pomeriaan eerste verjaardag
POMERIAAN

Hieperdepiephoera! Sketch is vandaag 1 jaar geworden!

Pomparty!

16 Oktober 2019, de dag dat Sketch bij ons kwam wonen

Ik zal de dag dat Sketch bij ons kwam wonen, nooit meer vergeten. Samen met onze bruiloft in Frankrijk is dit waarschijnlijk de meest bijzondere dag die Andre en ik (tot nog toe in ieder geval) samen beleefd hebben. Sketch is geboren op 18 mei 2019 en dat betekent dat ze al bijna vijf maanden was toen ze bij ons kwam. Op zich had ze eerder mogen komen, maar omdat we op dat moment net met de verbouwing van onze zolder zaten, wilde we het iets uitstellen. We wilden Sketch namelijk verwelkomen in een rustig huis waar ze vrij kon gaan en staan waar ze wilde. Dat moment dat ik haar in mijn armen had en wist dat ze nu dan eindelijk met ons mee naar huis ging, was zo enorm bijzonder. Ze nestelde zich direct heerlijk tegen me aan en toen wist ik het eigenlijk al: ‘Ik laat haar nooit meer los’. Eenmaal thuis aangekomen lieten we haar rustig het huis verkennen. We zijn op de grond gaan zitten en ik weet nog dat ze steeds tussen ons in heen en weer liep en tussendoor elk hoekje van het huis ging verkennen. Haar eet- en drinkbakjes stonden al klaar en ze at en dronk ook al gelijk.

voorbereiden op een pomeriaan

Zorgen

De dag erna namen we haar direct mee op pad, ze ging overal mee naartoe. We waren al goed voorbereid, maar wat we nog niet hadden was een harnasje. Dat moest ze namelijk even passen. Ik weet nog dat ik in die winkel dacht: oh jee, als ze nu maar niet opeens ergens een plas (of erger:;-)) gaat doen. We wandelden met haar, of liever gezegd, zij wandelde een beetje en voor de rest droegen we haar hele stukken. Ze was blij en enthousiast totdat ze de volgende dag opeens helemaal niets at. Ik had grote zorgen, maar ontdekte gelukkig al gauw de noodzaak van een dagschema. Puppy’s moeten namelijk heel wat uurtjes slapen op een dag, en sinds we ons dat echt goed realiseerden, gaat het super goed met haar.

pomeriaan

Haar karakter

Ik kan soms gewoon nog steeds niet geloven dat Sketch echt bij ons hoort. Dat het allemaal zo goed is gegaan, dat ze zo snel aan ons en aan haar nieuw thuis zou wennen. Wat ik vooral niet kan geloven is hoe ongelofelijk leuk het is om een hondje in huis te hebben. Natuurlijk hadden we enorm naar haar komst uitgekeken, maar dat het zo leuk en zo speciaal zou zijn, dat hebben we nooit kunnen en durven dromen. Ze heeft ook echt haar eigen karakter en het is leuk dat je haar steeds beter leert kennen. Sketch is bijvoorbeeld altijd enthousiast. Ze is nooit chagrijnig of boos. Ze is enorm aanhankelijk en kan echt uren op schoot of in ieder geval heel dicht bij ons in de buurt liggen.

karakter van de pomeriaan

Aanhankelijk

Van tevoren waren we wel ‘gewaarschuwd’ dat pomeriaantjes heel erg naar en bepaald baasje kunnen neigen, maar Sketch is (gelukkig) even dol op ons allebei. Ze is net zo dol op Andre als op mij en ze luistert ook net ze goed (alhoewel soms helemaal niet dus) naar mij als naar Andre. Ik denk ook dat dit te maken heeft met dat ze van ons beiden eten krijgt, knuffelt, op schoot zit, maar dat we haar ook beiden borstelen en uitlaten, we proberen dat laatste trouwens ook vaak samen te doen. Sketch is dol op mensen, misschien nog wel doller op mensen dan op andere hondjes, alhoewel ze daar ook wel graag mee speelt.

