Met een oliebol in mijn hand pink ik toch een traantje weg. Want 2019, wat was je goed voor mij. 

2019, je was een mooi jaar

Met kerst heb ik nooit zoveel. Met Oud & nieuw echter, word ik altijd een beetje emotioneel. Ik vind het altijd nogal wat, zo’n jaar afsluiten, en zéker sinds mijn operatie in 2016 waardoor ik na zes jaar eindelijk pijnvrij werd. Ik heb zoveel jaren het gevoel gehad; ‘Is dit het nou? Is dit mijn leven?’ Er gaat serieus geen dag, géén dág, voorbij, dat ik niet even stilsta bij het feit dat ik van die verschrikkelijke zenuwpijn verlost ben. En hoe Andre mij door die jaren heen heeft gesleept. En ja, aan het eind van het jaar sta ik daar op de één of andere manier toch altijd even extra bij stil. Ik ben zo dankbaar voor wat 2019 mij gebracht heeft. Een kleine terugblik op een mooi jaar.

Mijn gezondheid

Dat mijn kaak een zwakke plek zou blijven, had ik eigenlijk niet verwacht, maar aan de andere kant sta ik er ook weer niet heel raar van te kijken.Mocht je me nog niet zo lang volgen; op 23 augustus 2016 werd ik geopereerd aan een beschadigde zenuw in mijn gezicht, veroorzaakt door het trekken van een verstandskies. Na zes jaar lang medicijnen, acupunctuur, een TENS-apparaat en drie zenuwblokkades lag ik volledig uitgeput, maar vol goede moed en helemaal kalm op de operatietafel. Tijdens deze operatie werd mijn kaak aan beide kanten gebroken en daarna ietwat verschoven. Dit was nodig zodat de neurochirurg ruimte had om bij de zenuw te kunnen. De bedoeling was namelijk dat er een zenuwtransplantatie zou plaatsvinden. Er zou een zenuw uit mijn kuit in mijn gezicht geplaatst worden. Tijdens de operatie bleek echter dat er te veel beschadigd zenuwweefsel aanwezig was, waardoor die transplantatie niet meer mogelijk was. De neurochirurg heeft toen besloten om als het ware een ‘lus’ in de zenuw te leggen, waardoor hij geen pijnprikkels meer kon doorgeven. Toen ik na de operatie in de uitslaapkamer wakker werd, wist ik al vrij snel dat het goed was. Die dubbele kaakbreuk deed helse pijn, maar de zenuwpijn was weg. Een wonder. Ik vind het nog steeds een wonder. Ik ben echter altijd last blijven houden van die kaakgewrichten. Begin dit jaar werd het heel erg en kreeg ik ook last van een harde ‘knap’ in mijn kaakgewricht. Elke keer wanneer ik mijn mond (te) ver open doe, maar vooral bij gapen en eten ‘knapt’ mijn kaakgewricht. Hiervoor ben ik onder behandeling geweest bij een kaakfysiotherapeut. Vrij weinig resultaat. Uiteindelijk ben ik door mijn tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg en na het maken van een foto bleek ik slijtage in het kaakgewricht te hebben. De kaakchirurg stuurde me toen weer door naar de gnatoloog, die op haar beurt weer gespecialiseerd is in probleem met het kaakgewricht. Inmiddels heb ik ook weer veel pijn rond mijn hoektanden. Begin december heb ik hiervoor een behandeling bij de tandarts gekregen, maar die mocht ook niet baten. Het probleem is wel duidelijk; door de slijtage en door de kaakosteotomie sluiten mijn kaakgewrichten niet meer goed op elkaar aan, waardoor elke kaakbeweging die ik maak voor overbelasting zorgt, wat dus pijn veroorzaakt. In januari ga ik weer terug naar de gnatoloog.

Sketch

Het mooiste en meest bijzondere wat ons dit jaar is overkomen is natuurlijk de komst van onze lieve pomeriaan pup Sketch. 16 Oktober was het zover. Dat moment dat ik haar voor het eerst in mijn armen had zal ik nooit vergeten. We maakten ons van tevoren natuurlijk wel een voorstelling van hoe het zou zijn als ze er was, maar nu kan ik oprecht zeggen dat zo’n voorstelling eigenlijk onmogelijk is. Het is zoveel leuker en specialer dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.

