Uitgaan met Sketch is altijd een avontuur, want haar lieve koppie blijft zelden onopgemerkt. Maar ik krijg ook te maken met vooroordelen over de pomeriaan.

Beware

Een pomeriaan is vals en bijt gauw

Op de één of andere manier krijg ik deze ‘vraag’ vooral van mannen. Ik heb niet zelden meegemaakt dat er een man naar ons toekomt en me vraagt; ‘Bijt ‘ie? Want die kleine hondjes bijten toch altijd?’ Deze mannen krijgen steevast het zelfde antwoord van mij: ‘Ze hééft tanden’. Ze kijken me dan altijd een beetje verdwaasd aan en moeten dan uiteindelijk lachen. Ik ken zelf inmiddels aardig wat pomeriaantjes, en geen daarvan heeft de neiging om te bijten. Echter, élke hond kán natuurlijk bijten en élke hond die zich bedreigd voelt, zal in principe van zich af bijten, al dan niet letterlijk. Ik durf echter na twee en een half jaar met Sketch te zeggen dat pomeriaantjes zeker niet van nature honden zijn die gauw zullen bijten.

Vooroordelen over de pomeriaan

Een pomeriaan moet je zeker vaak kammen?

En dat is zeker waar! Een pomeriaan heeft een dubbele vacht die je goed moet onderhouden. Sketch gaat elke drie maanden naar de hondentrimsalon waar haar vacht getrimd wordt. Als het weer bijna tijd is om naar de salon te gaan, is haar haar soms al zo lang dat het onder haar buikje al bijna op de grond hangt. Helaas vind Sketch het niet heel erg fijn om geborsteld te worden. Ik zie niet zelden filmpjes van pomeriaantjes die heerlijk op hun rug met de pootjes in de lucht liggen en het borstelen dan heel gedwee ondergaan, maar Sketch weet niet hoe snel ze weg moet komen. Het enige wat ze er leuk aan vindt, zijn de snoepjes na afloop.

vooroordelen over pomeriaan

Een pomeriaan blaft zeker veel?

Veel vooroordelen over de pomeriaan hebben te maken met blaffen. En ik kan zeggen dat het bij Sketch gedeeltelijk waar is. Een pomeriaan staat vooral bekend om zijn enorme waakzaamheid. Hoewel een pomeriaan zijn lijfje niet mee heeft (Sketch weegt 2.4 kilo), in feite zit er een héél grote waakhond in dit lijfje. Sketch begint steevast te blaffen als er iets rondom het huis gebeurt. In mijn oude huis had ik grote ramen tot aan de vloer waar ze vaak voor lag. Zodra er dan iets bewoog of iemand langskwam, begon ze enorm te blaffen. Echter, buiten is Sketch eigenlijk gewoon een éngeltje. Ook al komen we meerdere (grote) honden tegen die hard aan het blaffen zijn of beginnen met blaffen zodra ze er aankomt, toch blaft Sketch buitenshuis echt zelden tot nooit.

vooroordelen over de pomeriaan

Een pomeriaan is eenkennig en kan niet met andere honden overweg

Dit is wat mij betreft écht een vooroordeel! Sketch is allesbehalve eenkennig. Het is wel een feit dat ze meer interesse heeft in andere mensen dan in andere honden, maar ze is tot nu nog nooit vervelend of agressief geweest tegen een andere hond. Ze is dus dol op mensen en ze heeft ook niet echt een voorkeur voor bepaalde mensen, alhoewel ze bij de ene persoon natuurlijk wel (heel wat) enthousiaster is dan bij de andere persoon. Sketch houdt enorm van aandacht en ze vind het heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden. Ook kan ze heel goed opgepakt worden, dat vind ze fijn. Het contact met andere honden verloopt heel wisselend en het maakt daarbij in feite niets uit of het grote of kleine honden zijn. Bij sommige honden kan ze wat langer snuffelen, en van andere honden moet ze eigenlijk ‘niets hebben’. Ik denk ook eigenlijk niet dat dat vreemd is, wij zijn toch ook meer geïnteresseerd in bepaalde mensen dan in anderen en kunnen toch met bepaalde mensen ook beter opschieten dan met anderen?

vooroordelen over de pomeriaan

Een pomeriaan verhaart veel

Ook dit is één van de vooroordelen over de pomeriaan die ik niet kan beamen. Sketch verhaart namelijk niet veel en er liggen dus zeker geen pomeriaanhaartjes door het hele huis. Als ik haar borstel, komen er wel aardig wat haartjes ‘los’, maar die kan ik dan direct weggooien. Houdt wel rekening met de zogenaamde ugly fase waar een pomeriaan puppy doorheen gaat. In deze fase wisselt de puppyvacht, die tot dan alleen nog maar bestaat uit onderwol, naar de volwassen dubbele vacht. Tijdens deze fase kan er een behoorlijk ruiproces optreden. Je pomeriaan kan dan zelfs wat kale plekjes in de vacht krijgen wat te maken heeft met het feit dat het haar niet overal geleidelijk aan uitvalt. Uiteindelijk zul je langere piekjes haar zien doorkomen en dit is het teken dat de volwassen vacht door gaat komen.

HEB JIJ WEL EENS TE MAKEN (GEHAD) MET VOOROORDELEN OVER JOUW HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 1. Ingrid says:

  Ze zijn zo leuk.
  Ik heb er nu een van 4 maanden.
  Hij zit in een roedeltje bij ons met 1 Franse bulldog en 2 chihuahua’s.
  Ik heb wel eens een opmerking gehad dat ik 1 chihuahua optilde in een tuincentrum.
  Er werd gezegd het is een hond en hij heeft pootjes.
  Meestal loop ik dan maar door.
  Het zegt meer over de ander dan over mij😂

 2. Ik smelt gewoon weg bij de foto van haar! Dat is toch té schattig! Toevallig hadden mijn moeder en ik het afgelopen weekend over een Pomeriaan en we dachten beiden dat zulke hondjes enorm zouden verharen. Niet dus!

 3. Wij hebben een chihuahua. ‘Nuff said.
  Onze chi is trouwens groot fan van pomerianen. Sowieso als een hond van zijn formaat een ‘bontjasje’ aanheeft, dan is onze chi meteen fan. Hij is zelf gladharig. Ik denk dat dat net zoiets is als mensen met krullen die steil haar willen en mensen met steil haar die krullen willen. En onze chi verhaart overigens, met gladde vacht en bijna geen ondervacht, enorm in de lente en de herfst. Maar … hij vindt borstelen en kammen wel heel fijn.

 4. Die foto met dat sjaaltje! Haha, te schattig!
  Toen wij onze Greyhound hadden kreeg ik een keer een opmerking of ie goed konijnen kon vangen… Pfff, nu was dat ook een bepaald type man die dat zei. Ze worden daar inderdaad ook voor misbruikt, vreselijk. Of vaak die opmerking dat ze zo mager was. Dat is gewoon de bouw van het dier, zo een stomme opmerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.