Voor wanneer je onzuivere huid je tot wanhoop drijft.

Gebruik geen producten met (harde) alcohol voor je onzuivere huid

Ik heb jarenlang last gehad van heftige acne. Daar kwam een einde aan toen ik een Roaccutane kuur deed. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat ik zelf (helaas!) eigenlijk niet echt een bepaald merk of een bepaald product tegen ben gekomen waar mijn acne écht door verminderd werd. Tóch kan ik zeker zeggen dat door met bepaalde zaken rekening te houden, en bepaalde dingen te vermijden, ik op mijn eigen manier mijn onzuivere huid toch enigszins onder controle had. Vandaag deel ik een aantal van mijn tips. Heel veel producten voor de vette en / of onzuivere huid bevatten alcohol. Alcohol kan om diverse redenen worden toegepast in cosmetica, in huidverzorging voor de vette huid wordt het vaak toegepast omdat het een uitdrogende en matterende werking heeft. Te harde vormen van alcohol kunnen echter juist averechts werken op een onzuivere huid. Ze drogen de huid té veel uit, waardoor je huid dat op een gegeven moment probeert te gaan compenseren door alleen maar méér talg aan te maken, en dát wil je natuurlijk niet. Ook kan alcohol (op de lange termijn) de huid uit balans brengen en de huidbarrière beschadigen. Een vette huid kán baat hebben bij een exfoliant. Kies er dan één op basis van bijvoorbeeld salicylzuur. Is je huid echter onzuiver en heb je veel last van ontstekingen, laat scrubs of peelings dán liever even staan. De deeltjes kunnen puistjes beschadigen en zelfs kapot maken, waardoor je de bacteriën als het ware verspreid over de rest van je gezicht.

Wat zijn goede producten voor een onzuivere huid?

Elke huid heeft er belang bij om goed gehydrateerd te worden, ook een onzuivere huid. Probeer echter zeer vette crèmes of oliën te vermijden. Kies liever voor lichte, luchtige lotions of fluides. Een kleimasker kan verder wonderen doen voor een onzuivere huid. Wat heel fijn is aan dit soort maskers is dat je ze ook heel goed plaatselijk kunt aanbrengen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld vooral last hebt van acne op je voorhoofd of juist op je kin. Laat een kleimasker niet te lang zitten en verzorg je huid na gebruik altijd met een luchtige moisturizer. Je huid reinigen, zowel in de ochtend als in de avond, is een must, zéker bij een onzuivere huid. Kies voor mild reinigende producten waarin dus liever geen harde alcohol en liever ook geen SLS of SLES zit. Ook synthetisch parfum kan de huid irriteren, waardoor je nog meer last krijg van acne. Sluit je reinigingsritueel af met een kalmerende toner. Hygiënisch werken is een must, zeker met een onzuivere huid. Was je make-up kwasten regelmatig met een milde shampoo of een speciaal daarvoor ontwikkelde spray. Leen je make-up, gezichtsverzorging en kwasten ook liever niet uit aan iemand anders.

Hygiëne

Potten crèmes in winkels zijn een grote bron van bacteriën. Ik wil er niet eens over nadenken hoéveel vieze vingers er in die potten gaan en hoé lang sommige testers al staan sinds ze geopend zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je eerst bepaalde crèmes wilt proberen, maar vraag dan om kant-en-klare samples in sachet-vorm. Steeds meer merken verkopen tegenwoordig ook miniaturen of travelsizes. Dit gegeven geldt natuurlijk ook voor je eigen crème. Ga liever niet met je vingers in de pot, maar gebruik een wattenstaafje om de crème er uit te ‘lepelen’. Na gebruik gooi je die weg en de volgende keer pak je weer een nieuwe. Zorg ervoor dat je je pot crème altijd goed afsluit. Het meest hygiënisch zijn natuurlijk de crèmes die verpakt zijn in een tube of een pompflacon. Deze producten zijn natuurlijk veel minder onderhevig aan bacteriën en zuurstof. Het voordeel van gezichtsverzorging voor de vette en onzuivere huid is dat het vaak gaat om luchtige texturen en die zitten ook vaker verpakt in dit soort verpakkingen. Verder is het verschonen van je kussensloop misschien iets wat je over het hoofd ziet, maar regelmatig je kussensloop verschonen is absoluut geen overbodige luxe met een vette huid.