1 jaar getrouwd

Eigenlijk waren we dit jaar natuurlijk twee keer één jaar getrouwd. Op 11 juli van dit jaar was onze Franse bruiloft een jaar geleden en op 9 augustus was onze Nederlandse bruiloft een jaar geleden. Bijzondere dagen, met traantjes natuurlijk. Die Franse bruiloft was zo verschrikkelijk bijzonder. Zo ontzettend magisch en ik vind het zo speciaal dat ik dat samen met Andre heb mogen meemaken. We willen heel graag nog eens terug naar onze trouwlocatie in Frankrijk. Dit jaar zijn we wel terug geweest naar de locatie waar wij onze Nederlandse trouwshoot gedaan hebben. In 2020 wil ik heel graag opnieuw terug, maar dan met Sketch.

Rome

Vanwege ons één-jarig jubileum wilden we heel graag iets speciaals doen samen. Andre ontdekte het prachtige Palm suites hotel in Rome en wat was het speciaal. Het lag letterlijk op vijf minuten afstand van het Colloseum en wat werden we goed verzorgd. Rome was prachtig! Vooral het Foram romanum vond ik zeer indrukwekkend. Maar oh, wat was het héét. Op een bepaald moment liep ik rond met een hoed, een zonnebril, een paraplu boven mijn hoofd en een waaier in mijn hand, en nog was het gewoon niet te doen. Het was dus een extra geluk dat ons hotel zo vlak bij alle bezienswaardigheden zat, want zo konden we rond het middaguur even lekker bijkomen daar.

Parijs

Eind augustus gingen we weer naar Parijs en daar vierde ik mijn 34e verjaardag. Ik geniet altijd zo van Parijs. Het blijft een bijzondere stad omdat Andre me daar op 22 december 2017 ten huwelijk vroeg . Twee dagen na onze Franse bruiloft gingen we ook weer terug. In Parijs wandelden en shopten we samen heel wat af. In het voorjaar van 2020 willen we weer terug.

zwarte marmer badkamer

Ons huis verbouwd

Ons huis is volop verbouwd het afgelopen jaar. Dat betekent dat we een heel groot deel van het jaar in een halve bouwval gezeten hebben, maar het was het allemaal meer dan waard. We lieten onze badkamer, onze keuken en het toilet beneden verbouwen. Verder werd er na de zomer een dakkapel op zolder geplaatst. De zolder, Andre’s domein, werd ook verbouwd en onze klusjesman is nu bezig met de laatste afwerkingen van de inbouwkast die hij op zolder gemaakt heeft. Verder kregen onze woonkamer en onze eetkamer een (kleine) upgrade en ook ons washok werd helemaal netjes gemaakt. Van die laatste laat ik binnenkort een sneek peak zien. Voor 2020 hebben we ook alweer diverse nieuwe projecten voor ons huis en de tuin klaarstaan, daar vertelde ik in dit artikel al meer over.