Haar gewoontes

Het eerste wat Sketch doet als we in de ochtend buiten staan, is haar pootjes strekken. Eerst haar achterpoten, dan haar voorpoten. Vaak komt er ook nog een enorme gaap bij. En het eerste wat ze doet als ze weer binnen zijn? Op de bank springen en op haar favoriete hoekje liggen. Ze eet goed, maar ze is niet een hondje dat direct op haar bakje afstormt zodra deze gevuld is. Om de zoveel tijd sjokt ze naar haar bakje, pakt een brokje, laat dat halverwege de kamer weer vallen en eet hem dan op. Zo kan ze dus tot halverwege de middag bezig zijn met haar ‘ontbijt’. Tijdens het water drinken zakt haar staart helemaal naar beneden. Op snackjes is ze helemaal dol, en daar doet ze dan ook alles voor. Ze vind het heerlijk om op haar rug op schoot te liggen en dan lekker gekroeld te worden, vaak steekt ze haar pootjes dan ook nog omhoog zodat ik er beter bij kan. Zodra ze echter een geluid hoort, sprint ze echt van de bank af en gaat ze woest blaffen, zo hard dat dat hele kleine lijfje met haar meetrilt. Ze is dol op alles wat zacht is en met alle zachte dingen die ze te pakken kan krijgen is ze dan ook reuze blij, onderbroeken, sokken, t-shirts, pannenlappen. Ze rent altijd mee naar de wasmachine en als ze de kans krijgt, klimt ze praktisch in de wasmachine als ik er was aan het instoppen ben. Ze kan uren slapen en ze maakt heel lieve smakgeluidjes als ze slaapt. Soms is ze blijkbaar te moe om overeind te komen, maar volgt ze je met haar ogen terwijl ze doodstil ligt.

pomeriaan eerste verjaardag

Altijd samen

Sinds Andre haar in de eerste week dat ze bij ons woonde een keer een rol wc papier gaf, gaat ze altijd mee naar de wc. En nee, ik heb ook het hart niet om haar voor een dichte deur te laten staan. Dankzij onze hondencamera weten we dat ze goed alleen kan zijn, maar alleen in een ruimte zijn terwijl wij gewoon thuis zijn? Daar maak je haar absoluut niet blij mee. Dan gaat ze namelijk met haar pootjes onder de deur door liggen, net zo lang tot wij haar komen halen. Fotografe Erica legde dat begin dit jaar zo mooi vast terwijl ik even beneden was om iets te pakken. Ze wandelt heel goed mee als Andre en ik haar samen uitlaten, maar bij een van ons kan ze abrupt stil staan en niet meer in beweging komen. Gelukkig is ze met haar twee kilo erg makkelijk tilbaar. Alhoewel ik niet helemaal zeker weet of ze het nu wel zo erg vind om af en toe getild te worden in plaats van zelf te lopen.

Spelen

Sketch kan zich prima alleen vermaken, maar vind het ook wel heel erg leuk om door ons vermaakt te worden. Maar dat vinden we eigenlijk alleen maar leuk, want waarom zou je een hondje in huis nemen als je er niet (heel veel) aandacht aan zou willen besteden. Sinds we met haar gingen oefenen met los lopen, hebben we ontdekt hoe heerlijk ze het vind om vrijuit te kunnen rennen. Het is zo aandoenlijk om te zien hoe ze met dat kleine lijfje door het gras draaft. Lieve Sketch, wij zijn elke dag opnieuw zo ontzettend dankbaar voor jou en wat zijn we toch enorm dol op jou! Van harte gefeliciteerd met je eerste verjaardag!

pomeriaan puppy verjaardag
HEB JIJ EEN HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved.

