Merk je dat je snel afgeleid bent tijdens het (thuis)werken? Ik geef je 5 echt bruikbare tips voor een betere concentratie tijdens je werk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zorg voor een fijne werkplek met goede verlichting

De plek waar je aan het werk bent is van grote invloed op het werk dat je doet. Een rommelige of overvolle werkplek kan je snel afleiden. Het kan bovendien voor irritatie zorgen wanneer je bepaalde spullen die je nodig hebt niet kunt vinden. Zorg dus voor een opgeruimde werkplek en zorg er bovendien voor dat je werkplek van alle gemakken voorzien is. Een comfortabele stoel, schrijfgerei, een printer die voorzien is van inkt en voldoende papier en plekken om documenten op te bergen zijn allemaal dingen die, als ze op orde zijn, er niet voor zorgen dat je snel uit je concentratie gehaald wordt. Ook een goede bureaulamp is belangrijk. Zeker wanneer je ’s ochtends vroeg begint of vaak tot laat in de avond aan het werk bent is licht op je werkplek essentieel. Bij Straluma hebben ze eindeloos veel keus in bureaulampen.

Werk niet te lang achter elkaar door

Waneer je veel werk te doen hebt, is het nogal verleidelijk om lang achter elkaar door te blijven werken. Werk je echter té lang achtereenvolgens, dan is de kans groot dat vermoeidheid op den duur toeslaat en hierdoor ben je uiteindelijk dus juíst minder geconcentreerd. Las dus af en toe een pauze in. Gebruik zo’n pauze ook om wat te eten. Eet niet tijdens het werken, maar neem hier echt even de tijd voor. Bedenk verder welk tijdsbestek van de dag om te werken het best bij jou en jouw leven past. Ben je een ochtendmens of een avondmens? Wanneer je in de ochtend erg moeilijk wakker kunt worden en in de avond juist altijd helemaal opleeft, is het wellicht verstandig om wat vaker in de avond te werken dan juist vroeg in de ochtend. Ook kun je, wanneer je thuis werkt, rekening houden met momenten waarop je kinderen of je partner thuis zijn, of juist niet. Wanneer je alleen thuis bent, is het logisch dat je minder snel afgeleid kan worden.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding en wissel werkzaamheden af

Een telefoon die continue notificaties geeft of een raam dat open staat zijn bijvoorbeeld dingen die je al gauw kunnen afleiden. Zet de notificaties van je telefoon en van je mail uit. Je kunt tijdens het werk ook eens proberen om een koptelefoon op te zetten om je van geluiden van buitenaf af te sluiten. Niemand wordt blij van eentonig werk. Als je lang achtereenvolgens hetzelfde werk doet, is het ook lastig om geconcentreerd te blijven. Wissel je werkzaamheden dus af. Probeer ook niet te veel dingen ’tussendoor’ te willen doen. Mail beantwoorden bijvoorbeeld, daar kun je beter echt even de tijd voor nemen, in plaats van er elk half uur eventjes mee bezig te zijn.

RAAK JIJ SNEL AFGELEID TIJDENS JE WERK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.