De blog

Ik kan verder niet anders zeggen dat het blog-gerelateerd ook een goed jaar was. Ik koos een nieuw thema en ging samenwerken met een fotografe en een visagiste. Mijn droom om meer met fashion te gaan doen is uitgekomen en de samenwerking en de resultaten zijn uiteindelijk nog mooier geworden dan ik had kunnen durven hopen. Ik heb een zeer mooie stijgende lijn in mijn bezoekersaantallen gezien waar ik super trots op ben. Ik heb nooit echt een bepaald schema gehanteerd, iets als op maandag een fashion-gerelateerd artikel, op dinsdag een beauty-gerelateerd artikel enz. en zo’n schema zal ik ook nooit gaan hanteren. Wel streef ik er altijd volop naar om artikelen met verschillende onderwerpen af te wisselen, probeer ik zes artikelen per week te plaatsen en gebruik ik alleen maar eigen beeld. Mijn blog is dus echt helemaal ‘mij’. Hoewel ik ByChristiana ooit wel begonnen ben als een beauty-blog, is het vooral in het afgelopen jaar een echte lifestyle blog geworden, waar onderwerpen als fashion, interieur en natuurlijk nog steeds beauty nog steeds de boventoon voeren. Ik vind het bloggen nog steeds elke dag leuk, ik heb zoveel toffe dingen mogen ervaren, zoveel lieve vrouwen leren kennen, maar ook zoveel geleerd. Ik ben nog steeds niet heel zakelijk, althans niet zakelijk genoeg, maar ik leer elke keer en ik ben ook echt strenger geworden als het gaat om het hanteren van tarieven en natuurlijk betreffende de samenwerkingen die ik aanga. Ik weeg altijd goed af wat ik echt bij mijn blog, bij mij en bij mijn content vind passen en ik sla ook sneller en makkelijker een voorstel af, wanneer het aanbod niet passend is of wanneer ik de vergoeding niet reëel vind. Ik kijk dan ook echt met een trots gevoel terug op fijne en inspirerende samenwerkingen met prachtige merken en bedrijven zoals Anna van Toor, Noa Noa Utrecht, Lianne Tio luxury Rotterdam, Brandfield, Sacha, Manfield en Flinders. Voor het nieuwe jaar zit ik weer boordevol ideeën en hoop ik jullie hier ook weer dagelijks te mogen verwelkomen voor een fijne dosis inspiratie om meer fun en glamour in je leven te brengen.

Dankjewel 2019

Dankjewel 2019. Ik pink toch een traantje weg. Voor alles wat er op mijn pad is gekomen, voor alle dingen die ik heb mogen doen, leren en ervaren. Voor alle keren dat ik (hard!) ben gevallen, maar weer op ben gestaan. Dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. Dankbaar dat Sketch in ons leven is gekomen. Dankbaar voor de lieve mensen om ons heen. Dankbaar voor jullie lezeressen, die me inspireren en aanmoedigen. Voor jullie lieve mailtjes, berichtjes en comments. Ik lees ze altijd, allemaal! Dankbaar voor de kansen die ik gekregen (en gegrepen!) heb. Dankbaar ook voor de fouten die ik gemaakt heb en de stomme dingen die ik gedaan heb, zodat ik weet hoe ik het de volgende keer anders of beter kan gaan doen of aanpakken. En vooral eindeloos dankbaar voor mijn gezondheid. De pijn die ik nu heb is storend en vervelend, maar staat absoluut niet in verhouding met de verschrikkelijk zenuwpijn die ik gehad heb. En tot slot natuurlijk dankbaar voor die lieve Andre die er altijd, áltijd, voor me is. Zoals de onderste foto zo mooi symboliseert; always his shoulder to lean on. Lieve lezeressen; ik wens jullie voor 2020 alle goeds toe. Gezondheid, heel veel liefde, geluk, gezelligheid, succes, inspiratie en al die kleine en grote geluksmomentjes met mensen die je laten lachen tot je ervan moet huilen en die je uiteindelijk altijd weer laten lachen als je moet huilen.

TOT VOLGEND JAAR!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Nu pink ik ook een traantje weg 🙂 Mooi geschreven en wat naar allemaal wat je meemaakt met je kaak. I hoop dat het snel goedkomt. En wat een prachtig blogjaar heb je achter de rug. Ik ben heel benieuwd wat 2020 gaat brengen. Een hele mooie jaarwisseling gewenst x

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel! Het was zeker een mooi jaar. Ik hoop inderdaad dat het nieuwe jaar qua gezondheid ook beter nieuws gaat brengen. Voor jou alle goeds toegewenst voor het nieuwe jaar!

 2. Wat een prachtig jaar Christiana! Ik volg je nog niet zo lang om iets van je operatie meegekregen te hebben. Wat een enorme impact moet zoiets op je leven maken en des te fijner dat je nu van die zenuwpijn af bent. Volgens mij hebben jullie een prachtbruiloft gehad! En ja… dat een hond veel aan je leven toevoegt ben ik het helemaal mee eens.

