Eenheid in je gallerywall is makkelijk te creëren en zorgt vaak voor het tofste resultaat. 

Ik heb zelf diverse gallerywalls in huis en ik krijg dan ook vaak de vraag hoe ik zo’n wall maak. Veel mensen willen zelf namelijk ook zo’n gallerywall in huis creëren, maar weten niet goed hoe ze hier een eenheid van moeten maken. De meeste gallerywalls vormen namelijk een eenheid, op welke manier dan ook. Dat is in de meeste gevallen dan ook de reden dat zo’n wall ‘klopt’, er echt tof uitziet en niet als een bij elkaar geraapt allegaartje. Ik deel dus mijn tips hoe je eenheid in een gallerywall creëert, en dan natuurlijk zonder spijt achteraf. Als ik zelf aan de slag ga met het creëren van een gallerywall, doe ik dat meestal op basis van een kleurenthema. Je kiest bijvoorbeeld drie verschillende kleuren en die laat je steeds terug komen in de prints en de foto’s. Je kan deze kleuren natuurlijk ook terug laten komen in de lijsten. Kies bijvoorbeeld twee harmonieuze kleuren en voeg dan een contrasterende kleur toe. Harmonieuze kleuren liggen dicht bij elkaar op de kleurencirkel. Voorbeelden hiervan zijn roze en rood of blauw en groen. Een contrasterende kleur ligt tegenover een andere kleur op de kleurencirkel. Hiermee creëer je een super opvallend effect. Zo’n contrasterende kleur ‘popt’ als het ware uit je gallerywall. Ik geef je twee mooie voorbeelden van combinaties waarbij je een contrasterende kleur gebruikt. Blauw en groen met als contrastkleur oranje, of paars en blauw met als contrastkleur geel.

Thema en stijl van je gallerywall

VInd je het lastig om foto’s en / of posters voor je gallerywall bij elkaar te zoeken. Kies dan een thema. Voorbeelden voor een thema voor je gallery wall zijn bijvoorbeeld je vakantie of je bruiloft. Maar je kan ook kiezen voor een botanisch, maritiem, exotisch of mode thema. Wanneer je graag zorgt voor eenheid van je gallerywall en al een kleuren combinatie en een thema gekozen hebt, is het vervolgens goed om na te denken over de stijl. Door consistent te zijn in de stijl, voorkom je namelijk dat je een allegaartje creëert. Stel dat je een botanisch thema kiest. Dan kun je vervolgens kijken of je bijvoorbeeld voor echte foto’s wilt gaan, voor abstracte prints of voor oude prints uit (school)boeken. Met dat laatste geef je je gallery wall opeens een beetje een vintage uitstraling. Het kan niet zo mooi zijn om hier vervolgens super moderne foto’s tussen te hangen. Denk hier dus goed over na.

Ook door de ‘juiste’ mix van lijsten te kiezen, creëer je vaak een mooie eenheid in je gallerywall. Dit kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is om allemaal dezelfde lijsten te kiezen. Wil je wat meer afwisseling, dan kies je voor dezelfde kleur lijsten in verschillende afmetingen. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld lijsten met een dun kader of juist allemaal lijsten met een breed kader. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat prints en foto’s die in een lijst met een dun kader zitten, meer opvallen in het geheel. Bij minimalistische prints kan een dun kader er dus heel mooi uitzien. Je prints vallen dan dus meer op. Lijsten kiezen die allemaal gemaakt zijn van hetzelfde materiaal is ook een goed idee. Net zoals lijsten in één kleur. Met deze lijsten kun je bijvoorbeeld variëren in materiaal en grootte. Je ziet dat ik hierboven heel erg gevarieerd heb met lijsten, maar ik laat wel steeds dezelfde kleuren (uit het behang) terug komen, waardoor het toch een geheel is.

De compositie van je gallerywall

Tot slot kan je ervoor kiezen om de gallerywall zélf ook in een bepaalde compositie op te hangen. Dit is natuurlijk meestal afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt. Ook moet je vaak rekening houden met dingen die reeds op de muur aanwezig zijn, zoals lichtschakelaars en stopcontacten. Vaak kun je hier goed omheen werken. Je kan bijvoorbeeld een (denkbeeldig) vierkant of rechthoekig kader in gedachten nemen. Met afplaktape kun je super eenvoudig een tijdelijk kader op de muur maken. Blijf dan binnen dit kader werken. Dan creëer je vaak een wat strakker geheel. Maar je kan natuurlijk ook een gallerywall creëren in een cirkel of in een wat meer ovale vorm. Wil je niet vastzitten aan een vorm en denk je dat je je gallerywall tussendoor uit wil breiden? Je hoéft je natuurlijk zeer zeker niet persé vast te pinnen op een bepaalde vorm, maar je kunt eigenlijk gewoon eindeloos doorgaan. In ieder geval totdat je muur vol hangt.

HEB JIJ OOK EEN GALLERYWALL IN HUIS? OP WELKE MANIEREN PROBEER JIJ EENHEID IN JE GALLERYWALL TE CREËREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

  1. Wat een handige en fijne tips! Ik wil namelijk zelf ook graag een gallery wall maken, waarschijnlijk in mijn slaapkamer. Je geeft me meteen wat inspiratie om vast goed na te denken over hoe ik dat wil aanpakken 🙂

  2. Ik word hier altijd zo blij van. Hele fijne tips dus ook! Als ik op mezelf ga wonen wil ik dit ook echt doen. Heb nu weinig ruimte door mijn schuine wanden en kasten.

    1. Christiana says:

      Ah jammer, schuine wanden werken inderdaad niet altijd in je voordeel als je een gallery wall wilt gaan maken:-(

  3. Wat een fijne tips! Ik wil zoiets nog creëren in mijn ‘beautykamer’, dus wat inspiratie krijgen is erg fijn!

    1. Christiana says:

      Wat leuk, dan heb je direct al een thema;-)

  4. Ik vind het altijd zo knap hoe jij alles styled zonder dat een bonte chaos wordt. Op de een of andere manier matcht alles perfect bij elkaar. Ik vind het ook leuk om te variëren zoals jij met de lijsten hebt gedaan, anders wordt alles zo esthetisch strak.

    1. Christiana says:

      Dat is lief, dankjewel Babs! Ik vind het ook altijd leuk om met verschillende lijsten te werken, anders is het ook wat te strak naar mijn smaak;-)

  5. Oh wauw dit ziet er echt zo tof uit! Ik wil dit ook gaan doen in ons huis en dan op een donkere muur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.