18 Comments

 1. Gefeliciteerd (met) Sketch! Je zult vandaag wel een beetje extra verwend worden denk ik 🙂

 2. Gefeliciteeerd met Sketch! Wat een lief hondje is het en mooie foto’s!

 3. Ahhh hiep hiep hoera! Lieve Sketch van harte gefeliciteerd 🙂 x

 4. Ilona en Amy says:

  Gefeliciteerd en wat een schattige foto met dat gouden verjaarsmutsje! Laat je maar heerlijk vertroetelen vandaag Sketch (maar volgens mij wordt je dat altijd al 🙂 Ik was zaterdag jarig en alweer 5 pootje van Amy.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Ilona en Amy! Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag Amy, je krijgt een heleboel kwispels en likjes van mij;-)

 5. Andre says:

  super trots op onze super lieve puppy Sketch

  Groetjes,
  Papa van Sketch 😉

 6. haha dat hoedje.. zo cute en gefeliciteerd! Ik begrijp het helemaal.. begint hier nu ook echt te kriebelen.

 7. Van harte gefeliciteerd met jullie kleine grote Sketch! Wat gaat zo een jaar snel voorbij!
  Ik check tegenwoordig tig keer de wasmachine en droger, een keer lag Marie erin en sindsdien ben ik als de dood dat ik hem aanzet zonder nog eens extra te kijken…
  Wat een leuk feesthoedje, haha! Het staat hem goed.
  Gek hè dat je je nu geen leven meer voor kan stellen zonder zo een lieverd? Ik heb dat ook altijd met mijn huisdieren gehad.
  Verwen hem maar lekker veel op deze mooie feestdag! (Al denk ik dat jullie dat al iedere dag doen zoals lieve baasjes altijd al doen ;))

  1. Christiana says:

   Oh vreselijk, ja, kan me voorstellen! Ze kunnen ook zo stil zijn, soms weet ik ook even niet waar Sketch is, omdat ze dan ergens ligt te slapen en dan hoor je haar gewoon echt helemaal niet, ze gaat nu ook heel vaak bij de ramen in de zon liggen. Haha, dat hoedje;-) Het stond zo snoezig, we hebben een heel groot stuk van de onderkant af moeten halen, omdat ze zo’n klein hoofdje heeft. Ze heeft hem alleen even opgehad voor de foto’s hoor, want hij zakte alsnog steeds af;-)

 8. Gefeliciteerd met Sketch! Wat is het snel gegaan zeg, nu alweer één jaar. Ze is nog steeds om op te eten😍

  1. Christiana says:

   Ah, dankjewel! Ja, dat is ze zeker;-)

 9. Van harte gefeliciteerd met Sketch 🎉! Wat een schat van een dier is ze toch. Leuk om al die wetenswaardigheden over haar te lezen. Ze had niet beter terecht kunnen komen dan bij twee lieve mensen die zielsveel van haar houden 😊. En jullie hadden het natuurlijk ook niet beter kunnen treffen met haar. Heel veel liefs 💖/

  1. Christiana says:

   Ah wat lief, dankjewel Deb! We boffen enorm met haar inderdaad, dat beseffen we ons maar al te goed!

 10. Van harte gefeliciteerd! Wat een schattige foto’s! Die eerste al, waar ze haar koppie schuin houdt, zo lief!

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel Giovanna, wat een moppie hè! Toen was ze echt nog heel erg mini en woonde ze nog niet bij ons. Het is zo leuk om te zien dat ze nu al zo groot is in vergelijking met toen (terwijl ze natuurlijk eigenlijk nog steeds maar zo’n twintig centimeter hoog is;-))

 11. Jeeej! Gefeliciteerd met Sketch! En wat goed dat je erachter kwam dat je een dagschema moet hebben. Ik snap dat je je wel eventjes zorgen maakte. Het is ook zo´n kleintje met die mini pootjes <3

 12. Ahh wat een fotomodel is het toch! Van harte gefeliciteerd!

  1. Christiana says:

   Haha, lief, dankjewel! Ach, foto’s maken vind ze gelukkig nooit zo erg, er komen namelijk een hoop snoepjes aan te pas;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.