  1. Christiana says:

   De operatie is inmiddels al weer een paar jaar geleden, maar inderdaad; zowel de periode daarvoor, de operatie zelf als de nasleep ervan heeft een gigantische impact op mijn / ons leven gehad. Ik ben elke dag zo dankbaar dat ik die verschrikkelijke pijn niet meer heb. Onze beide bruiloften waren prachtig. Ik blijf het ook zo leuk vinden om er over te praten en over te schrijven;-) Wat enorm fijn he, een hondje in huis. Ik had van tevoren echt niet verwacht dat het zo bijzonder en leuk zou zijn. Alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar, Sanne!

 3. Ik vind het leuk dat we elkaar eens hebben ontmoet en ik je blog heb ontdekt 🙂 All the best voor 2020! x

  1. Christiana says:

   Dat vond ik heel leuk Mariska, dankjewel, voor jou natuurlijk ook!

 4. Wat een geweldig jaar heb je inderdaad achter de rug! En mooie foto’s! Ik hoop ook ooit zo een mooi jaar weer achter de rug te hebben, nee, mijn jaar (jaren) was (waren) het niet.

 5. Wat een prachtig overzicht heb je gemaakt! Ik wens je een minstens zo mooi 2020, veel geluk, liefde en gezondheid gewenst! ♥

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Natasja. Ik wens jou ook een mooi, liefdevol en natuurlijk super kleurrijk 2020 toe!

 6. Wow, wat ontzettend mooi geschreven! Allereerst natuurlijk: de allerbeste wensen voor jou, André en de lieve kleine Sketch. En dat het een mooi, gelukkig, liefdevol en gezond jaar mag worden!!! Ik heb dit jaar echt genoten van jouw blog en ook de transformatie die het qua content doormaakte. Van beauty (al schreef je ook altijd al hele goede informatieve stukken) naar fashion, interieur, reizen en ga zo maar door. Waar je ook over schrijft, je doet het met zoveel plezier en passie en dat weet je heel goed over te brengen. Ben benieuwd wat je ons dit jaar zal voorschotelen. Ik zie er naar uit! 😘

  1. Christiana says:

   Wat een ontzettend lief compliment, dankjewel daarvoor Deb. Dat doet me goed. Ik ben dan ook nog steeds trots dat ik dit jaar in jouw lijstje met inspirerende bloggers mocht staan. Ik heb zelf vorig jaar ook echt enorm genoten van het bloggen. Dat is natuurlijk ook wel eens anders geweest. Ik zit weer vol met nieuwe ideeën en inspiratie, dus ook dit jaar moet het helemaal goed komen hier!

 7. Wat een ontroerend mooi artikel heb je geschreven! Jeetje wat heb je veel meegemaakt qua gezondheid, echt heel vervelend! Heel rot dat de pijn in je kaak zo heftig is en ik hoop voor je dat de gnatoloog wat voor je zou kunnen betekenen!
  Wat leuk dat je gewoon twee keer getrouwd bent! Zeker in een land als Frankrijk met haar mooie natuur, lijkt het me sprookjesachtig! Verder vond ik het erg leuk dat je ons meenam in de veranderingen van je huis. Dat bracht mij ook weer op nieuwe ideeën. En foto’s van je prachtige Sketch kan ik natuurlijk nooit genoeg van krijgen! Heel veel geluk gewenst het komende jaar en alvast veel succes in januari bij de gnatoloog!

  1. Christiana says:

   Onze bruiloft in Frankrijk was echt magisch, hoe cliché dat ook mag klinken;-) We kijken daar nog steeds met enorm veel plezier op terug. Het lijkt me ook heel bijzonder om nog eens terug te gaan naar die locatie. We zijn nog steeds niet klaar hier in huis, dus ook dit jaar neem ik jullie natuurlijk weer mee met alle transformaties;-) Ik vind het erg leuk om te lezen dat ik je met mijn artikelen ook op ideeën gebracht heb. Dankjewel Daphne!

 8. Wat heftig van je kaak, ik wens je een pijnvrij jaar en heel wat mooie momenten zoals in 2019. Happy new year!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.