIJ GAAN DOEN IN EN RONDOM JE HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. De tuin heb ik voordat ik met vakantie ging winterklaar gemaakt. Hierna gaan we binnen wat klusjes aanpakken. Is nodig.

  2. Mijn dakgoten laat ik ook ieder jaar controleren. Zo heb ik geen last van verstoppingen door bladeren. Ook wordt dan gelijk gekeken of er lekkages zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.