Vermijd zuivel met een onzuivere huid

Een ’tip’ die ik pas járen na mijn eigen acne-periode ontdekte, waar ik dus zélf helaas geen ervaring mee heb, maar die ik tóch met je wil delen. Steeds vaker wordt beweerd dat zuivelproducten acne kunnen verergeren. Dit heeft te maken met de hormonen die dieren toegediend krijgen en die dus op die manier in de zuivelproducten terechtkomen. Het lijkt mij zéker de moeite van het proberen waard om eens een tijd over te stappen naar helemaal geen zuivel of naar biologische producten. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Benzoylperoxide

Het is zaak om zo min mogelijk aan je puistjes te zitten. Was je handen ook altijd goed voordat je je gezicht gaat reinigen / aan je gezicht gaat zitten. Een puistje moet je alléén uitknijpen als deze rijp is, wanneer er dus een wit kopje opzit. Dit kun je het beste doen met een steriel naaldje. Deze kun je (zonder recept) bij de apotheek kopen. Tot slot kan benzoylperoxide helpen. De meningen hierover zijn zéér sterk verdeeld. Benzoylperoxide koop je ook bij de apotheek en ook hier heb je geen recept voor nodig. Het werkzame bestanddeel in deze gel doodt de propionibacterium acnes bacterie. Sommige mensen hebben hier heel erg veel baat bij. Bij mij werkte het helaas averechts, uiteindelijk hingen er letterlijk velletjes aan mijn gezicht omdat het werkzame bestanddeel mijn huid extreem uitdroogde. Je kunt het natuurlijk wel proberen, want nogmaals, ik heb er ook goede verhalen over gehoord en mijn huid is natuurlijk de jouwe niet. Denk erom dat wanneer je benzoylperoxide gebruikt, je dit echt met mate moet doen. Breng het product dus zeker niet te royaal aan, je huid zal hier extreem van uitdrogen.

Naar de huidtherapeute met een onzuivere huid

Je huisarts kan je doorsturen naar een huidtherapeute. Verwar dit niet met een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, want een huidtherapeute is vooral gericht op probleemoplossingen (alhoewel er natuurlijk ook schoonheidsspecialistes zijn die heel gespecialiseerd zijn in acne-behandelingen!). Bij een huidtherapeute kun je bijvoorbeeld terecht voor peelings waarbij gebruikt word gemaakt van hoge concentraties salicyzluur en glycolzuur. Het is geheel afhankelijk van je verzekering en je aanvullende verzekering, maar in veel gevallen worden behandelingen bij een huidtherapeute gedeeltelijk of zelfs geheel vergoed. Tot slot, houdt er, met alles wat je doet of probeert, rekening mee dat jouw huid niet in één dag onzuiver is geworden, en dat het probleem dus ook niet in één dag opgelost zal zijn.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN ONZUIVERHEDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Mooie tips! Gelukkig heb ik geen last van acne, wel vroeger gehad. Reinigen deed ik altijd netjes en mijn kussensloop verversen doe ik sowieso vaak.
    Op de middelbare school was iedereen bezig met het uitknijpen van pukkels.. gruwel. Een jongen in klas deed dat zelfs onder de les…brrr..
    Soms eet ik wel vla of yoghurt (vroeger dronk ik veel karnemelk) maar een glas melk drink ik nooit meer. Zeker vanwege de hormonen die erin zitten. Groeihormonen zijn voor kalfjes en voor (volgroeide) volwassenen een afrader.
    Wat ik toendertijd ook niet at was varkensvlees, geen idee of dat hielp maar inderdaad…baat het niet dan schaadt het niet 🙂

  2. Een puistje/meeters uitknijpen dat deed ik vroeger wel. Gelukkig sinds ik in Nederland woon, heb ik weinig last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.